23 martie: 176 de ani de la Marele Incendiu care a devastat Bucureștiul. Este și ziua în care s-a născut Mircea Vintilă

0
Publicat:

Pe 23 martie 1847 avea loc Marele incendiu sau Focul cel Mare, cum a rămas în istorie incendiul care a distrus o cincime din capitală. Tot astăzi este ziua de naștere a artistului Mircea Vintilă, care împlinește 74 de ani.

Marele incendiu din 1847  FOTO Wikipedia
Marele incendiu din 1847 FOTO Wikipedia

1847 - Un uriaş incendiu a devastat Bucureştiul

Marele incendiu din București, cunoscut și ca Focul cel Mare a reprezentat cea mai mare calamitate care a lovit vreodată orașul București, pe atunci capitala principatului Țara Românească. A început la 23 martie 1847 și a cauzat distrugerea a peste 1850 de clădiri, reprezentând o treime din fondul construit al orașului, inclusiv, după cum menționa domnitorul Gheorghe Bibescu, „cea mai populată și bogată parte a Bucureștilor.”

Incendiul a distrus zona comercială din centrul orașului, formată din clădiri mici și înghesuite construite din lemn, care aveau ulterior să fie înlocuite cu clădiri din piatră cu două nivele, de inspirație austriacă, ce aveau la parter magazinul sau atelierul proprietarului iar etajul superior era destinat locuirii

1945 - Legiferarea reformei agrare

Reforma agrară din 1945 a fost un proces inițiat de guvernul comunist de după 1945, cu scopul de a reforma radical agricultura și de a împroprietări țăranii săraci din România.

Prin Legea pentru înfăptuirea reformei agrare, exproprierea se făcea fără despăgubirea celor expropriați, însă terenul obținut astfel de stat, adică gratis, era practic vândut nevoiașilor. Noii împroprietăriți plătesc în bani sau în natură 10% din prețul de cumpărare, restul prețului de cumpărare va fi plătit în rate.

Scopul declarat al reformei era mărirea suprafețelor arabile ale gospodăriilor țărănești existente, care au mai puțin de 5 ha, crearea de noi gospodării țărănești individuale pentru muncitorii agricoli fără pământ, înființarea unor grădini de zarzavaturi pentru aprovizionarea muncitorilor, funcționarilor și meseriașilor.

Reforma agrară din 1945  FOTO Wikipedia
Reforma agrară din 1945 FOTO Wikipedia

1949 - S-a născut Mircea Vintilă, interpret de muzică folk

Mircea Vintilă face parte din prima generație de artiști folk din România, cea a anilor '70. El este cunoscut atât pentru activitatea sa solo sau cu formația de acompaniament Brambura, cât și ca membru al supergrupului Pasărea Colibri. A compus cântece și este recunoscut pentru faptul că o parte dintre cântecele sale recreează atmosfera și farmecul Bucureștiului de odinioară.

La a doua ediție a Festivalului „Primăvara baladelor” câștigă „Marele Premiu” cu piesa „Lordul John” pe versuri de George Coșbuc. Cu piesa „Bade Ioane”, pe versurile poetului Tudor Arghezi, câștigă premiul „Teletop” al Televiziunii Române, iar cu piesa „Făt-Frumos” pe versuri de Adrian Păunescu câștigă premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

În anul 1990 primește „Marele Premiu pentru Întreaga Activitate” în cadrul Festivalului Național de Muzică Folk „Om bun”. În 1992 fondează, împreună cu Mircea Baniciu, Florian Pittiș și Vlady Cnejevici, grupul Pasărea Colibri.

Mircea Vintilă  FOTO Wikipedia
Mircea Vintilă FOTO Wikipedia

2005 - Este inaugurat Centrul de Excelenţă în Neurochirurgie, la Bucureşti

Construcţia, finalizată în anul 2004 în incinta Spitalului Bagdasar-Arseni din Bucureşti se desfăşoară pe o suprafaţă de 6.000 mp. Noua clădire conţine următoarele funcţiuni: bloc operator, reanimare şi terapie intensivă, bloc operator de urgenţă, spaţii de pregătire profesională, laboratoare de cercetare şi analize medicale, centru de imagistică şi este legată funcţional de spitalul vechi prin intermediul unei pasarele.

Din punct de vedere al materialelor utilizate şi al mobilierului, interiorul vine să asigure un confort psihologic bolnavului prin utilizarea unor combinaţii cromatice "calde" şi a unui sistem de iluminare adecvat unui standard medical de intervenţie şi de tratament de ultimă generaţie.

A fost inaugurat pe 23 martie 2005.

Centrul de Excelență Neurologică  FOTO Anuala
Centrul de Excelență Neurologică FOTO Anuala

2011 - A murit Teodor Gheorghe Negoiţă, primul român care a ajuns la Polul Nord

Teodor Gheorghe Negoiță s-a născut pe 27 septembrie 1947, comuna Sascut, județul Bacău și a murit pe 23 martie 2011. A fost un explorator român al întinderilor polare. În anul 1995 a devenit primul român care a atins Polul Nord. A condus prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica (Stația Law-Racoviță), fondată de către el și inaugurată în anul 2006.

În anul 1987, este fondatorul primului program românesc de cercetări polare. Încercările de a obține aprobări pentru finanțarea acestui proiect au fost soldate cu eșec, abia după anul 1990 reușind cu succes să realizeze ceva concret.

A organizat mai multe expediții românești, în zonele înghețate din apropiere de Polul Nord: în Groenlanda, în nordul extrem al Canadei, în arhipelagul Spitsbergen (Svalbard). A format mai multe echipe de cercetători din domenii diferite, acestea fiind primele echipe românești care au activat în exteriorul țării și erau constituite din specialiști precum geografi, geologi, ingineri, medici, biologi, etc.

Tudor Negoiță  FOTO Wikipedia
Tudor Negoiță FOTO Wikipedia

2013 - A murit Mariana Drăgescu, pilot în „Escadrila Albă”

Marie Ana Aurelia (Mariana) Drăgescu, născută pe 7 septembrie 1912 la Craiova (acea 100 de ai când a murit), a fost una din aviatoarele Escadrilei Albe, calitate în care a evacuat pe calea aerului răniți de pe Frontul de Răsărit în perioada 1941-1943.

A făcut războiul din prima și până în ultima zi, fiind singura aviatoare care a luptat atât împotriva URSS, cât și împotriva Germaniei naziste. În timpul războiului escadrila a transportat peste 1500 de răniți.

A fost fiica unui ofițer și a unei profesoare de muzică, pasionată de sport (schi, natație, canotaj, alpinism, în 1935 a absolvit cursurile școlii de echitație din București. Tot în 1935 a absolvit și Școala de Pilotaj „Mircea Cantacuzino” din Băneasa, obținând brevetul feminin de pilot, acesta fiind cel de-al șaptelea brevet feminin în aviația din România.

Escadrila, cu numele de Escadrila Sanitară, a fost înființată la 25 iunie 1940 și din ea făceau parte Nadia Russo, Mariana Drăgescu și Virginia Thomas, iar în curând și Virginia Duțescu. Porecla de „Escadrila Albă”, sub care era cunoscută, a fost dat de ziaristul italian Curzio Malaparte, și venea de la faptul că era dotată cu avioane de tip RWD-13, de fabricație poloneză, vopsite inițial în alb, cu crucea roșie aplicată pe fuselaj și pe aripi.

Mariana Drăgescu  FOTO Wikipedia
Mariana Drăgescu FOTO Wikipedia

2019 - A murit criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil  

S-a născut pe 14 septembrie 1931 la Galați și a fost un critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film român. Din anii '60 s-a dedicat criticii cinematografice. Începând cu 1962 inițiază „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii Române.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și a fost membru in juriul FIPRESCI.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut”.

A fost tatăl regizorului de film Nae Caranfil.

Tudor Caranfil  FOTO Wikipedia
Tudor Caranfil FOTO Wikipedia

2023 - Ziua mondială a meteorologiei (ONU)

Ziua mondială a meteorologiei se marchează din anul 1961 și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație meteorologică internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială. Această zi semnifică intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției Organizației Mondiale a Meteorologiei.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite