Video 4 octombrie: Ziua în care s-a născut actorul Marius Manole VIDEO
0La 4 octombrie 1853 a început războiul Crimeei, iar în anul 1934 s-a născut actorul Mircea Albulescu. În aceeași zi, dar în anul 2022, a murit cântăreața americană Loretta Lynn.
4 octombrie 1853: Începe războiul Crimeei
Început între Turcia, sprijinită de Franța și Anglia, și Rusia, sub pretext religios, războiul Crimeei devenea un conflict pan-european în anul următor, când Anglia, Franța și Sardinia au invadat Rusia, în Crimeea. După o serie de lupte grele și după moartea țarului Nicolae I al Rusiei, orașul Sevastopol este cucerit de aliați. Rusia recunoaște înfrângerea și vrea pace.
Conflictul militar, care s-a desfășurat din anul 1863 și până în 1856, s-a soldat cu moartea a peste 220.000 de oameni.
După încheierea ostilităților a avut loc Congresul de pace de la Paris, în 1856. Profitând de prezența marilor puteri la Paris, diplomații români fac cunoscută dorința românilor de a se uni. Franța susține cauza, considerând că noul stat ar fi format o barieră în calea expansiunii Rusiei și ar fi apărat integritatea Imperiului Otoman.
De partea cauzei românești au fost atrase și personalități politice, precum Napoleon al III-lea al Franței, dar și culturale, precum Edgar Quinet și Jean Vaillant. Întrucât între marile puteri era un dezacord în privința unirii (Austria și Turcia s-au pronunțat împotriva acesteia), la 30 martie 1856 a fost elaborat Tratatul de la Paris, care prevedea:
- consultarea locuitorilor Țării Românești în privința unirii în cadrul unor Adunări ad-hoc;
- desființarea protectoratului Rusiei,
- Țara Românească intra sub garanția colectivă a celor șapte mari puteri (Franța, Anglia, Rusia, Prusia, Austria, Imperiul Otoman și Sardinia), rămânând și sub suzeranitatea Porții,
- Libertatea navigației pe Dunăre,
- La București urma să funcționeze o comisie formată din reprezentanții celor șapte mari puteri, care să facă propuneri pentru viitoarea organizare internă a Țării Românești.
4 octombrie 1934: S-a născut actorul Mircea Albulescu
Născut la București, Mircea Albulescu a absolvit în 1952 Școala Medie de Arhitectură, ulterior urmând cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică. A fost angajat al Teatrului Naţional Bucureşti și a interpretat peste 90 de roluri. De asemenea, din luna octombrie a anului 1992 și până în aprilie 1994, a fost secretar de stat la Ministerul Culturii.
Mai mult, din 1985 și până în anul 2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru și Film din Capitală, unde i-a avut ca studenți pe Adrian Titieni, Florin Piersic Jr. și Elvira Deatcu.
Actorul a murit la 8 aprilie 2016, la vârsta de 82 de ani.
Din filmografia sa amintim: „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Puterea și adevărul”, „Actorul și sălbaticii”, „Pentru patrie”, „Cursa”, „Capcana mercenarilor”, „Noi, cei din linia întâi”, „Craii de Curtea Veche” și „Aniversarea”.
4 octombrie 1977: S-a născut prezentatorul TV și actorul Cabral Ibacka
Născut la București, Cabral Ibacka a urmat cursurile Facultății de Sport din cadrul Universității Ecologice, fiind, totodată, și fost luptător de kickboxing.
El a prezentat mai multe emisiuni, precum „Impact”, „Banc Show”, „Vara fără limite”, „Un bărbat adevărat”, „Povestiri Adevărate”, „Sunt celebru, scoate-mă de aici” și „Ce spun românii”. În anul 2011 s-a căsătorit cu actrița Andreea Pătrașcu.
Din filmografia sa amintim: „La bloc”, „Regina”, „Băieți buni”, „State de România”, „Moștenirea” și „O nouă viață”.
4 octombrie 1978: S-a născut actorul Marius Manole
Marius Manole a urmat cursurile Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Din anul 2002 și până în 2003 a urmat cursurile Secției de Coregrafie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală.
A jucat în următoarele spectacole: „Repetiție pentru o lume mai bună", „Pădurea spânzuraţilor", „Regele Lear”, „Năpasta”, „Două loturi”, „Burghezul gentilom” și „Visul unei nopţi de vară”, conform TNB.
În anul 2016, Marius Manole a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D. Totodată, a fost recompensat cu Premiul Uniter pentru Cel mai bun actor în rol secundar și nominalizat la Uniter pentru Cel mai bun actor în rolul Sarikov, Tipograf Tipografovici - „Inimă de câine”, după Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy.
4 octombrie 2022: A murit cântăreața americană Loretta Lynn
Născută la 14 aprilie 1932, Loretta Lynn a avut peste 50 de hituri în Top 10. În anul 2003, artista a fost recompensată cu un premiu Kennedy Center pentru contribuţia la cultura americană, iar șapte ani mai târziu, cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră.
În anul 2013, preşedintele Barack Obama i-a înmânat Medalia Prezidenţială a Libertăţii.
În luna mai a anului 2017, Loretta Lynn a suferit un accident vascular cerebral, la puţin peste două săptămâni după ce îşi sărbătorise cea de-a 85-a aniversare. În anul 2021, cu o lună înainte de a împlini 89 de ani, a lansat albumul „Still Woman Enough".
Amintim câteva dintre piesele sale: „You Ain’t Woman Enough”, „Coal Miner's Daughter”, „Don’t Come Home a Drinkin’” și „The Pill”.
4 octombrie 2022: Alain Aspect , John F. Clauser și Anton Zeilinger primesc Premiul Nobel pentru Fizică
Academia Regală Suedeză de Științe a acordat premiul Nobel pentru fizică 2022 lui Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger.
„Folosind experimente inovatoare, Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au demonstrat potențialul de a investiga și controla particulele care se află în stări de inseparabilitate cuantică. Ce se întâmplă cu o particulă dintr-o pereche în stare de inseparabilitate determină ce se întâmplă cu cealaltă, chiar dacă sunt într-adevăr prea îndepărtate pentru a se afecta una pe cealaltă. Dezvoltarea de către laureați a instrumentelor experimentale a pus bazele unei noi ere a tehnologiei cuantice“, se arăta în comunicatul Comitetului Nobel.
Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (circa 873.000 de euro) și este împărțit între laureați.
Printre laureaţii anteriori ai premiului Nobel pentru fizică se numără nume importante din domeniul ştiinţei, precum Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie şi Marie Curie, fiind recompensate astfel descoperiri revoluţionare care au remodelat modul în care vedem lumea.