Finanţarea investiţiei a fost realizată, în prima etapă, din Fondul de coeziune, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020, Axa Prioritară 5 „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor”, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse constituite legale.

Pe de altă parte, mai multe structuri de cazare au continuat procesul de modernizare iar în prezent avem circa 25 de hoteluri cu regim all inclusive. Şi calendarul de evenimente este mai bogat, iar pe lângă Mamaia şi Vama Veche avem mai multe festivaluri sau spectacole şi în alte staţiuni. Dau doar un exemplu: festivalul Neversea, „copil” al vestitului Untold, care se va desfăşura pe faleza din Constanţa şi va primi peste 150.000 de spectatori, în perioada 7-9 iulie. Pe cele şapte scene ale evenimentului vor fi prezenţi peste 100 de artişti internaţionali de top, printre care nume ce au făcut senzaţie la Untold, dar şi artişti care vor veni pentru prima dată în România. 

O altă mare noutate o constituie faptul că turiştii din alte colţuri ale României vor putea ajunge mult mai repede pe Litoral. Începând cu 18 iunie, Blue Air va opera zboruri săptămânale către Litoralul românesc, dinspre Timişoara, Cluj Napoca şi Iaşi. Cursele, operate cu o aeronavă de 120 de locuri a Blue Air, vor avea loc în fiecare duminică din Timişoara şi Cluj-Napoca, iar în fiecare luni, din Iaşi.

„Turiştii vor fi preluaţi de la aeroportul Mihail Kogălniceanu (Constanţa) şi duşi la hotelurile în care sunt cazaţi, cu însoţitor pentru fiecare mijloc de transport. Cei care aleg să meargă la mare cu charterul vor plăti 100 de euro în plus pentru pachetul turistic, care include zbor, cazare şi transfer”, precizează Aurelian Marin, directorul general „Paradis Vacanţe de Vis”. Touroperatorul amintit, a lansat, pentru acest an, în premieră, pachete turistice pentru Litoral care includ zbor dus/întors, transferuri, servicii de cazare şi/sau masă.

Primele plecări pe rutele Timişoara – Constanţa şi Cluj – Constanţa vor fi pe 18.06.2017, iar pe ruta Iaşi – Constanţa, pe 19.06.2017. În costul biletului de avion sunt incluse un bagaj de mână de 10 kg/persoană şi un bagaj de cală de 25 kg/persoană.

Deja, touroperatorii care promovează Litoralul românesc au început să introducă şi oferte speciale tentante. De exemplu, turiştii care achiziţionează până la 1 mai sejururi de 7 nopţi prin “Paradis Vacanţe de Vis” pe Litoralul românesc vor veni gratis cu avionul către mare.

În oferta VINO GRATIS CU AVIONUL LA MARE sunt incluse în acest moment 5 hoteluri de top de pe litoral, care oferă o calitate ridicată a serviciilor, dintre care amintim de complexul Phoenicia (inclusiv Phoenicia Royal, care va fi inaugurat curând), complexul all inclusive Mera (Venus) şi Blaxy Resort (Olimp).

„Campania noastră are mai multe scopuri. În primul rând, dorim să atragem atenţia către zborurile interne, vrem ca oamenii să conştientizeze că există în mod real această posibilitate şi că astăzi pot veni la mare la fel cum o fac către Turcia sau către insulele grecesti. Apoi, dorim să-i facem pe potenţialii clienţi să conştientizeze că pot veni pe litoral chiar mai ieftin decât cu propria maşină. Nu în ultimul rând, dorim să arătăm că litoralul este capabil astăzi de servicii complete şi integrate. Turiştii vor fi preluaţi de la aeroportul Mihail Kogălniceanu (Constanţa) şi duşi la hotelurile în care sunt cazaţi, cu însoţitor pentru fiecare mijloc de transport. Cei care aleg să meargă la mare cu charterul vor plăti 100 de euro în plus pentru pachetul turistic, care include zbor, cazare şi transfer”, subliniază Aurelian Marin, director general „Paradis  Vacanţe de Vis”.

VINO GRATIS CU AVIONUL LA MARE este o campanie exclusivă „Paradis  Vacanţe de vis” şi implică zeci de locuri în garanţie pe fiecare din zborurile interne către litoral începând cu 18 iunie şi până la început de septembrie. Astfel, mii de locuri sunt contractate în hotelurile de pe Litoralul românesc în condiţii de preţ foarte bune.

Campania de promovare şi de informare privind pachetele turistice cu avionul către litoral este derulată de către Paradis Vacanţe de Vis şi partenerii săi hotelieri de pe litoral. „Atât noi, cât şi ei au înţeles importanţa acestor zboruri şi ne dorim ca în următorii ani să ajungem să avem zilnic aterizări la Constanţa din toate oraşele mai îndepărtate de litoral ale României. Astfel, românii din toate colţurile ţării vor beneficia de o vacanţă pe litoral la toate standardele de confort şi de calitate”, declară Aurelian Marin.

Costul unui transport cu automobilul de la Timişoara, Cluj sau Iaşi la mare presupune nu doar benzina, ci şi uzura maşinii, parcările, masa de pe drum etc. şi se ridică la aproximativ 250 de euro de automobil. Diferenţa cu avionul e că turistul ajunge într-o oră la Constanţa, e preluat de la aeroport şi dus la hotel, iar pe traseu primeşte foarte multe informaţii legat de sejurul lui şi despre anumite formalităţi, dar şi despre ce se întâmplă în acea perioadă la mare şi ce evenimente sunt.

Ca o introspecţie, Litoralul românesc a început să-şi revină, pas cu pas, în ultimii 10-15 ani. În 2001-2002 are loc schimbarea la faţă a staţiunii Mamaia, care s-a afirmat prin cluburile ei, prin posibilităţile de distracţie şi prin evenimente, În 2004, primul hotel de pe Litoralul românesc introduce servicii de all inclusive, în special pentru turiştii străini pe care-i primea. În perioada 2005-2009, încep, pas cu pas, să apară ofertele de “înscrieri timpurii”. În 2007 ia fiinţă Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Turistică “Litoral – Delta Dunării”, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). De asemenea, o serie de hoteluri sunt cumpărate de la foştii proprietari şi modernizate. Cea de-a doua staţiune aproape complet modernizată după Mamaia devine Venus, Eforie Nord se dezvoltă de la an la an şi aşteptăm cu nerăbdare revenirea Olimpului şi a Costineştiului.

Probabil că va mai dura ceva timp până când litoralul românesc va redeveni destinaţie de top pentru turiştii străini. Clima nu ne ajută enorm, dar prin evenimente, o bună promovare, turism balnear, lărgirea sezonului şi, mai ales, calitatea serviciilor, vom reuşi. Important este că litoralul nostru a revedenit destinaţie de top pentru români, care au recăpătat încredere în el.