Palatul Principilor, în care a locuit Mihai Viteazul la Alba Iulia, devine muzeu. Povestea de dragoste a domnitorului

0
Publicat:

Palatul Principilor Transilvaniei, clădirea unde a locuit și Mihai Viteazul timp de 10 luni la Alba Iulia, în perioada 1599-1600, a fost transformat în muzeu și se deschide pentru public luni, 5 februarie 2024.

Palatul Principilor Transilvaniei a fost restaurat parțial FOTO Primăria Alba Iulia
Palatul Principilor Transilvaniei a fost restaurat parțial FOTO Primăria Alba Iulia

O primă expoziție de bază va putea fi vizitată gratuit, pe parcursul întregii luni februarie. Vizitatorii vor putea admira o primă expoziție de bază, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente cheie și transformările prin care a trecut Palatul Principilor.

Între curatorii virtuali care îi vor întâmpina pe vizitatori se numără și Regina Isabella. Își va spune povestea, alături de o serie de personaje relevante pentru diversele epoci. Acestei prime părți a expoziției permanente îi vor urma în scurt timp alte două, care vor aduce în prim-plan și mai multe personaje principale: principi, principese, guvernatori și reprezentanți imperiali care au jucat un rol semnificativ în evoluția Transilvaniei.

Accesul în sectorul expozițional se va face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. Biletul de intrare va fi eliberat gratuit pe perioada lunii februarie. Pentru o experiență cât mai relevantă în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, transmit reprezentanții instituției. Acestea sunt programate din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora 9.00. Ultima intrare în expoziție are loc la ora 16.30. Nu va fi permis accesul grupurilor mai mari de 15 persoane o dată.

Interiorul noului muzeu FOTO Primăria Alba Iulia
Interiorul noului muzeu FOTO Primăria Alba Iulia

Inaugurarea Muzeului palatul Principilor Transilvaniei va avea loc sâmbătă, 3 februarie, în prezența ministrului Culturii, Raluca Turcan.  Edificiul de secol XV a fost renovat parțial cu ajutorul unei finanțări de peste 20 de milioane de lei, o parte din fonduri europene, iar lucrările au durat aproximativ 5 ani. 

Ppovestea de dragoste trăită de Mihai Viteazul

Timp de peste 150 de ani, între 1541 şi 1699, „soarta regiunii a fost dirijată" de la Alba Iulia, din acest palat. Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice şi a Sălii Unirii, fostul Palat al Principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte.

Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 10 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul. Este considerată de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către austrieci, Palatul cu 250 de încăperi a fost transformat în cazarmă şi a rămas cu acest statut timp de 300 de ani.

Spațiu interior restaurat FOTO Primăria Alba Iulia
Spațiu interior restaurat FOTO Primăria Alba Iulia

Marele domnitor român a trăit o intensă poveste de dragoste în perioada cât a stat la Alba Iulia.  Deşi era căsătorit, Mihai Viteazul s-a îndrăgostit de Velica, una din fiicele logofătului Ioan Norocea, un oştean de încredere din oastea lui Mihai Viteazul. Domnitorul a cunoscut-o pe Velica Norocea înainte de intrarea sa triumfală în Alba Iulia, la 1 noiembrie 1599. Velica şi sora sa, Zamfira, erau de multă vreme la curtea principilor maghiari ai Transilvaniei.

Unii istorici acreditează ideea că Mihai Viteazul s-ar fi iubit şi cu Zamfira, însă nu există dovezi clare în acest sens. În schimb, relaţia cu Velica Norocea apare relatată în cărţile mai multor cronicari ai vremii, iar Velica avea multă influenţă la curtea principelui Sigismund Báthory. Cunoscând mai multe limbi, aceasta i-a fost, iniţial, interpret lui Mihai Viteazul după victoria de la Călugăreni, din august 1595, când acesta a fost primit de către principele maghiar. 

Ulterior ar fi intrat în „anturajul” domnitorului român, devenind amanta acestuia. Mihai Viteazul era căsătorit de la 27 de ani cu Stanca. Povestea de dragoste s-a derulat chiar dacă Velica era căsătorită cu aventurierul italian Fabio Genga, confidentul principelui Sigismund.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite