Top 10 ţări cu cea mai ridicată speranţă de viaţă din lume

Top 10 ţări cu cea mai ridicată speranţă de viaţă din lume

Monaco se află pe primul loc în topul ţărilor cu cea mai ridicată speranţă de viaţă FOTO iexplore.com

Cu o speranţă de viaţă de 75 de ani (78,8 ani pentru femei şi 71,7 pentru bărbaţi), România se află la jumătatea clasamentului, ocupând locul 109 din 224. Vă prezentăm o listă cu statele ai căror cetăţeni trăiesc cel mai mult, potrivit Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) pentru anul 2016.

Ştiri pe aceeaşi temă

1. Monaco

Speranţa de viaţă: 89,4 ani

Situat pe Coasta de Azur, Monaco este cel mai dens populat stat din lume, cu mai bine de 18.000 locuitori/kilometru pătrat şi o populaţie de aproape 38.000 de locuitori. În micul principat locuiesc 336 de persoane care au trecut de vârsta de 100 de ani, 283 dintre acestea fiind femei. Monaco are şi cel mai mare număr de milionari şi miliardari pe cap de locuitor din lume, aceştia permiţându-şi să mănânce sănătos, să facă sport şi să nu fie strasaţi de problemele cotidiene. În acelaşi timp, este bine cunoscut că ţările bogate pot investi mai mult în sănătate. În plus, dată fiind învecinarea cu Marea Mediterană, nu este o surpriză că oamenii mănâncă mult peşte, fructe şi legume.
 

2. Japonia

Speranţa de viaţă: 85 ani

Deşi se confruntă periodic cu evenimente naturale de proporţii, Japonia reuşeşte să rămână în topul celor mai puternice economii ale lumii, ocupând locul patru în clasamentul din 2016 al celor mai bogate ţări, din punct de vedere al PIB-ului. În prezent, în această ţară, sunt aproape 100.000 de persoane care au reuşit să atingă deja vârsta de 100 de ani, peste 85.000 dintre acestea fiind femei. Secretul longevităţii stă într-o dietă predominant sănătoasă, care include mult peşte, orez, legume, iar porţiile sunt mici. Aici oameni fac plimbări de dimineaţă, iau lecţii de dans şi sunt în permanenţă activi. Potrivit unui studiu, japonezii se păstrează tineri pentru mai mult timp deoarece au un nivel mai ridicat de hormoni sexuali.
 

3. Singapore

Speranţa de viaţă: 84,9 ani
 
După separarea de Malaezia, în 1965, Singapore a fost un model perfect de oraş din ce în ce mai înfloritor, de la an la an, până în prezent. În acest micro-stat, 2.027 de persoane au reuşit să atingă vârsta de 100 de ani, 1.327 dintre acestea fiind femei. Singapore are o economie puternică cu un sistem de sănătate foarte eficient, depunându-se eforturi în descoperirea şi prevenirea prematură a bolilor cronice, dar şi într-o monitorizare atentă din partea medicilor. Locuitorii urmează o dietă sănătoasă, formată din mâncare bogată în nutrienţi şi antioxidanţi ca peştele, orezul şi tăieţeii.
 

4. Macao

Speranţa de viaţă: 84,5 ani
   
Fostă colonie portugheză, Macao este o mică regiunea administrativă pe coasta de est a Chinei, fiind în prezent unul dintre cele mai bogate oraşe ale lumii, cu o economie bazată pe industria jocurilor de noroc. În prezent, 379 de locuitori ai acestei Regiuni Administrative Speciale au depăşit vârsta de 100 de ani, 54 dintre aceştia fiind bărbaţi. Sistemul de sănătate este foarte bun, iar oamenii îşi permit să investească în alimentaţie sănătoasă şi într-un stil de viaţă sănătos.
 

5. San Marino

Speranţa de viaţă: 83,3 ani
 
Republica San Marino este o enclavă în centrul Italiei, fiind ţara cu cea mai mică populaţie dintre toate membrele Consiliului Europei. Cu toate acestea, 458 de persoane au vârste între 90 şi 99 de ani, în timp ce 24 de cetăţeni au depăşit vâsta de 100 de ani. În San Marino agricultura este dezvoltată, oamenii mâncând fructe şi legume proaspete din producţia locală (producţie mare de porumb, măsline, struguri şi grâu). Ratele de angajare sunt ridicate, iar oamenii nu se stresează la fel de mult în legătură cu plata datoriilor.
 

6. Islanda

Speranţa de viaţă: 83 de ani
 
În Islanda oamenii mănâncă simplu: multe fructe de mare, lactate de la vacile hrănite cu iarbă şi o producţie locală crescută fără pesticide. Localnicii înoată foarte mult, asta şi datorită izvoarelor termale care se găsesc la tot pasul, şi dedică mult timp sportului pentru a combate tulburările afective sezoniere, care afectează mulţi oameni pe timpul iernii, când lumina soarelui este mai slabă.
 

7. Hong Kong

Speranţa de viaţă: 82,9 ani
 
Regiunea administrativă specială a Chinei este o surpriză în această listă, întrucât este renumită pentru poluarea aerului, amplificată de aglomeraţia produsă de cei peste 7 milioane de locuitori. Cu toate aceastea, Hong Kong dispune de un sistem medical îmbunătăţit şi oamenii sunt în general foarte activi, mulţi practicând arte marţiale întreaga viaţă, ceea ce contribuie la longevitate, potrivit studiilor. Totodată, oamenii preferă mâncarea gătită la abur în locul celei prăjite şi beau foarte mult ceai. Cea mai mare parte a consumului de proteine chineze provine din plante. Cu un nivel ridicat de trai, Hong Kong se mândreşte cu 67.143 de cetăţeni cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani, dar şi cu aproape 4.000 de locuitori cu vârste de peste 100 de ani.
   

8. Andorra

Speranţa de viaţă: 82,8 ani
 
Micul principat din sud-vestul Europei, situat în munţii care despart Franţa de Spania, se mândreşte cu „cea mai înaltă“ capitală europeană, Andorra la Vella, aflată la o altitudine de 1.023 metri peste nivelul mării. Aerul este mai curat şi oamenii sunt mult mai activi datorită naturii înconjurătoare care te îndeamnă la plimbări şi mers cu bicicletă, însă locuitorii frecventează şi sala de fitness. Aceştia mănâncă multă carne de miel, o sursă de proteine, fier, vitamina B12 şi niacină, şi consumă multe lactate. Nu mai puţin de 740 de locuitori ai Andorrei au între 90 şi 99 de ani, în timp 13 persoane au atins vârsta de 100 de ani. 
 

9. Elveţia

Speranţa de viaţă: 82,6 ani
   
Elveţienii sunt unii dintre cei mai fericiţi oameni de pe planetă şi se bucură în acelaşi timp de una dintre cele mai înfloritoare economii din lume. Oamenii sunt bogaţi, guvernarea este stabilă, ceea ce înseamnă mai puţine conflicte, iar sistemul medical este privit ca unul dintre cele mai bune din lume. Elveţia nu are multe resurse naturale, aşa că a ales să investească în exploatarea şi dezvoltarea resurselor umane, susţinând talentele. 
 

10. Guernsey

Speranţa de viaţă: 82,5 ani
 
Dependenţă a coroanei britanice, Guernesey este formată din câteva Insule ale Canalului, fără a face parte însă din Regatul Unit sau din Uniunea Europeană. Locuitorii îşi permit o calitate înaltă a vieţii şi grijile sunt puţine. Sistemul de sănătate este excelent, dar şi scump. În schimb, taxele sunt mici, iar locurile de muncă sunt foarte bine plătite. 794 dintre cetăţenii săi au vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani, în timp ce 49 de persoane au depăşit vârsta de 100 de ani.
 
Următoarele ţări din top sunt Isralel (82,4 ani), Coreea de Sud (82,4 ani), Luxemburg (82,3 ani) Australia (82,2 ani), Italia (82,2 ani), Suedia (82,1 ani), Liechtenstein (81,9 ani), Jersey (81,9 ani), Canada (81,9 ani), Franţa (81,8 ani), Norvegia (81,8 ani). 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările