6 iulie: 139 de ani de când Pasteur a folosit pentru prima dată vaccinul antirabic, salvând un copil mușcat de un câine turbat
0La 6 iulie, în 1600, Mihai Viteazul se intitula, într-un hrisov, „domn al ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei". În 1885, Louis Pasteur folosea pentru prima dată vaccinul antirabic. În 1923 se năștea academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, iar în 1946, fostul președinte american George W. Bush.

6 iulie 1189: Richard Inimă-de-Leu a devenit rege al Angliei
Cunoscut sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar, Richard I (8 septembrie 1157 - 6 aprilie 1199) a fost rege al Angliei în perioada 1189-1199.

Înainte de a deveni rege, a trăit cea mai mare parte a vieții sale adulte în Ducatul Aquitaniei, în sud-vestul Franței. A petrecut doar șase luni în Anglia. Cea mai mare parte a vieții sale ca rege a fost în cruciadă, în captivitate sau în apărarea activă a pământurilor sale în Franța. Nu a privit regatul ca o responsabilitate care necesită prezența sa ca conducător, preferând să-l folosească doar ca o sursă de venit pentru a-și sprijini armatele, potrivit Wikipedia. Totuși, supușii lui l-au vazut ca pe un erou evlavios .
6 iulie 1600: Mihai Viteazul s-a intitulat, într-un hrisov, „domn al ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei".
Mihai Viteazul a confirmat astfel, documentar, prima unire politică a celor trei ţări române (unirea efectivă fusese realizată la sfârşitul lunii mai 1600)

Domnul Ţării Româneşti între 1593-1600, Mihai Viteazul a fost pentru o perioadă (în 1600), conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deţinut dregătoriile de bănişor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei.
Figura lui Mihai Viteazul a ajuns în panteonul naţional românesc după ce a fost recuperată de istoriografia românească a secolului al XIX-lea, un rol important jucându-l opul Românii supt Mihai-Voievod Viteazul al lui Nicolae Bălcescu. Astfel voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea, scrie wikipedia.org
1885: Savantul francez Louis Pasteur a folosit pentru prima dată vaccinul antirabic
Născut la 27 decembrie 1822, în localitatea Dole, regiunea Jura, într-o familie de tăbăcari, viaţa chimistului şi bacteriologului Louis Pasteur, nu a fost una uşoară, potrivit site-ului oficial al Institutului Pasteur, pasteur.fr.
În ciuda greutăţillor cu care s-a confruntat, dar mai ales motivat de acestea, a bătut Franţa în lung şi-n lat pentru a găsi o rezolvare problemelor generate de bolile infecţioase în agricultură şi în industrie. În 1843, Pasteur a devenit student al Şcolii Normale Superioare din Paris, unde a obţinut o licenţă în ştiinţe. În 1846, a fost numit profesor de fizică la Liceul din Tournon - Ardeche – dar menţine colaborarea şi cu universitatea la care a fost student.

Descoperirile lui Pasteur referitoare la faptul că bollile infecţioase sunt produse de microorganisme a dus la introducerea pe scară largă a sterilizării şi a dezinfecţiilor, la descoperirea vaccinurilor şi a antibioticelor.
Cercetările sale asupra rabiei au început în 1880. Savantul a constatat că măduva spinării unui animal infectat, fiind uscată, ar putea împiedica dezvoltarea acestei maladii. În urma multor încercări de a obține un preparat cu calități de vaccin și după multe ezitări, Pasteur a făcut prima încercare.
Pacientul pe care Louis Pasteur, a folosit primul vaccin antirabic a fost Joseph Meister, un băiat care fusese muşcat de un câine turbat
La 6 iunie 1885 a început prima serie de injecții și, trei luni mai târziu, copilul a fost vindecat.
1907: S-a născut pictoriţa mexicană Frida Kahlo
Cunoscută mai ales prin autoportretele sale pictate într-un stil suprarealist, Frida Kahlo s-a născut şi a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în locuința sa, Casa Albastră (Casa Azul).

Artista a susținut întotdeauna că s-a născut în 7 iulie 1910, deşi certificatul de naştere atestă că s-a născut în 6 iulie 1907. Voia ca data sa de naştere să coincidă cu data de începere a Revoluţiei Mexicane, astfel încât viaţa ei să fi început odată cu naşterea Mexicului modern.
Opera sa este considerată emblematică pentru cultura naţională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradiţiile indigene. Cultura mexicană şi tradiţiile amerindiene se îmbină armonios în pictura Fridei Kahlo, de multe ori lucrările sale fiind considerate adesea artă naivă, mai apropiate de folk art decât de curentul suprarealist propriu zis.
Frida Kahlo a murit în 1954.
6 iulie 1923: s-a născut academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici
Pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost, de profesie, neurolog.
Este considerat ultimul boier autentic, cel din urmă descendent al Bălăcenilor.
Familia sa are o istorie impresionantă, iar mulţi din înaintaşii au influenţat puternic istoria ţării noastre. Bălăcenii sunt cei care au contribuit la constituirea Bucureştilor, schimbând la faţă Mahalalele Bălăceştilor şi Bărăţiei, au militat pentru construirea unei universităţi cu predare în limba română, în vremea când studiile se făceau numai în greaca veche, latină şi slavonă, însă unii, mai originali, au manifestat ideologii utopice, cum ar fi înfiinţarea „Falansterului de la Scăieni“, primul experiment socialist de la noi, „opera” boierului Emanoil Bălăceanu.

A fost Director de Onoare al Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Române, preşedintele de Onoare al Societăţii Academice de Antropologie, dar şi preşedinte al Centrului Internaţional Antidrog şi al Drepturilor Omului, format din 14 organizaţii europene.
În cartea sa de vizită se regăsesc însă şi pasaje discutabile rezultate din colaborarea sa, recunoscută, cu organele represive ale epocii comuniste.
1942: Evreica Anne Frank şi familia ei se ascund în „Anexa secretă” de deasupra biroului tatălui ei, într-un depozit din Amsterdam
Annelies Marie „Anne” Frank (1929 - 1945), evreică germană arestată şi deportată cu ultimul transport spre Auschwitz, unde a murit de tifos, a lăsat posterității jurnalul scris de ea în timp ce a stat ascunsă în Amsterdam - un document istoric al Holocaustului.

Când naziştii au venit la putere în Germania, Otto Frank, tatăl Annei, s-a hotărât să deschidă o filială a firmei pe care o avea, „Opekta”, la Amsterdam, în Olanda.
Olanda a fost ocupată de Germania nazistă în mai 1940. La început naziştii au fost mai puţin agresivi faţă de evreii din Olanda, dar acest lucru nu a durat mult timp.
Pe 12 iunie 1942, când a împlinit 13 ani, Anne a primit un jurnal cu carouri alb-roşii, cu cheie, jurnal în care adolescenta făcea confidenţe unei prietene imaginare, Kitty, pe teme de religie, dragoste şi sexualitate.
Tatăl amenajase o ascunzătoare în locuinţa din Prinsengracht 263, a cărei intrare era camuflată cu o bibliotecă. Aici s-au ascuns din 6 iulie 1942,
La 4 august 1944, naziştii au venit la locuinţa din Prinsengracht după ce cineva îi trădase, iar pe 2 septembrie 1944, familia Frank a fost anunţată că va fi trimisă la Auschwitz. Pe 3 septembrie 1944 a plecat ultimul tren spre Auschwitz, plin cu peste 1.000 de evrei.
Anne și sora sa, Margot, împreună cu mama lor, Edith Frank au fost trimise la blocul 29 din lagărul de femei Birkenau, unde au stat până pe 28 octombrie 1944, când au fost transferate la lagărul de concentrare Bergen-Belsen.
Cu doar o lună înainte ca trupele britanice să elibereze lagărul de concentrare, în martie 1945 aici a izbucnit o epidemie de tifos. Mii de prizonieri au murit. Printre victime s-au aflat şi Anne şi Margo, conform Wikipedia.
6 iulie 1946: s-a născut George W. Bush, al 43-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
George Walker Bush - fiul lui George H. W. Bush, al 41-lea președinte al țării, cu nouă ani înainte - s-a născut la 6 iulie 1946, în New Haven, Connecticut - SUA.
George Walker Bush a devenit cel de-al 43-lea președinte al Statelor Unite ale Americii în urma unor alegeri mult discutate, desfășurate la sfârșitul anului 2000.
În 2004 a fost reales pentru a doua oară, învingându-l pe democratul John Kerry, printr-un scor foarte strâns. Cel de-al doilea său mandat al său s-a încheiat la data de 20 ianuarie 2009, odată cu depunerea jurămntului de către succesorul său, Barack Obama.
1946: S-a născut Sylvester Stallone, actor, regizor, scenarist american
Sylvester Stallone s-a născut pe 6 iulie 1946, în New York City. Fața căzută a celebrului actor, scriitor, regizor și producător a fost rezultatul unui accident de forceps la momentul nașterii sale, când i-a fost tăiat un nerv, ceea ce i-a cauzat mai apoi și probleme de vorbire.

Înainte să fie descoperit ca actor, Sylvester Stallone a acceptat tot felul de job-uri pentru a se putea întreține, inclusiv să curețe cuștile leilor de la Grădina Zoologică din Central Park.
A inițiat un cinematograf și a acceptat să apară într-un film pentru adulți numit The Party at Kitty and Stud’s (1970). Au urmat în curând câteva părți necreditate din filme mainstream, cum ar fi Bananas (1971) și Klute (1971) de Woody Allen.
A devenit celebru ca scriitor și actor principal al filmului Rocky (1976), film premiat cu Oscar. După un declin la jumătatea carierei, Stallone a redescoperit succesul de box-office cu The Expendables (2010) și a câștigat aprecierile criticilor pentru reînvierea francizei Rocky cu Creed (2015), obținând prima sa victorie la Globul de Aur și o altă nominalizare la Oscar.
6 iulie 1971: A murit Louis Armstrong, muzician american de jazz (n. 1901)
Născut în New Orleans (Louisiana -SUA), Louis Armstrong a avut o copilărie zbuciumată. Părinţii săi s-au despărţit la puţin timp după naşterea sa. A fost încredinţat să fie crescut unei mătuşi, Josephine, în timp ce mama sa, cel mai probabil, practica prostituţia.

Aavut meserii precum căruţaş, lăptar, vânzător ambulant, lustragiu, însă a fost atras de muzică din copilărie
Cânta la colţuri de stradă împreună cu grupuri improvizate, neavând posibilitatea şi nici forţa să folosească un instrument de suflat, așa cum și-ar fi dorit.
Și-a dezvoltat astfel o intonaţie optimă şi un deosebit simţ al improvizaţiei, transformând la maturitate jazz-ul în una din cele mai înalte expresii ale muzicii, cu sunetul clar şi briliant al trompetei sale şi cu vocea sa răguşită, pornită parcă din fundul gâtlejului.
1975: s-a născut rapperul american 50 Cent
Pe numele său adevărat Curtis James Jackson III, rapperul american 50 Cent împlinește 49 de ani.
Artistul s-a născut în Queens (New York) și a ajuns cunoscut în întreaga lume prin albumul său de debut, Get Rich Or Die Tryin', care, împreună cu cel de-al doilea album al său, The Massacre, s-au vândut în peste 21 de milioane de exemplare
Sprijinit de Eminem și Dr. Dre - care a produs primul său mare succes comercial - a devenit unul dintre cei mai bine vânduți rapperi din lume.
1980: s-a născut actrița franceză Eva Green
Vedeta filmului „Casino Royale” (2006) împlinește 44 de ani. Eva Green este fiica actriței franceze Marlène Jobert și a medicului stomatolog francez-suedez Walter Green, iar din partea tatălui este strănepoata compozitorului francez Paul Le Flem, potrivit Wikipedia.

Anul trecut, Eva Green a câştigat procesul de la Londra împotriva unei companii de producţie căreia i-a cerut să-i plătească onorariul în pofida anulării unui film în care ea trebuia să joace.
Mai exact, actrița trebuia să joace într-un film SF - „A Patriot” - înainte ca producţia să fie în cele din urmă oprită în octombrie 2019, scrie Agerpres.
Ea a dat în judecată compania de producţie, White Lantern Film, susţinând că are dreptul la onorariul său de un milion de dolari (918.000 de euro) pentru film, în pofida anulării acestuia.
2020: A murit Ennio Morricone, compozitor de film italian
Ennio Morricone (n. 1928) a compus muzica pentru peste 500 de filme şi seriale.
Cu toate că doar 30 din coloanele sale sonore sunt pentru filme western, acestea sunt cele mai cunoscute.

În westernurile „spaghetti” (The Good, The Bad and the Ugly şi Once Upon A Time In The West (Cel bun, cel rău, cel urât şi A fost odată în vest), ambele regizate de Sergio Leone) se poate remarca cel mai bine stilul de compoziţie a lui Morricone.
A fost răsplătit, în 2007, cu premiul de onoare pentru întreaga carieră al Academiei Americane de Film, fiind al doilea compozitor de muzică de film care primeşte acest premiu (după Alex North).
Morricone a compus multe dintre cele mai faimoase coloane sonore din lume. Filmografia sa include peste 70 de filme premiate, toate peliculele lui Sergio Leone de la 1A Fistful of Dollars”, filmele lui Giuseppe Tornatore de la „Cinema Paradiso”, dar si pelicule ca: „The Battle of Algiers”, „Animal Trilogy”, „1900”, „Exorcist II”, „Days of Heaven”, „La Cage aux Folles I, II, III”, 1Le Professionnel”, „Once Upon a Time in America”, „The Mission”, „The Untouchables”, „Mission to Mars”, „Bugsy”, „Disclosure”, „In the Line of Fire”, „Bulworth”, „Ripley's Game” și „The Hateful Eight”.
Partitura sa pentru „The Good, the Bad and the Ugly” (1966) este considerată una dintre cele mai recunoscute și mai influente coloane sonore din istorie. A fost inclusă în Hall of Fame.