Dosar penal după ce două partide au prezentat liste de semnături identice într-o comună din Alba. Justiţia a eliminat un candidat la consiliul local

Dosar penal după ce două partide au prezentat liste de semnături identice într-o comună din Alba. Justiţia a eliminat un candidat la consiliul local

Alegerile de la Lopadea Nouă sunt precedate de un scandal electoral şi penal

Alegerile locale din comuna Lopadea Nouă, judeţul Alba, sunt precedate de un scandal electoral care a ajuns în atenţia poliţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Candidatura singurei persoane aflate pe lista Pro România pentru consiliul local al comunei Lopadea Nouă a fost anulată de către Judecătoria Aiud din cauza unor posibile falsuri pe lista de susţinători.
 
În urma unei sesizări depuse de primarul în funcţie, instanţa a constatat că atât candidatul Pro România, Deteşan Mărgineanu Augustina, cât şi cel al UDMR, Hari Attila, aveau înscrişi pe ambele liste peste 50 de cetăţeni de etnie maghiară, având aceleaşi numere şi serii ale cărţilor de identitate, dar cu semnături diferite.
 
Surse locale susţin că poliţia a preluat dosarul şi face cercetări pentru fals şi uz de fals. Ar urma să fie citate pentru audieri zeci de persoane care apar pe cele două liste de susţinători. În aceste condiţii, Judecătoria Aiud  a decis anularea deciziei Biroului Electoral de Circumscripţie care a validat candidatura reprezentantului Pro România.
 
Sursele menţionate mai susţin listele ar fi fost copiate aproape la fel într-o înţelegere a reprezentanţilor celor două formaţiuni. În comună, circa 51% din populaţie este de etnie maghiară. Funcţia de primar a comunei Lopadea Nouă este ocupată în prezent de Marian Indreiu (PNL), care candidează pentru un nou mandat.
 
„Analizând listele cu susţinători solicitate Biroului Electoral de Circumscripţie Locala nr. 43 Lopadea Nouă din partea Partidelor Pro România şi UDMR, instanţa retine că susţinătorii înscrişi pe tabelele din partea Partidului Pro Romania se regăsesc şi pe tabelele depuse de UDMR, fiind înscrise aceleaşi nume şi prenume, precum şi date de identificare, observându-se că semnăturile nu sunt identice, în unele cazuri fiind asemănătoare.
 
Din analiza listelor de susţinători din partea Partidului Pro România, instanţa reţine că pe fiecare listă este înscris la final faptul că este întocmită de numita Deteşan Mărgineanu Augustina, cu datele de identitate şi care poartă o semnătură, fiind înscris faptul că se declară pe propria răspundere că toate datele de identificare şi semnăturile cuprinse în lista corespund realităţii.
 
Urmare a audierii martorei Detesan Mărgineanu Augustina la termenul de judecată, aceasta a arătat că nu îşi recunoaşte nici scrisul şi nici semnătura de pe niciuna dintre listele aferente Partidului Pro România”, se pecizează în hotărârea Judecătoriei.
 
Potrivit instanţei, faptul că pe listele partidelor Pro România şi UDMR figurează aceleaşi persoane nu constituie în sine un motiv de nelegalitate a Hotărârii de admitere a candidaturii, fiind permis că un susţinător să sprijine mai mulţi candidaţi la funcţia de consilier local. „Cu toate acestea, instanţa reţine că există dubii cu privire la conformitatea acestor liste de susţinători faţa de împrejurarea că martora audiată a arătat că nu îşi recunoaşte semnătură şi scrisul de pe aceste liste, nefiind depusă nicio altă declaraţie pe proprie răspundere prin care să se ateste veridicitatea semnăturii susţînătorilor”, a mai afirmat magistratul de la Judecătoria Aiud.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările