Cum poţi învăţa o limbă străină în 10 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ascultarea unui vorbitor nativ este cea mai eficientă metodă de învăţare a unei limbi străine, potrivit unui specialist FOTO Shutterstock
Ascultarea unui vorbitor nativ este cea mai eficientă metodă de învăţare a unei limbi străine, potrivit unui specialist FOTO Shutterstock

Un profesor american de lingvistică susţine că a descoperit o metodă prin care putem învăţa să comunicăm într-o altă limbă în numai zece zile. O jumătate de oră pe zi este suficientă pentru a reuşi o astfel de performanţă, spune el.

Uitaţi de manuale, de reguli gramaticale şi de toate metodele la care aţi apelat în şcoală sau ulterior pentru a învăţa o limbă străină! Cel puţin aşa ne propune dr. Paul Pimsleur, profesor de lingvistică la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), care a studiat câţiva ani mecanismele ce fac posibilă achiziţia unei limbi străine. Pe baza observaţiilor pe care le-a făcut, specialistul a creat o metodă proprie de învăţare, care a devenit foarte populară în lume.

Ce presupune metoda Pimsleur

Tehnica propusă de lingvistul american porneşte de la ideea potrivit căreia comunicarea în orice limbă are la bază un număr relativ limitat de cuvinte. Metoda clasică de învăţare a unei limbi străine, prin care se încearcă dobândirea unui vocabular complex într-un interval de timp relativ scurt, nu face decât să limiteze procesul de memorare, în opinia dr. Pimsleur. Învăţarea vocabularului de bază – identificat de specialist – permite achiziţia unei limbi străine într-un timp mult mai scurt. Cu alte cuvinte, susţine Pimsleur, nu este important câte cuvinte noi înveţi, ci pe care dintre ele.

Scrierea unei limbi străine înainte de a o vorbi este o metodă greşită de învăţare a unei limbi străine, crede lingvistul. Copiii învaţă să vorbească ascultând cuvintele în jurul lor, iar tehnica are o eficienţă la fel de mare dacă este aplicată pe adulţi. Metoda Pimsleur se bazează pe audiobook-uri, şi nu pe manuale obişnuite. Vocea este a unui vorbitor nativ a limbii străine care se doreşte a fi învăţată, iar lecţiile trebuie ascultate doar 30 de minute pe zi, timp de 10 zile.

Programul are câteva neajunsuri

Prin metoda Pimsleur se pot doar „încropi“ mici conversaţii: cum să dai comanda la restautant, cum să ceri indicaţii pe stradă sau să comunici cu recepţionerul de la hotel – adică doar lucrurile necesare unui turist pentru a se descurca într-o ţară străină. Regulile gramaticale nu pot fi dobândite utrmând acest program, iar vocabularul este limitat. Un dezavantaj pentru români este acela că trebuie să cunoască limba engleză pentru a putea învăţa o altă limbă străină.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite