Dulceaţă de dovleac, aromată cu scorţişoară, portocală şi ghimbir
0Toamna se numără dovlecii, dar în loc să-i folosim ca să facem felinare de groază pentru noaptea de Halloween, am putea să transformăm miezul aromat într-o dulceaţă delicioasă.
Dovleacul plăcintar este foarte gustos şi copt, nu mai vorbim de plăcinta de dovleac, dar ca dulceaţă întinsă pe o felie de pâine caldă este senzaţional. Aşa că ar merita ca pe lângă clasicele borcane cu dulceaţă de prune, vinşine sau gutui să-i surprindeţi pe cei dragi şi cu o dulceaţă de dovleac.
Ingrediente:
1,5 kg pulpă de dovleac plăcintar, curăţat de coajă şi seminţe, tăiat bucăţi
100 g ghimbir proaspăt
300 g suc de lămâie şi coajă rasă
200 g suc proaspăt de portocală
1 limetă din care stoarcem sucul
1 baton de scorţişoară sau jumătate de linguriţă praf de scorţişoară
1 litru de apă
1 kg de zahar
FOTO azoresgal.blogspot.com
Mod de preparare:
Puneţi toate ingredientele, cu excepţia zahărului, într-o tigaie adâncă sau într-o cratiţă. Lăsaţi amestecul să fiarbă încet până se înmoaie bucăţile de dovleac şi de ghimbir. Adăugaţi apoi zahărul şi amestecaţi constant până când se dizolvă complet. Abia acum puteţi să mai adăugaţi puţină scorţişoară sau ghimbir, după gust. Lăsaţi compoziţia să fiarbă în clocot şi amestecaţi din când în când. Dulceaţa se va îngroşa treptat în aproximativ o oră de stat pe foc. Pentru ca dulceaţa să reziste o perioadă mai lungă de timp, umpleţi borcanele, închideţi-le bine cu capace şi apoi fierbeţi-le la bain-marie pentru 20-30 de minute.