Ce mai amendează Poliţia Locală la Alba Iulia. Sancţiunea anulată în justiţie pe motiv că autoturismul nu avea numere de înmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un locuitor al municipiului Alba Iulia a obţinut în instanţa de judecată anularea unui proces verbal de contravenţie pe motiv că maşina era staţionată fără număr de înmatriculare.

Procesul Verbal a fost întocmit de un angajat al Poliţiei Locale Alba Iulia, cetăţeanul fiind amendat cu suma de 580 de lei pentru că autoturismul despre care se credea că este al acestuia a fost surprins staţionat pe Calea Moţilor, nerespectând semnalizarea “Oprirea interzisă”.

Amenda a fost aplicată în 1 februarie 2018, iar decizia de anulare a procesului verbal a fost pronunţată recent. Petentul a solicitat instanţei de judecată ”să dispună constatarea nulităţii aspectelor contravenţionale semnalate în procesul-verbal şi dispunerea anularii efectelor produse de respectivul procesul-verbal, întrucât nu cunoaşte motivele pentru care i-a fost aplicată această sancţiune contravenţională, deoarece nu este proprietarul autoturismului marca Skoda fără numere de înmatriculare, menţionat în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei”.

Petentul (Ş. Ion Pavel) a arătat că nu înţelege care au fost documentele justificative care au stat la baza stabilirii faptului că este proprietarul autoturismului menţionat. Într-o situaţie tipică, acest aspect ar fi putut fi stabilit prin verificarea numerelor de înmatriculare ale autoturismului, însă în procesul-verbal de constatare a contravenţiei, s-a precizat că autoturismul Skoda nu avea numere de înmatriculare, astfel că nu înţelege în ce modalitate s-a stabilit că este proprietarul acestui autoturism sau ca ar fi fost autorul staţionarii interzise, ori care sunt înscrisurile oficiale care să furnizeze date oficiale, sigure, prin care să se stabilească că autoturismul ar fi în proprietatea sa sau în posesia acestuia la data staţionarii. Un alt motiv de contestare a fost faptul că procesul verbal nu a fost semnat de către un martor.

”Cu privire la probele administrate în prezenta cauză acestea nu confirmă cele reţinute în procesul verbal contestat. Astfel, intimata susţine că a identificat pe petent din verificările efectuate în baza de data a Serviciului de Înmatriculări Auto, fără însă să facă dovada acestui aspect sau a modalităţii prin care s-a ajuns la reţinerea faptei în sarcina petentului. Mai mult decât atât, din planşa foto depusă la dosar autovehiculul marca Skoda sancţionat nu are plăcuţe de înmatriculare, fapt recunoscut şi de intimată în procesul verbal contestat, astfel încât instanţa nu are reprezentarea reală cum s-au făcut aceste verificări în baza de data a Serviciului de Înmatriculări Auto din moment ce numerele de înmatriculare lipseau”, se precizează în motivarea magistratului de la Judecătoria Alba Iulia.

Din materialul probator administrat în cauză instanţa a reţinut că nu se poate stabili vinovăţia ”acuzatului” dincolo de orice îndoială rezonabil, astfel cum s-a reţinut de către agentul constatator prin procesul verbal de contravenţie contestat. Potrivit magistratului, nicio probă aflată la dosar nu indică faptul că petentul este proprietarul autovehiculului sancţionat, că ar fi condus şi parcat autovehiculul pe Calea Moţilor în locul cu indicatorul “Oprirea interzisă”. Prin urmare, instanţa a admis plângerea contravenţională formulată de către petent şi a anulat procesul verbal şi a exonerat petentul de la plata amenzii în cuantum de 580 lei.

Citiţi şi:

 

Licitaţia anului în Alba: trei oferte pentru un contract cu valoare estimată de peste 16 milioane de euro

 

Cum sunt jefuite sistematic casele-monument din Munţii Apuseni. „Singurele lucruri care vor mai rămâne vor fi amintirile noastre“

 

Zborul Unirii, relatat de aviatorul care a dus manifestele peste Carpaţi, de la Bacău la Blaj: „Am pus roţile avionului aproape de malurile Târnavei“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite