Ce reprezintă codul IBAN şi de ce a fost introdus în sistemul bancar

Ce reprezintă codul IBAN şi de ce a fost introdus în sistemul bancar

Codul IBAN reprezintă un număr unic de identificare

Fiecare cont curent de la orice bancă din România are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere, reprezentate de cifre şi litere.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Acest număr de identificare este denumit cod IBAN (International Bank Account Number), el fiind recunoscut la nivel internaţional.
 
Codul IBAN a fost introdus pentru a facilita efectuarea plăţilor interbancare. El permite identificarea beneficiarului plăţii, chiar dacă plătitorul nu specifică niciun alt detaliu cu privire la contul unde trebuie să ajungă banii. 
   
Primele două caractere ale codului IBAN reprezintă indicativul ţării. Pentru România, codul IBAN începe întotdeauna cu RO. Urmează două cifre generate după un algoritm special şi indicativul băncii la care este deschis contul (4 caractere) şi o serie de alte 16 cifre şi litere generate de un algoritm special. Aceste caractere indică ţara unde clientul are deschis contul (RO), banca unde este deschis contul, unitatea teritorială unde este deschis contul şi codul clientului. 
 
Nu trebuie insa confundat codul IBAN cu numarul de cont, atribuit intern de bancă. Acest numar de cont este recunoscut doar de catre sistemul informatic al bancii respective si nu se utilizeaza de client pentru a face plăţi sau încasări. De exemplu, dacă se încasează o sumă de bani în cont, trebuie întotdeauna comunicat persoanei care face plata doar codul IBAN al contului propriu. 
 
Ceea ce este interesant la codul IBAN este faptul că indică informaţii privind destinatarul, chiar dacă expeditorul nu indică niciun detaliu. Prin intermediul codului IBAN se poate identifica astfel beneficiarul plăţii. Pe internet există site-uri unde se pot verifica dacă un anume cod IBAN este corect sau nu. Aici se pot primi informaţii referitoare nu numai la corectitudinea IBAN-ului, ci şi detalii precum banca emitentă. 
 

Citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: