25 februarie: 206 ani de la deschiderea oficială a Muzeului Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din țară

0
Publicat:

Astăzi, pe 25 februarie se împlinesc 157 de ani de la debutul literar al lui Mihai Eminescu, în revista „Familia”. De asemenea, la aceeași dată, dar în 1925, Miron Cristea devine primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. 

1817 - Deschiderea oficială a muzeului Național Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din țară

Muzeul Brukenthal a aniversat 200 de ani de existență jpeg

Muzeul Național Brukenthal este un grup de muzee din Sibiu. Fondatorul acestui muzeu a fost Samuel von Brukenthal, guvernator habsburgic al Transilvaniei, între anii 1778 și 1787.

El a început să achiziționeze primele opere, pentru colecția să, din aproximativ anul 1754, de la Viena.

Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului că muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminiști ai veacului.

Palatul a devenit în 1817 muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa.

În anul 2015, muzeul a avut peste 400.000 de vizitatori. Muzeul are sediul principal în Palatul Brukenthal din Sibiu, pe o latură a Pieței Mari.

 1836 - Samuel Colt a brevetat primul revolver cu repetiție 

FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia

Samuel Colt (n. 19 iulie 1814 – d. 10 ianuarie 1862) a fost un inventator și industriaș american. El a înființat Colt’s Patent Fire-Arms Manufacturing Company, și este cunoscut pentru popularizarea revolverului. Contribuțiile inovatoare ale lui Colt în industria armelor de foc au fost descrise de istoricul James E. Serven că „evenimente ce au format destinul armelor de foc americane”.

În 2006, el a fost introdus în Național Inventors Hall of Fame.

1866 - Debutul literar al poetului, prozatorului și jurnalistului român Mihai Eminescu în revista Familia, cu poezia „De-aș avea”

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

La 25 februarie 1866 (9 martie 1866 pe stil nou) are loc debutul literar al poetului, prozatorului și jurnalistului român Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) în revista „Familia”, cu poezia „De-aș avea”. Iosif Vulcan, directorul revistei, a schimbat numele autorului poeziei din Mihail Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat și l-a păstrat pentru totdeauna.

Revista „Familia” a fost o revistă enciclopedică de cultură și literatură, una dintre cele mai valoroase publicații transilvănene, înființată în 1865 la Pesta de publicistul și scriitorul Iosif Vulcan.

Începând din 27 aprilie 1880 și până la 31 decembrie 1906, ea a fost tipărită la Oradea, devenind un important mesager al culturii românești, publicând lucrări ale unor mari personalități ale literaturii noastre.

Printre colaboratorii revistei „Familia” au figurat și Vasile Alecsandri, Andrei Bîrseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron și Nicolae Densușianu, George Coșbuc, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu. 

1925 - Miron Cristea a devenit primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

miron cristea

Pe 25 februarie 1925, Scaunul Arhiepiscopal şi Mitropolitan al Ungrovlahiei a fost ridicat la rangul de Scaun Patriarhal. Atunci, Miron Cristea a devenit, în calitatea să de Primat al României, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Miron Cristea (n. 20 iulie1868, Toplița – d. 6 martie 1939, Franța) a fost un teolog, publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939). 

În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost cel de-al 38-lea prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.  

1943 - S-a născut George Harrison, chitarist și compozitor britanic, membru al faimoasei trupe The Beatles

George Harrison (n. 25 februarie 1943 – d. 29 noiembrie 2001) a fost un vocalist, chitarist și compozitor britanic, cel mai tânăr membru al legendarei formații „The Beatles”.

George Harrison a fost distins prin includerea sa, ca membru în „Ordinul Imperiului Britanic” (MBE). Carieră să solo a început cu un hit „My sweet Lord”.

George Harrison a intrat și în afacerea cu filme iar între 1988-1990, a făcut parte din supergrupul americano-britanic „The Traveling Wilburys”.

A murit în 2001 după o lungă și dureroasă luptă cu cancerul.  

1956 - Nikita Hrușciov a ținut discursul „Despre cultul personalității și consecințele sale”, prin care a condamnat acțiunile predecesorului său, Iosif Stalin

Calendar 25 februarie: 1956   Nikita Hrușciov a ținut discursul „Despre cultul personalității și consecințele sale”, prin care a condamnat acțiunile predecesorului său, Iosif Stalin jpeg

În cadrul Congresului al XX-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov, a ținut pe 25 februarie 1956 un discurs secret în care a vorbit „Despre cultul personalităţii şi consecinţele sale”, prin care a condamnat excesele perioadei staliniste, momentul generând un adevărat cutremur în întregul bloc socialist.

„Despre cultul personalității și consecințele sale”, cunoscut și ca „Discursul Secret” sau „Raportul Hrușciov”, a fost un raport prezentat la al XX-lea congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice pe 25 februarie 1956 de liderul sovietic Nikita Hrușciov, în care a criticat acțiunile regimului lui Iosif Stalin, în particular epurările din cadrul armatei și din cadrul eșaloanelor superioare ale partidului, și a reafirmat susținerea idealurilor comunismului, invocându-l pe Vladimir Lenin.

Discursul a fost un moment important în politica de dezgheț promovată de Hrușciov. A fost și un semn al unor lupte acerbe pentru putere în rândurile conducerii sovietice, lupte în cadrul cărora Hrușciov a făcut un efort de a-i discredita pe cei ce supraviețuiseră lungii domnii a lui Stalin, printre care Lavrenti Beria. La suprafață, discursul a fost prezentat ca o încercare de a aduce Partidul Comunist al Uniunii Sovietice mai aproape de leninism. Scopul lui Hrușciov era, însă, în primul rând, obținerea de sprijin public pentru arestarea și executarea lui Beria în vara lui 1953, precum și legitimarea puterii sale recent consolidate, preluată de la Viaceslav Molotov și Gheorghi Malenkov, lideri loiali lui Stalin.

A fost cunoscut sub numele de „Discursul Secret” deoarece a fost citit într-o ședință cu ușile închise, iar textul său a fost tipărit abia în 1989 — în revista “Известия ЦК КПСС” (“Izvestia CK KPSS“; Rapoarte ale Comitetului Central al Partidului), nr. 3, martie 1989 — deși mulți membri ai partidului fuseseră deja informați cu privire la discurs cu o lună înainte ca Hrușciov să îl țină.

1973 - S-a născut cântăreţul Julio Iglesias Jr. 

Julio José Iglesias Preysler (n. 25 februarie 1973) este un cântăreț spaniol. El este fiul cântărețului spaniol Julio Iglesias și al artistei Isabel Preysler. Este fratele mai mic al lui Chabeli Iglesias și fratele mai mare al lui Enrique Iglesias.

Părinții săi au divorțat în 1979. Iglesias Jr. și frații săi s-au mutat la Miami pentru a locui cu tatăl lor. Iglesias Jr. a mers la facultate lângă San Francisco, la Menlo College din Atherton, California. 

În 2008, a fost declarat câștigător al concursului CMT Gone Country  și a lucrat pentru Travel Channel, unde a prezentat o emisiune de călătorie care l-a dus în America Latină.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite