FOTO Eroul uitat care îşi doarme somnul de veci în epava avionului cu care s-a prăbuşit în Apuseni. Momente emoţionante la 28 de ani de la tragedie

FOTO Eroul uitat care îşi doarme somnul de veci în epava avionului cu care s-a prăbuşit în Apuseni. Momente emoţionante la 28 de ani de la tragedie

Pilotul Paul Pop şi locul accidentului unde şi-a găsit sfârşitul în urmă cu 28 de ani

În urmă cu 28 de ani, pe vârful Curcubăta Mică din Apuseni, la aproape 2000 de metri altitudine, a avut loc un accident aviatic despre care se vorbeşte foarte puţin în prezent.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Apuseni, pe unul dintre cele mai înalte vârfuri ale masivului montan, la 1736 metri altitudine, îşi trieşte somnul de veci un erou al Armatei Române. Pilotul Paul Pop-Osz, zis Puk, s-a prăbuşit cu aeronava pe care o pilota de la 12.000 metri altitudine în timpul unui exerciuţiu aviatic desfăşurat la 31 iulie 1990.
 
Tânărul era pilot militar din Escadrila a II-a Regimentul 93 Aviaţie Vânătoare Giarmata – Timişoara. Colegi care în ziua tragediei au zburat alături de Puk sau doar au participat la căutările de după accident, au făcut eforturi considerabile şi au amenajat la mormântul eroului o cruce, un loc de pelerinaj la ceea ce ei consideră adevăratul loc de veci al pilotului.
 
Epava avionului a fost găsită ulterior, dar nu a fost niciodată mutată de la locul accidentului. Epava în sine reprezintă, de fapt, mormântul pilotului. Datorită vitezei şi a unghiului de contact cu muntele, avionul a intrat pur şi simplu în pământ şi nu a mai fost scos la suprafaţă. Până în urmă cu câţiva ani, la faţa locului s-a putut vedea o parte din motorul avionului ieşind din pământ.
 
Motorul avionului MIG a fost vizibil la supafaţă până în urmă cu câţiva ani
 
Recent, la locul accidentului a avut loc un moment de comemorare a pilotului decedat în urmă cu 28 de ani. Familia, prieteni şi foşti colegi s-au întâlnit în centrul comunei Arieşeni de unde au plecat spre Curcubata Mică pentru a aduce un omagiu pilotului Paul Osz-Puk şi pentru a sfinţi crucea de la mormântul din Apuseni.
 
 
Au fost momente emoţionante, s-au depus coroane de flori şi a avut loc o slujbă de pomenire. La ceremonie au participat, vădit emoţionaţi şi cu lacrimi în ochi, soţia pilotului şi fiul acestora, fratele eroului, dar şi foşti colegi veniţi din toată ţara.
 
 
”Am zis că trebuie să facem ceva pentru omul acesta. A fost lipsit de cinstea şi onoarea de care merită un om căzut la datorie. Nu a venit aici pentru că aşa a vrut el. Am vrut să facem acest lucru pentru sufletul acestui om care se află aici. Acum consider că s-a eliberat”, a spus Mircea Grava, cel care a făcut posibil evenimentul de comemorare de pe muntele Curcubăta Mică. (Sursa fotografiilor: Facebook/ Mircea Grava)
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările