Cum construiesc militarii de geniu un pod de pontoane peste râul Mureş în 30 de minute VIDEO

Cum construiesc militarii de geniu un pod de pontoane peste râul Mureş în 30 de minute VIDEO

Podul de pontoane construit de militari peste râul Mureş. Foto: ziarulunirea.ro

Militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia desfăşoară în această perioadă o tabără de instruire, în vederea testării capabilităţilor de trecere peste cursurile de apă şi de amenajare a podurilor de pontoane şi a podurilor joase metalice. a

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre trecerea cursurilor de apă, acordarea de sprijin în cazul situaţiilor de urgenţă şi construcţii de drumuri sau degajarea căilor de acces cu utilaje de geniu şi materiale explozive. Demonstrativ, militarii au format un pod de 75 de metri în aproximativ o jumătate de oră.
 
Manifestările cu caracter militar au fost organizate cu prilejul Zilei Armei Geniu, în tabăra militară la cursul de apă din localitatea Sântimbru.
 
Echipaţi cu veste de salvare şi dotaţi cu şalupe, bărci pneumatice şi căngi, pontonierii coordonaţi de cpt. Daniel Marcu – şeful taberei de instrucţie au instalat cu ajutorul unei automacarale şi al „berbecilor” (dispozitive speciale de bătut piloţii) un pod de pontoane de pe un mal pe celălalt al râului Mureş, construit din pontoane plutitoare, ei fiind supervizaţi de lt. col. Ioan Boghiţoi, locţiitorul comandantului batalionului.
 

 „Este o zi specială, pentru că avem invitaţi studenţii din anul I de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, care şi-au ales arma Geniu şi, de asemenea, avem două clase de la Colegiul Naţional Militar «Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Aceştia au putut să observe instrucţia geniştilor. Am avut de dimineaţă o activitate în cadrul poligonului de garnizoană unde au fost prezentate nişte lucrări de distrugeri în diferite medii de către colegii mei, coordonaţi de mr. Mihai Hişu, unde elevii şi studenţii au putut să vizualizeze efectul la ţintă al materialului exploziv.
 
 
Avem în spate un pod de pontoane cu lungimea de 75 de metri pe care colegii mei l-au asamblat recent. Standardul lui de asamblare este de la câteva zeci de minute până la câteva ore, în funcţie de debitul apei, în funcţie de condiţiile meteo, dar pe o asemenea vreme acesta a fost asamblat foarte rapid, în aproximativ 25 – 30 de minute”, a declarat pentru ziarul „Unirea” mr. Iulian Gorun, purtătorul de cuvânt al Batalionului 136 Geniu „Apulum”.
 
 
Peste podul de pontoane pot trece autocamioane, tancuri, TAB-uri etc. Pontonierii albaiulieni şi-au demonstrat astfel îndemânarea şi profesionalismul demonstrate de-a lungul anilor în numeroasele tabere de pregătire, aplicaţii şi exerciţii naţionale şi internaţionale.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările