„Insula-curcubeu” din Iran al cărei sol este comestibil FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Hormuz din Iran FOTO SHUTTERSTOCK
Insula Hormuz din Iran FOTO SHUTTERSTOCK

Situată la opt kilometri de continent în Golful Persic, Insula Hormuz din Iran (sud) se iveşte ca un dom de sare îmbinat din  straturi de roci vulcanice, şisturi şi peste 70 de minerale care strălucesc în nuanţe ameţitoare de roşu, galben şi portocaliu. Cu o suprafaţă de 42 de kilometri pătraţi insula, o minune geologică, este relativ necunoscută.

Insula Hormuz din Iran este un Disneyland pentru geologi, cu sol comestibil folosit la sosuri şi pâine, relatează BBC.

Geologii povestesc despre modul în care straturile groase de sare s-au împletit cu sedimentele vulcanice bogate în minerale, dând naştere unor formaţiuni viu colorate.

„Pe parcursul a 500 de milioane de ani, straturile de sare au fost îngropate adânc de sedimente vulcanice. În timp, sarea s-a umflat şi a ieşit din roci formând domuri”, a explicat Kathryn Goodenough, geolog la British Geological Survey.

Azi, Insula, unde predomină ocrul, formată din plaje de roşu  aprins şi peşteri de sare încântătoare, este cunoscută ca „insula-curcubeu” şi adăposteşte ceea ce e considerat unicul munte comestibil din lume.

Solul roşu de la baza muntelui este numit „gelack” din cauza conţinutului de hematit,un oxid de fier provenit de la rocile vulcanice. Un minereu valoros pentru industria fierului, este folosit drept condiment în bucătăria locală, în preparatele pe bază de curry, şi merge perfect alături de pâine sau tomshi. 

„Solul roşu e folosit pentru un sos numit soorakh care se unge pe pâine. El mai este folosit şi pentru vopsele de pictorii locali, colorare, fabricarea de plăci ceramice şi produse cosmetice”, spune o localnică.

Insula este generoasă în atracţii turistice: în vest oferă priveliştea spectaculoasă a muntelui de sare cunoscut drept „Zeiţa Sării”. Întinse pe un kilometru sunt peşterile de sare şi pereţii colţuroşi de rocă acoperiţi cu cristale strălucitoare de sare, ce dau impresia unor coloane gigante ale unui palat de marmură, scrie BBC.

Oamenii ce trăiesc în apropierea insulei sunt de părere că această sare are proprietăţi vindecătoare miraculoase, fiind înzestrate cu puterea de a absorbi energiile negative.

„Roca de sare este renumită pentru puterea de a emana energie pozitivă. După un timp petrecut în această vale, te vei simţi revigorat, de aceea se mai numeşte Valea Energiei”, povesteşte un iranian.

În sud-vestul insulei se găseşte „Valea Curcubeului” care oferă un spectacol uimitor de culoare în nuanţe de roşu, mov, galben, ocru şi albastru. 

Insula-curcubeu din Iran Foto captură

Insula-curcubeu din Iran Foto captură

Puţin mai încolo se află Valea Statuilor în care rocile sculptate de vânt înfăţişează forme fantastice ale unor creaturi mitice ca o galerie de artă naturală.

Totuşi în ciuda acestor peisaje aproape suprarealiste puţin călători au auzit de el. Potrivit datelor Organizaţiei Maritime şi a Porturilor din Iran în 2019, insula a primit doar 18.000 de vizitatori.

„Acest fenomen natural nu a fost încă descoperit de omare parte din călătorii lumii în pofida atracţiilor turistice considerabile din punct de vedere istoric şi geologic.. Dacă s-ar acorda mai multă atenţie dezvoltării infrastructurii Insulei Hormuz, ar putea fi preschimbată într-o atracţie turistică importantă”, spune Ershad Shan, un localnic.

Localnicii servesc turiştilor preparate locale şi le oferă mijloace de transport.

„Ne simţim responsabili pentru a da şi noi o mână de ajutor Insulei Hormuz. Este incredibil de rară şi face parte din identitatea noastră. Simţim nevoia imperioasă de a ne aduce contribuţia pentru ca lumea să-şi îndrepte ochii către acest patrimoniu ecologic”, a mai spus el.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite