Când şi cum a devenit degetul mijlociu un gest obscen

Când
şi cum a devenit degetul mijlociu un gest obscen

Aceasta este una dintre cele mai vehi insulte non-verbale, spun antropologii  FOTO Shutterstock

Un gest face de multe ori cât o mie de cuvinte, iar când eşti frustrat, enervat sau de-a dreptul furios poţi oricând folosi o „armă“ simplă, dar eficientă: degetul mijlociu. Să recunoaştem, măcar o dată-n viaţă fiecare dintre noi a făcut asta. Dar ce însemna acest gest, la origine, acum mii de ani şi cum a devenit un semn considerat obscen?

Ştiri pe aceeaşi temă

Un intelectual care a vrut să-şi exprime dispreţul pentru un politician a ridicat degetul mijlociu, exclamând: „Ce demagog!“. Nu, nu s-a întâmplat în Parlamentul României sau în Senatul SUA, ci în secolul 4 î.Hr, în Atena. Intelectualul era filosoful grec Diogene, care-şi exprima dispreţul faţă de oratorul Demostene, aşa cum nota un istoric al vremii.

Printre persoanele publice şi celebrităţile le care au ridicat degetul mijlociu de-a lungul vremii se numără Britney Spears, politicianul român Florin Iordache, Robbie Williams, tenismenul Daniil Medvedev, fotbalistul Cristiano Ronaldo, Rihanna şi Justin Bieber.

Degetul mijlociu are o istorie veche de peste două milenii. Ce însemna la origine şi cum s-a schimbat această semnificaţie în timp, citeşte aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările