Filadelfia Group acuză DIICOT Alba Iulia de „grave nereguli în administrarea probelor”, în dosarul celor şapte administratori trimişi în judecată

Filadelfia Group acuză DIICOT Alba Iulia de „grave nereguli în administrarea probelor”, în dosarul celor şapte administratori trimişi în judecată

Reprezentanţii grupului de firme Filadelfia contestă acuzaţiile aduse de procurori cu privire la presupuse infracţiuni economice în cadrul diviziei de coletărie Tabita Tour şi afirmă că dosarul trimis în judecată de DIICOT Alba Iulia ”este marcat de grave vicii de procedură”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Managerul general al companiei cu sediul în Bistriţa, Ioan Sighiartău, susţine, într-un comunciat de presă, că va ”întreprinde toate măsurile pentru a ne apăra nevinovăţia, protejând în acelaşi timp activităţile din Filadelfia Group şi imaginea grupului împotriva celor rău intenţionaţi”. 
 
Şapte reprezentanţi ai grupului de firme, între care şi managerul general, au fost trimişi recent în judecată de procurori de la DIICOT Alba Iulia pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.
 
”Filadelfia Group acuză grave nereguli în administrarea probelor în dosarul prin care administratorii uneia dintre companiile din grup, Tabita Tour, au fost trimişi în judecată pentru presupuse infracţiuni economice. Filadelfia Group a cerut procurorilor DIICOT Alba, în mod repetat, să încuviinţeze efectuarea unei expertize financiar-contabile, care ar fi putut demonstra nevinovăţia celor acuzaţi, însă acest drept a fost refuzat de două ori de organele de urmărire penale”, se precizează în comunicatul transmis de companie.
 
Ioan Sighiartău mai susţine că se va comunica în continuare deschis şi transparent cu autorităţile şi presa. ”Compania va contesta dosarul în camera preliminară, unde va demonstra viciile de procedură comise pe tot parcursul acestui dosar. În ciuda faptului că, din 2012 încoace, instanţele de judecată au respins foarte multe dintre actele de procedură întocmite de procurori, deşi judecătorii au constatat că nu există nici măcar probe suficiente pentru o arestare preventivă, deşi diverse sesizări primite de procurori au fost infirmate chiar de cercetările acestora, DIICOT Alba a luat în mod inexplicabil decizia de a continua urmărirea penală”, se se mai susţine în comunicat.
   
În document se precizează că în dosar este implicată divizia de coletărie din cadrul Tabita Tour. ”Activitatea în toate celelalte companii din grup funcţionează normal şi nu va fi afectată, indiferent de rezultatele procesului. De asemenea, singurele persoane implicate de procurori în acest dosar sunt cele care au avut rolul de administrator şi implicare în activitatea de coletărie. Au fost clasaţi din dosar directorul economic din acea perioadă, doamna Monica Baran, şi directorul IT, domnul Măgeruşan Daniel”, susţin reprezentanţii companiei. Persoanele trimise în judecată sunt Sighiartău Gavril senior, Sighiartău Ioan Eugen, Sighiartău Gelu Petrică, Sighiartău Gavril, Sighiartău Ionela Cristina, Ani Tabita Mihaela şi Coman Leia Eugenia.
 
Părţi responsabile civilmente sunt, în dosar, firmele Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL şi Plus Filadelfia Service SRL. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 2 iulie 2019.
 
 
Compania face public şi un istoric al dosarului:
2012
DIICOT Alba deschide dosarul. În prima fază s-a vorbit de o sesizare din oficiu, înainte să se recunoască faptul că au avut sesizări, potrivit cărora un director regional şi un şofer al firmei Tabita Tour ar fi facilitat transportul ilegal de minori în Spania, cu autocarele companiei. După arestarea acestor persoane, prinse în flagrant, s-au continuat cercetările pentru a stabili dacă conducerea companiei este implicată sau a fost vorba de un caz izolat. În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că nimeni din conducerea companiei nu a fost implicat. Ulterior, DIICOT Alba afirmă ca ar fi primit şi sesizarea conform căreia compania ar fi implicată în transport ilegal de ţigări. Şi această pistă s-a dovedit a fi falsă. În colaborare cu persoanele reţinute pentru trafic de minori, DIICOT Alba a continuat cercetările cu privire la activitatea economică a companiei. După 1 an de zile, s-a emis un mandat de percheziţie şi de arestare a administratorilor.
 
2013
În mai 2013 are loc percheziţia la sediul companiei şi propunerea pentru arestare preventivă pentru Ioan Sighiartău şi Gavril Sighiartău, în calitate de administratori. Judecătorii au respins această cerere de arestare preventivă; DIICOT Alba a făcut recurs, care a fost din nou respins, prin urmare ancheta a continuat fără reţinerea administratorilor. Ioan Sighiartău şi Gavril Sighiartău au fost acuzaţi de neînregistrarea în totalitate a veniturilor din activitatea de coletărie pe relaţia Spania-România. Toate veniturile înregistrate în compania Transpierre Sl, înregistrată în Spania şi care aparţine grupului Filadelfia, nu au fost recunoscute de către DIICOT Alba, care a acuzat administratorii că aceste venituri ar fi trebuit să fie înregistrate în România.
 
2014
Tabita Tour şi Filadelfia SRL sunt verificate de către ANAF, control de fond. Perioada analizată/controlată a fost exact perioada cu privire la care DIICOT Alba avea suspiciuni.
 
2015
În urma cercetărilor, ANAF finalizează raportul de inspecţie fiscală pentru Tabita Tour şi Filadelfia SRL. Se constată un impozit pe profit suplimentar. Ambele firme plătesc cu bună credinţă sumele respective, care nu aveau legătură cu suspiciunile anterioare, şi se ridică măsurile asiguratorii pe bunuri.
 
2017
Administratorii sunt chemaţi din nou de DIICOT Alba şi se pune în vedere faptul că divizia Antifraudă a făcut un referat economico-fiscal, prin care nu ţin cont de actul ANAF. Se repun măsuri asiguratorii pe bunuri, până la recuperarea aşa-zisului prejudiciului estimat de procurori. Administratorii cer efectuarea unei expertize financiar-contabile. Acest drept este respins de două ori.
 
2019
DIICOT Alba decide să trimită în judecată administratorii companiei pentru infracţiuni economice, fără să mai accepte alte verificări.
 
Filadelfia este un grup bistriţean de firme deţinut de familia Sighiartău cu activităţi în domeniile transport rutier de persoane, intern şi internaţional, turism, asigurări, transport de marfă şi construcţii . Transportatorul Tabita Tour a finalizat anul trecut cu afaceri de 72,4 milioane de lei (15 milioane de euro), în creştere cu 7% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Per total, cifra de afaceri a Filadelfia Group, în 2018, a fost de circa 44 milioane de euro.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările