8 semne că eşti un părinte toxic. Cum sunt afectaţi copiii de comportamentul adulţilor

8 semne că eşti un părinte toxic. Cum sunt
afectaţi copiii de comportamentul adulţilor

Cum sunt afectaţi copiii de comportamentul adulţilor FOTO attn.com

Dacă te gândeşti că eşti un părinte bun, doar pentru că nu îţi loveşti copilul, află că abuzul psihic este la fel de grav, putând afecta emoţional viitorul adult. Experţii au analizat şi au stabilit ce tipuri de comportamente parentale îi pot afecta pe copii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei mai mulţi părinţi fac tot posibilul pentru a oferi copiilor o educaţie sănătoasă. Din păcate, chiar şi aceştia fac greşeli care pot afecta psihicul copiilor, pe viitor. Din nefericire, unii părinţi trec dincolo de graniţa greşelilor ocazionale şi transformă educaţia într-un lucru toxic.

Există mai multe comportamente care pot provoca probleme emoţionale, ducând chiar la afectarea viitorului adult.

Critici copiii în mod exagerat

Fiecare părinte şi-a criticat măcar o dată copilul, din dorinţa de a-l învăţa să facă lucrurile cât mai bine.  Un părinte toxic duce acest lucru la extrem, aducând critici în mod repetat, pentru a se asigura că cel mic a înţeles unde a greşit. Din păcate, acest tip de comportament dezvoltă în copil un critic interior, care îi poate afecta încrederea în sine.

Eşti un părintei sufocant

Părinţii toxici îşi transformă copiii în proprii parteneri parentali, dorind să le capteze toată atenţia şi tot timpul. Deşi acest lucru poate fi văzut ca o strânsă legătură între părinte şi copil, este mai degrabă o relaţie „parazitară”, care îi împiedică pe cei mici se exploreze viaţa din exteriorul familiei. O astfel de situaţie poate afecta viitorul adult, care nu îşi va putea dezvolta latura socială.

Faci glume pe seama copiilor

Toţi părinţii fac mici glume pe seama copiilor, dar când acest obicei capătă o frecvenţă, mai ales în prezenţa persoanelor străine, atunci este o problemă. În cazul în care un părinte are de adus un reproş copilului, acesta nu ar trebui să fie sub formă de glumă. Mai degrabă, cei mici pot fi îndrumaţi prin sfaturi pozitive, non-critice, scrie lifehack.org.

Nu permiţi copiilor să-şi exprime emoţiile

Părinţii care refuză să accepte emoţiile copiilor vor crea un viitor adult care se va simţi în imposibilitatea cu propriile nevoi. Încercând să le impui modul în care trebuie să vadă anumite lucruri, le faci dificilă adaptarea la lucrurile negative pe care le vor confrunta în viaţa de adult.

Stârneşti copiilor sentimentul de frică

Sentimentele de respect şi cel de frică sunt două lucruri diferite.  Conform specialiştilor, copiii care nu se simt iubiţi, sprijiniţi şi conectaţi în relaţia cu părinţii lor,  sunt predispuşi să devină adulţi nefericiţi. Chiar dacă disciplina este necesară în educarea unui copil, părinţii non-toxice nu utilizează acţiuni şi cuvinte care să dăuneze psihicului acestora.

Pui întotdeauna propriile dorinţe pe primul loc

Părinţii ar putea crede că sentimentele lor sunt mai importante, dar acest lucru este un mod de gândire învechit, care nu poate susţine relatii pozitive. Chiar dacă părinţii au ultimul cuvânt în luarea deciziilor, este important să ţină cont şi de părerile copilului.

Foloseşti banii pentru a-ţi controla copiii

Orice copil a fost „mituit” măcar o dată cu mici cadouri de către părinţi. Fie că a fost vorba de o excursie, jucăria preferata sau simple dulciuri, multi dintre aceştia au promis că dacă primesc ce îşi doresc vor fi cuminţi şi ascultători. Problema apare atunci când, deşi copilul a ajuns la vârsta adultă, părintele înceracă să-I ofere bani sau cadouri scumpe, aşteptând ceva în schimb. Dacă nu fac ceea ce părinţii îşi doresc, îl vor face să se simtă vinovat cu privire la "tot ceea ce au făcut pentru ei". Părinţii sănătoşi ştiu că aceştia nu le datorează nimic în schimbul unor bani sau cadouri, în special atunci când nu au fost solicitate.

Dai vina pe copii pentru nefericirea ta

În cazul în care unul dintre părinţi repetă copiilor cât de multe au făcut pentru ei,  sacrificându-şi propria fericire, atunci aceştia au avut aşteptări nerealiste cu privire la rolul lor în viaţă. Nici un copil nu ar trebui să fie tras la răspundere pentru nefericirea părinţilor. De asemenea, părinţii nu ar trebui să le ceară copiilor să renunţe la lucrurile care îi fac fericiţi, pentru ca aceştia să se poată recompensa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările