7 aprilie, ziua în care s-a născut geniul Amza Pellea. Controversa legată de moartea sa în care este implicată Securitatea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 7 aprilie 1931 s-a născut marele nostru actor Amza Pellea. Tot într-o zi de 7 aprilie, sultanul Mahomed al II-lea a început asediul Constantinopolului.

1453 - Sultanul Mahomed al II-lea a început asediul Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin

Sultanul otoman Mahomed al II-lea a cucerit Constantinopolul la 29 mai 1453, după un asediu de două luni.

Cucerirea Constantinopolului în 1453 l-a transformat pe Mahomed al II-lea în cel mai renumit conducător în lumea musulmană. În următorii 30 de ani el a încercat nu numai să facă din noua capitală cel mai important și mai frumos oraș din lumea întreagă, ci și să devină, el însuși, ca urmaș al împăratului Bizanțului, conducătorul absolut al unui imperiu în plină expansiune.

Mahomed al II-lea FOTO Wikipedia
Mahomed al II-lea FOTO Wikipedia

Pentru a realiza acest lucru, el a început prin a distruge tot ceea ce reamintea de puterea bizantină. A ordonat uciderea oricăruia dintre grecii bizantini ce ar fi putut fi numit împărat. Apoi, flota sa a pătruns în Marea Neagră și a obligat toate formațiunile aflate de-a lungul coastei să plătească tribut ca o recunoaștere a supremației otomane, scrie wikipedia.

1893: s-a născut diplomatul şi avocatul Allen Dulles, director al CIA (1953-1961)

Allen Welsh Dulles a fost un diplomat și avocat american care a devenit primul director civil al Central Intelligence Agency (CIA) și cel mai longeviv director până în prezent.

În calitate de director al CIA la începutul Războiului Rece, el a supervizat lovitura de stat din Guatemala (1954), Operațiunea Ajax (răsturnarea guvernului ales al Iranului), programul aeronavelor Lockheed U-2 și Invazia din Golful Porcilor.

Allen Welsh Dulles FOTO Wikipedia
Allen Welsh Dulles FOTO Wikipedia

După lui asasinarea lui John F. Kennedy, Dulles a fost unul dintre membrii Comisiei Warren care a investigat asasinarea președintelui.

1931: s-a născut actorul Amza Pellea

Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931, la Băileşti, într-o familie cu cinci copii, iar tatăl său, pe care-l chema tot Amza Pellea, a fost directorul cooperativei „Munca Noastră“.

Amza Pellea a fost considerat unul dintre cei mai mari actori români şi a jucat în peste 50 de filme şi zeci de piese de teatru. A interpretat roluri variabile, de la Decebal la Mihai Viteazul, însă personajul care l-a consacrat a fost „Nea Mărin“.

Marele actor a murit la 12 decembrie 1983, la numai 52 de ani. Cauza morţii pare să fi fost evoluţia rapidă a unui cancer pulmonar. Cu toate acestea, cauza morţii lui a creat multă controversă în epocă, una dintre teorii fiind aceea ca decesul lui ar fi fost premeditat de Securitate, iar evoluţia cancerului s-ar fi datorat unor iradieri. Amza Pellea a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

Amza Pellea Arhivă Adevărul
Amza Pellea Arhivă Adevărul

1943: s-a născut Mircea Daneliuc, regizor, actor, scenarist şi scriitor

Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Mircea Daneliuc a urmat iniţial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1972.

Cu o carieră care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate şi în calitate de scenarist, 11 apariţii ca actor, opt piese de teatru scrise şi patru regizate, romane şi volume de proză scurtă, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti români.

El este renumit pentru filmele subversive lansate în timpul regimului comunist, pentru umorul negru şi satira necruţătoare a unei societăţi bolnave, ghidată de legi absurde.

Regizorul Mircea Daneliuc a încălcat toate tabuurile moralității comuniste în filmul „Glissando“, produs în anul 1984. Din acest motiv, pelicula a fost interzisă mai bine de doi ani.

2023 - Ziua mondială a sănătăţii (OMS)

Ziua Mondială a Sănătății se sărbătorește anual pe data de 7 aprilie, promovând beneficiile unei bune stări de sănătate și a bunăstării fizice și psihice în întreaga lume. 

În anul 1948,  s-a desfășurat primul consiliu care avea în vedere sănătatea. Acest prim eveniment a fost găzduit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a și inițiat celebrarea acestei zile.

Doi ani mai târziu, în anul 1950 a fost marcată pentru prima dată Ziua Mondială a Sănătății. Tot atunci a fost creată o campanie de strângere de fonduri, în zilele premergătoare Zilei Mondiale a Sănătății.

Motivul principal a fost acela de a-i ajuta și pe cei din zonele defavorizate ale lumii să aibă acces la serviciile medicale esențiale.

În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor precum şi repercusiuni asupra sănătății cauzate de schimbările climatice.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite