3 semne că sunteţi într-o relaţie bazată pe dependenţă şi nu pe dragoste

3 semne că sunteţi într-o relaţie bazată pe dependenţă şi nu pe dragoste

Între dragoste şi dependenţa emoţională, financiară sau fizică există o graniţă foare fină. Dacă sunteţi obişnuiţi să renunţaţi la propriile plăceri de dragul partenerului, toleraţi comportamente nedecvate sau simţiţi că nu veţi reuşi vreodată să vă găsiţi un partener mai bun, atunci ar trebui să evaluaţi sentimentele care vă ţin alături de partenerul de viaţă.

Societatea ne învaţă că relaţiile au la bază compromisul şi nevoia de a oferi şi de a primi. Dar cum ne dăm seama când relaţia se bazează doar pe o dependenţă emoţională, financiară sau fizică? Psihoterapeutul LeslieBeth Wish spune că cel mai bun mod de a afla dacă sunteţi într-o relaţie de codependenţă este să păstraţi un jurnal. Specialistul recomandă să vă puneţi câteva întrebări şi să urmăriţi răspunsurile.

Următoarele semne indică faptul că aţi putea fi într-o relaţie codependenţă:

Renunţaţi la lucruri care sunt importante pentru voi

S-ar putea să fi fost învăţaţi de mici că dragostea necesită sacrificiu. Este posibil să vă fie frică să nu răniţi, să nu dezamăgiţi sau să arătaţi lipsă de respect prin manifestarea dorineţelor proprii. Drept urmare, Wish spune că persoanele care sfârşesc prin a renunţa la propriile interese rămân într-o relaţie deşi nu le este benefică. Într-o relaţie de codependenţă discuţiile ajung să se sfârşească prin critici şi dispreţ.

Tolerarea comportamentelor neadecvate

Wish spune că majoritatea persoanelor implicate în relaţii de codependenţă au tendinţa de a inventa tot felul de scuze pentru comportamentul partenerului în faţa familiei sau a prietenilor. Un partener dependent devine defensiv şi ignoră sfaturile apropiaţilor, considerând că el este vinovat pentru tot şi că ar trebui să se schimbe. Psihoterapeutul recomandă evaluarea, pe o scară de la unu la cinci, a cât de des vă simţiţi „invizibil, nevrednic, vinovat, dispreţuit sau fără puterea de a lua decizii în relaţie“.  

„Nimeni altcineva nu se va implica într-o relaţie cu mine“

De multe ori femeile rămân într-o relaţie deşi nu sunt fericite pentru că nu cred că vor găsi un partener mai bun. O relaţie în care femeia (sau oricare dintre parteneri) simte că nimeni altcineva nu o va iubi vreodată este mai degrabă un aranjament nefericit, pe care îl acceptă din frica de a nu rămâne singură. Oamenii mai rămân în relaţii şi atunci când sunt bolnavi şi se tem că nimeni altcineva nu va avea grijă de ei sau atunci când există o depedendenţă economică.

Specialistul spune că persoanele care au crescut într-o familie în care au văzut astfel de situaţii „s-ar putea să se simtă mai confortabil din punct de vedere emoţional cu un partener al cărui comportament este similar cu cel identificat în copilărie“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările