10 motive pentru care ar trebui să meditezi zilnic: care sunt beneficiile asupra minţii şi corpului

10 motive pentru care ar trebui să meditezi zilnic: care sunt beneficiile asupra minţii şi corpului

Beneficiile meditaţiei asupra minţii şi trupului te vor transforma cu totul FOTO Arhivă

Meditaţia te poate schimba ca om, îţi poate îmbunătăţi starea de bine, dar şi sănătatea şi îţi poate oferi perspective noi asupra vieţii. Iată mai jos o serie de avantaje ale practicării meditaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Meditaţia te poate ajuta cu adevărat şi îţi poate schimba viaţa în bine. Nu o să ajungi la un stadiu de iluminare şi nu o să experimentezi o stare de catharsis, dar o să înveţi multe prin această tehnică. O să poţi învăţa mai multe despre eul tău interior şi să vezi cum coincide cu eul exterior. O să înveţi cum să fii mai pasiv şi mai atent, decât agresiv şi iraţional.

Poţi medita câteva minute sau câteva ore, depinde cât îţi doreşti, dar rezultatele pe termen lung se vor vedea. De aceea, site-ul lifehack.org a întocmit o listă cu beneficii ale meditaţiei.

1.Vei deveni un bun observator şi mai conştient

Prin meditaţie vei putea fi mai conştient de propriile gânduri şi acţiuni. Vei avea o abordare raţională vizavi de gânduri şi acţiuni. Se poate ca gândurile să te poarte printr-un roller coaster de senzaţii pe timpul zilei, dar prin meditaţie vei putea să determini care gânduri sunt adevărate şi care sunt cele care te abat de la cale.

Meditaţia îţi oferă timpul necesar să reflectezi asupra gândurilor tale, dar îţi dă răgazul să te concentrezi şi asupra altor aspecte ale persoanei tale. Îţi dă posibilitatea să te concentrezi efectiv asupra prezentului şi să nu mai ai în vedere trecutul sau viitorul. Acest gen de atenţie este o abilitate utilă pe parcursul unei zile.

2.Scade stresul inutil

O anumită doză de stres este inevitabilă, graţie unei zile de muncă, ceea ce o face mai puţin toxică pentru minte. Dar prea mult stres acumulat este dăunător, iar dacă nu este combătut poate avea efecte nedorite. Prin meditaţie găseşti acea linişte de care ai nevoie zilnic. Inspiră adândc şi expiră profund pentru a reorienta propria atenţie în momentul prezent. Stresul nu va dispărea automat, dar vei resimţi o diminuare considerabilă. Simplul gest de a-ţi închide ochii şi de a respira constant are un efect extraordinar asupra stării de bine.

3.Vei avea mai mult control asupra propriilor emoţii

Nu vrei să renunţi în faţa sentimentelor puternice, aşa e? Orice persoană îşi doreşte un control sporit asupra propriilor emoţii. Atunci când eşti fericit vrei să exprimi sentimentul în mod liber. În acelaşi timp, poate vrei să exprimi emoţii de furie, tristeţe sau durere, dar cu o anume doză de control. Eşti liber să o faci atâta timp cât poţi să ai control asupra emoţiilor şi sentimentelor tale, iar meditaţia fix asta face. Mult prea des, oamenii îşi pierd controlul asupra a ceea ce simt. Meditaţia te poate învăţa cum să reacţionezi în situaţii stresante prin a observa ce vrea mintea să faci. Cu cât meditezi mai mult, cu atât vei afla care sunt situaţiile sau stimulii care declanşează anumite trăiri.

4.Vei lua decizii mai bune

Pe măsură ce începi să înţelegi mai bine ce simţi, ce vrei să faci şi cum să reacţionezi, vei observa că iei decizii mult mai bune. În loc să acţionezi instinctiv vei avea o înţelegere mult mai profundă a gândurilor.

5.Ritmul prea alert de viaţă poate fi calmat

Dacă nu îţi place modul în care trăieşti viaţa, într-un ritm mult prea alert, meditaţia te poate ajuta să îl încetineşti şi să te bucuri de viaţă. Meditaţia te învaţă cum să înţelegi şi să iei viaţa treptat. Viaţa nu e un sprint, e un maraton, nu te grăbi, altfel pierzi experienţe pe care mai târziu le vei regreta. Înainte de toate, încetineşte ritmul în care gândeşti, iar totul va veni de la sine.

6.Poţi să înveţi o nouă abilitate

Cu siguranţă poţi să înveţi un lucru nou prin meditaţie. Meditaţia la rândul ei e o abilitate, care necesită practică şi concentrare, iar odată cu ea vin şi alte abilităţi pe care le poţi deprinde. A învăţa cum să meditezi ajută la dezvoltarea minţii. Nu e o competiţie cu tine sau cu altcineva. Nu există bine sau rău în meditaţie. Trebuie să realizezi că nu ai nimic de pierdut, din contră! E o tehnică prin care poţi avea o viaţă mai bună.

7.Poţi să ajungi la o stare deplină de bine

Cine nu îşi  doreşte să fie mai fericit şi mai mulţumit cu propria viaţă? Meditaţia este o modalitate de a vă deschide ochii faţă de propria persoană şi faţă de propria stare de bine. Doar aşa vei aprecia viaţa pe deplin şi te vei conecta cu lumea interioară în care trăieşti.

8.E gratis

Acesta poate fi un motiv ademenitor. Nu costă niciun ban să practici meditaţia şi o poţi face în liniştea propriei case. Aşa că de ce să nu o încerci?

9.O poţi practica oriunde

Găseşte un loc potrivit pentru meditaţie. Unii oameni o practică într-un spaţiu liniştit al casei sau chiar la birou. Bisericile sunt un loc minunat pentru a medita pentru că sunt un spaţiu sacru, liniştit. Poţi să meditezi şi în natură. Caută un loc primitor şi cald şi încearcă meditaţia.

10.Funcţionează!

Există dovezi ştiinţifice care dau greutate meditaţiei. Este un lucru dovedit că practicanţii meditaţiei pe termen lung se descurcă mult mai bine cu încercările vieţii. De asemenea, efectele fizice ale meditaţiei includ scăderea tensiunii arteriale, niveluri scăzute ale anxietăţii şi un sistem imunitar mai sănătos.

De asemenea, meditaţia are capacitatea de a-ţi lărgi orizonturile, fapt care îţi dă posibilitatea de a-ţi înţelege mai bine gândurile şi sentimentele. În acest fel, vei avea mai mult control asupra emoţiilor şi vei fi mai fericit. 

citeste totul despre: