Un bol chinezesc din dinastia Ming, cumpărat cu 35 de dolari de la vechituri, ar putea fi vândut pentru 500.000 dolari

Un bol chinezesc din dinastia Ming, cumpărat cu 35 de dolari de la vechituri, ar putea fi vândut pentru 500.000 dolari

Un mic bol de porţelan chinezesc, cumpărat cu 35 de dolari de la un târg de vechituri în Connecticut, nord-estul Statelor Unite, va fi vândut la licitaţie la Sotheby's pentru o valoarea estimată între 300.000 şi 500.000 de dolari, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fericitul beneficiar, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a vrut să-i fie expertizat bolul cu motive delicate florale de către casa de licitaţii, mai întâi trimiţând fotografii, apoi aducând obiectul. Datează din secolul XV şi a fost pictat pentru curtea împăratului Yongle, al treilea împărat al dinastiei Ming. 

Forma şi motivul floral "foarte distincte" îl clasează într-o categorie de boluri rarisime - doar şase alte astfel de vase au fost identificate în lume, a afirmat pentru AFP Angela McAteer, responsabil cu artele chineze la Sotheby's New York. 

Din cele şase boluri, cinci sunt în muzee - două la Taipei, două la Londra, unul la Teheran. 

Al şaselea a fost "văzut ultima dată pe piaţă în 2007", a spus ea. În aceste condiţii, vânzarea, prevăzută pe 17 martie, ar trebui să intereseze atât colecţionarii privaţi, cât şi instituţiile. 

Cum a ajuns bolul din China până în Connecticut nu se va şti niciodată. Multe piese de artă chineză au sosit în Occident în secolul XIX şi au fost transmise din generaţie în generaţie, fără documente. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările