1 iulie: ziua în care s-a născut medicul chirurg Leon Dănăilă. Tot astăzi este ziua în care a apărut prima Constituție a României

0
Publicat:

Astăzi este ziua de naștere a medicului neurochirurg Leon Dănăilă, dar și ziua în care a fost publicată prima Constituție a României, în 1866. De asemenea, pe 1 iulie la 1878 s-a încheiat Congresul de la Berlin prin care independența României era recunoscută. Alte evenimente din istoria zilei:

Medicul Leon Dănăilă FOTO Inquam Photos/George Călin
Medicul Leon Dănăilă FOTO Inquam Photos/George Călin

1770: Cometa Lexell a fost la cea mai mică distanță de Pământ

descoperită de astronomul Charles Messier, trece la doar 0,015 unități astronomice (2,2 milioane kilometri) de Pământ, cel mai aproape dintre toate cometele observate de-a lungul istoriei.

Cometa s-a aflat la cea mai mică distanță de Pământ FOTO pplware.sapo.pt
Cometa s-a aflat la cea mai mică distanță de Pământ FOTO pplware.sapo.pt

Această cometă îi poartă numele matematicianului ruso-suedez Anders Johan Lexell care i-a determinat precis orbita. Este una dintre cele patru comete care nu poartă numele descoperitorilor; celelalte trei sunt cometa Halley, cometa Encke și cometa Crommelin.

Cometa s-a apropiat de Pământ la 0,0146 u.a., adică la 2,244 milioane de kilometri, la 1 iulie, care este distanța cea mai scurtă măsurată vreodată de la o cometă până la Pământ.

1866 - A fost promulgată Constituţia României

Prima Constituție a României, a fost întemeiată pe principii democratice moderne şi inspirată în multe privinţe de Constituţia belgiană din 1831.

Constituția din 1866 FOTO Arhivele Națioanle ale României
Constituția din 1866 FOTO Arhivele Națioanle ale României

Până la venirea principelui Carol I de Hohenzollern, Consiliul de Stat a elaborat sub Locotenența Domnească un nou proiect de constituție. Acest proiect a fost înaintat Adunării Deputaților prin Mesajul din 1 mai 1866 și a fost readus în discuția Adunării din 16 iunie 1866. Timp de 13 zile acest nou proiect de constituție a fost dezbătut și a fost votat, iar la 30 iunie 1866, domnitorul Carol I și-a depus jurământul pe noua Constituție. Prima Constituție a României a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 iulie 1866.

1878 - S-a încheiat Congresul de pace de la Berlin

Prin Tratatul de pace (semnat de Austro-Ungaria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Rusia şi Imperiul Otoman) s-a recunoscut independenţa României şi drepturile ei asupra Dobrogei. Judeţele  Cahul, Bolgrad şi Ismail din sudul Basarabiei, aflate în componenţa României, după Congresul de la Paris din 1856, au fost cedate Imperiului ţarist.

România și-a câștogat independența în 1877 sursa FOTO Arhivele Naționale ale României
România și-a câștogat independența în 1877 sursa FOTO Arhivele Naționale ale României

A fost o conferință diplomatică ținută cu scopul de a reorganiza statele din Peninsula Balcanică după Războiul Ruso-Turc din 1877–1878, care fusese câștigat de Rusia împotriva Imperiului Otoman.  

1891: A murit Mihail Kogălniceanu

Născut la 1817, Mihail Kogălniceanu a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit cel de-al treilea prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol.

Mihail Kogălniceanu  FOTO Wikipedia
Mihail Kogălniceanu FOTO Wikipedia

Mihail Kogălniceanu a fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului). Fiind un liberal moderat, și-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat mai multe opere împreună cu Vasile Alecsandri și Ion Ghica.

1903 - Prima cursă de ciclism din Turul Franţei

Cursa a fost organizată şi sponsorizată de ziarul „L’Auto”, actualul cotidian „L’Équipe”, s-a desfăşurat în şase etape pe 2.428 km şi a fost câştigată de Maurice Garin.  

Turul Franței este o competiție ciclistă anuală ce se desfășoară în Franța și în țările din jurul ei. Organizată pentru prima dată în anul 1903, acoperă o lungime totală de peste 3.600 km și se întinde pe durata a trei săptămâni. Datorită prestigiului pe care l-a căpătat de-a lungul timpului, competiția atrage la start cicliști și echipe din întreaga lume. Ea este împărțită pe segmente zilnice, denumite etape. La finalul celor trei săptămâni, pentru fiecare concurent în parte se cumulează timpii obținuți în fiecare etapă pentru a se determina câștigătorul competiției. În fiecare zi, sportivul cu cel mai mic timp acumulat după sfârșitul zilei precedente îmbracă tricoul galben de lider al clasamentului general.

1933 - S-a născut medicul neurochirurg Leon Dănăilă

Leon Dănăilă este membru titular al Academiei Române (2004), senator PNL (2016-2020).

Este medic specialist neurochirurg la Spitalul "Gh. Marinescu" din București și politician. Leon Dănăilă a fost ales membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).

Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București, Leon Dănăilă a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

Deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator. Este autor a  59 cărți și atlase de specialitate.

1967: S-a născut Pamela Anderson

Pamela Anderson este o actriță, model și personalitate media canadiano-americană. Este cunoscută mai ales pentru activitatea sa de model de glamour în revista Playboy.

Pamela Anderson a devenit cunoscută publicului după ce a fost aleasă Playmate of the Month din februarie 1990 pentru revista Playboy. Ea a continuat să apară în mod regulat pe coperta revistei, deținând recordul pentru cele mai multe coperte Playboy realizate de o persoană. Anderson a obținut recunoaștere internațională pentru rolul principal ca "C.J." Parker în serialul de acțiune Baywatch (1992-1997), consolidându-și și mai mult statutul de sex-simbol.

1993 - A început aplicarea taxei pe valoarea adăugată (T.V.A.)

De asemenea, a început liberalizarea completă a preţurilor.

Taxa pe Valoare Adăugată  FOTO verificaretva.ro
Taxa pe Valoare Adăugată FOTO verificaretva.ro

Taxa pe valoarea adăugată (prescurtat TVA, VAT în engleză) este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. TVA este un impozit încasat de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat. Franța a fost prima țară care a adoptat taxa pe valoare adăugată în anul 1954.

2005 - Denominarea monedei naţionale

La data de 1 iulie 2005, leul românesc a pierdut ultimele 4 zerouri, prin denominare (reevaluare) la rata de 1 leu nou (simbol bancar: RON) pentru 10.000 lei "vechi" (simbol bancar: ROL).

Denominarea leului FOTO Wikipedia
Denominarea leului FOTO Wikipedia

Denominarea este procedeul prin care se reduce valoarea nominală a unor însemne monetare. Procedeul este numit popular și „tăierea zerourilor”. Acest lucru se practică atunci când sumele de bani devin foarte mari în valoare absolută, din cauza inflației.

Leul românesc a trecut prin mai multe etape de stabilizare (o așa-numită „reformă monetară”) imediat după cel de-al doilea război mondial în 1947 și 1952 care au sărăcit populația și au creat un lanț de sinucigași datorită desfășurării acestui proces peste noapte, fără măsuri elementare de protejare a valorii relative.

2013: Croația aderă la Uniunea Europeană

Croația este cel mai nou stat membru, aderând la 1 iulie 2013, devenind al 28-lea stat membru al Uniunii Europene. Procesul de extindere este desemnat uneori cu ajutorul sintagmei „integrarea în Uniunea Europeană”.

Croația a devenit membră UE FOTO Calea Europeană
Croația a devenit membră UE FOTO Calea Europeană

Înainte ca statele să devină membre ale Uniunii Europene, trebuie să împlinească condițiile economice și politice, cunoscute în general sub numele „Criteriile de la Copenhaga”. Acestea înseamnă un sistem de guvernare democratic și secular, împreună cu libertățile și instituțiile corespunzătoare, și respectarea principiului statului de drept.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite