24 aprilie: Ziua Revoluţiei Modei

24 aprilie: Ziua Revoluţiei Modei

Resturile fabricii din Bangladesh, unde 1.133 de oameni şi-au pierdut viaţa FOTO Reuters

La şase luni de la dezastrul de la fabrica din Bangladesh, unde au murit 1.133 de muncitori, o campanie nouă vrea să asigure că acest gen de tragedie nu se va mai întâmpla niciodată. Fashion Revolution Day va fi ziua internaţională a conştientizării culiselor murdare şi sărace din spatele industriei modei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În total, 2.500 de oameni au fost răniţi la fabrica Rana Plaza, când aceasta a colapsat în Dhaka, Bangladesh. Drept urmare, pe 24 aprilie, în fiecare an, va avea loc Fashion Revolution Day, în care vor avea loc evenimente pe plan global, menite să-i facă pe oameni să se gândească mai mult la hainele pe care le poartă. Cine le-a făcut, unde sunt făcute, în ce condiţii şamd?

În procesul de fabricare al hainelor sunt implicaţi foarte mulţi oameni: de la producătorul de bumba până la cel care împachetează în fabrică, numărul celor care muncesc fac din acest proces unul complex.

 

„Ne place să credem că hainele pe care le purtăm sunt făcute de oameni care sunt plătiţi corect, care nu-şi riscă viaţa de fiecare dată când se aşază la maşina de cusut. Fashion Revolution Day este şi o cale prin care poţi fi schimbarea în industrie, o cale prin care poţi preveni astfel de catastrofe”, scrie „The Guardian”.

Cotidianul britanic face referire la retailerii arhicunoscuţi de pe piaţă care se folosesc de fabrici precum cea din Bangladesh pentru a produce haine în serii mari.

Fashion Revolution Day s-a născut la iniţiativa lui Carry Somers, fondatoarea Pachacuti, o companie producătoare de pălării. Somers a adunat 30 de personalităţi din industria modei, caritabilă şi nu numai pentru a lansa această campanie internaţională.

„Este o ocazie pentru iubitorii modei să conecteze cu cei care le fac hainele”, a spus Somers.

Ediţia din 2014 va avea tema „Cine îţi face hainele?”. Pe site-ul fashionrevolution.org se pot găsi toate detaliile necesare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările