Regatul Unit a înregistrat cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice

0
Publicat:

Regatul Unit a înregistrat în 2023 cea mia caldă lună iunie din istoria măsurătorilor sale în ceea ce priveşte temperaturile medii, maxime şi minime, a anunţat luni serviciul britanic de meteorologie (Met Office).

CEa mai călduroasă lună iunie FOTO Shutterstock
CEa mai călduroasă lună iunie FOTO Shutterstock

Luna trecută, temperatura medie din Regatul Unit a fost de 15,8 grade Celsius, depăşind cu 0,9°C precedentul record de 14,9°C, stabilit în iunie 1940 şi egalat în iunie 1976, a detaliat Met Office, care subliniază că schimbările climatice sporesc riscul de apariţie a unor temperaturi record, scrie Agerpres.

"A fost în mod oficial cea mai caldă lună iunie pentru Regatul Unit, în ceea ce priveşte temperatura medie, precum şi temperaturile maxime şi minime", cu un vârf de 32,2°C care a fost atins, a precizat Mark McCarthy de la Met Office, citat într-un comunicat.

Regatul Unit a înregistrat mai multe zile călduroase la jumătatea lunii iunie, care le-au făcut pe autorităţile britanice să impună restricţii ale consumului de apă în sud-estul Angliei, în timp ce oficialii din Scoţia s-au declarat îngrijoraţi de nivelul râurilor şi lacurilor locale.

Cea mai caldă vară

"Ceea ce este frapant a fost persistenţa căldurii pentru o mare parte a lunii, cu temperaturi în majoritatea zonelor în jurul a 25°C şi, uneori, chiar de peste 30°C", a adăugat Mark McCarthy. Cele patru naţiuni din componenţa Regatului Unit (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord), analizate separat, au înregistrat fiecare cea mai caldă lună iunie din istoria măsurătorilor lor.

Vara din 2022 a fost cea mai caldă vară înregistrată de Anglia în istoria sa modernă, la egalitate cu cea din 2018, ocupând locul al patrulea la nivelul întregului istoric al Regatului Unit. Pragul de 40°C a fost depăşit pentru prima dată (40,3°C, pe 20 iulie, la Coningsby, un sat din nord-estul Angliei), în timp ce 2022 a fost şi el cel mai călduros an înregistrat de meteorologii din Regatul Unit.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, valurile repetate de căldură şi de caniculă sunt un indicator fără echivoc al încălzirii planetei noastre şi riscă să se înmulţească, să se prelungească şi să se intensifice în anii următori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite