Idei inedite de coroniţe şi decoraţiuni de Crăciun din blugi vechi

Idei inedite de coroniţe şi decoraţiuni de Crăciun din blugi vechi

Idei inedite de coroniţe şi decoraţiuni din jeans pentru masa de Crăciun

Daţi frâu liber creativităţii şi realizaţi decoraţiuni inedite pentru sărbători din jeanşii pe care nu îi mai purtaţi. Coroniţe pentru uşă, suporturi de pahare sau şervete de masă sunt doar câteva din lucrurile pe care le puteţi realiza.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încă de la sfârşitul secolului ai XIX-lea, blue-jeanşii au devenit o piesă de îmbrăcăminte clasică. Dacă prima dată erau folosiţi pe post de îmbrăcăminte de lucru, jeanşii au pătruns în lumea modei prin mai multe „revoluţii albastre“. Totuşi, cu timpul, moda se diversifică. Pe de o parte se schimbă croiala (jeanşi largi, drepţi, strâmţi), culorile sau materialul textil. Atunci când nu ne mai place o pereche de jeanşi, îi putem transforma în accesorii inedite pentru casă, după cum ne învaţă Gara Mari în cartea „Accesorii noi din jeanşi vechi“.

Suport din pahare din mai multe rondele

O bază de lemn sau de carton, în formă de pătrat, se colorează cu vopsea albastru-închis şi se decorează cu rondele din jeans. Acestea se vor lipi unele lângă altele astfel încât să se păstreze forma pătrată a modelului.

Şervet de masă

Pentru un decor de masă în stil blue-jeans, se pot confecţiona şi şervete de masă din bucăţi dreptunghiulare decorate din pantaloni mai largi. La acest model se va putea folosi şi maşina de cusut. Dacă nu aveţi această posibilitate, atunci se poate folosi ca bază şi şervet de masă obişnuit. În partea dreaptă a şervetului se coase sau se lipeşte un buzunar din jeanşi în care se vor introduce şerveţelul şi tacâmurile. 

Ornamente pentru uşă, coroniţe

De ce avem nevoie:

 • bază pentru coroniţă din polistiren sau paie
 • fâşii de cusături duble din jeanşi sau bentiţe de jeanşi
 • material de jeans
 • panglică din iută, lăţime 5 cm
 • 3-4 buzunare mici
 • plăcuţă din lemn în formă de inimă
 • cifre şi litere din lemn
 • vopsea aurie şi pensulă
 • foarfecă
 • pistol de lipit

 

 1. Coroană cu transafir

Se măsoară circumferinţa grosimii coroniţei, deoarece vom avea nevoie de fâşii cu aceeaşi lungime. Din cel puţin 6-7 jeanşi de culori diferite se taie toate cusăturle duble şi marginile din care se vor decupa multe fâşii de 17 cm lungime.

Se lipsesc fâşiile una câte una începând din partea de sus a coroniţei, uşor oblic, lipindu-se capetele pe partea din spate a acesteia.

Aplicând câteva picături de adeziv cu pistolul, se lipsesc fâşiile şi de partea din faţă a coroniţei pentru a nu se mişca. Se lipsesc unele lângă altele, cu o mică suprapunere, până ce se acoperă toată suprafaţa.

În continuare, coroniţa se decorează cu flori din jeans confecţionate manual. De exemplu, se poate decupa o fâşie de 3 cm lăţime din nişte jeanşi vechi, care se pliază în două pe lungime şi se rulează, răsucind materialul din când în când pe dos, până se obţine forma de trandafir..

Agăţătoarea se obţine dintr-o fâşie lungă de cusătură dublă de jeans.

2. Ornament de uşă cu buzunare

Se acoperă o coroniţă mai mare cu panglică din iută (se aplică din când în când câteva picături de adeziv cu pistolul de lipit).

Se decupează din jeanşi buzunarele mici şi se lipsesc câteva pe coroniţă. În partea de sus se prinde o fundă legată dintr-o fâşie ruptă din jeanşi, iar în partea de jos tăbliţa de lemn acoperită cu material de jeans.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: