Artefacte din aur furate de braconieri, prezentate de muzeul din Alba Iulia într-o expoziţie la Madrid

Artefacte din aur furate de braconieri, prezentate de muzeul din Alba Iulia într-o expoziţie la Madrid

Colierul din aur descoperit la Căpâlna este una dintre piesele din expoziţia de la Madrid

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va participa cu o serie de 51 de piese la expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, ce urmează să fie deschisă din 30 septembrie, la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid.

Ştiri pe aceeaşi temă

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reuneşte 835 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei.
 
Expoziţiei i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziţii şi va fi prezent cu o serie de 51 de piese.
 
Printre acestea se numără patru aplice scitice de aur găsite la Blaj (datate sec. VI – V î.Chr.). Acestea au fost descoperite în necropola scitică de la Blaj în anul 1969.
 
Prima piesă de formă dreptunghiulară cu laturile uşor arcuite a fost lucrată dintr-o folie de aur în tehnica ”au repousse”. Celelalte trei piese au fost descoperite în mormântul nr. 7 şi sunt lucrate din foiţă de aur cu ornamente semisferice prin ştanţare.
 
Poziţia lor în mormânt, anume pe humerusul drept, arată că fuseseră aplicate pe îmbrăcăminte. Prima piesă are o greutate de 0,40 gr iar celelalte trei piese au o greutate fiecare de 0,15 gr.
 
Un alt artefact interesant este setul de podoabe elenistice format dintr-un colier şi doi cercei (datate în sec. II a.Chr – sec I a.Chr). Piesele au fost confecţionate din aur însumând 100,54 grame.
 
Artefactele au fost descoperite de braconierii arheologici în Cetatea dacică monument UNESCO de la Căpâlna şi recuperate de către autorităţile române.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările