23 aprilie: 459 de ani de la naşterea marelui dramatug englez William Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 23 aprilie 1400 începea domnia lui Alexandru cel Bun, în Moldova. În 1564, în aceeași zi, se năștea marele dramaturg englez William Shakespeare, iar în 1887, tot pe 23 aprilie, avea loc Sfințirea Catedralei mitropolitane din Iași.

23 aprilie 1400 - a început domnia lui Alexandru cel Bun, în Moldova

Alexandru cel Bun a fost unul dintre cele mai importante personaje ale istoriei românilor. Abilitatea sa politică extraordinară l-a făcut celebru în vremurile sale.

Istoricii spun că a fost primul mare domnitor al Moldovei. Titulatura de „cel Bun” nu figurează deloc în timpul domniei sale, ci s-a ales cu ea după moarte, aceasta având legătură cu faptul că, în lunga sa domnie, de peste 30 de ani, a ştiut să stea departe de conflicte, calităţile sale indiscutabile de mare diplomat fiind recunoscute de toată lumea.

Alexandru cel Bun. FOTO
Alexandru cel Bun. FOTO

Nu se cunoaşte cu exactitate anul în care şi-a început domnia, unii istorici apreciind că acesta s-a urcat pe tron pe 23 aprilie 1399 (istoricul C. Ciuhodaru), în vreme ce pentru data de 23 aprilie 1400 se pronunţă istoricii A. Sacerdoţeanu şi Şt. S. Gorovei. Cert este că primul act găsit de la începutul domniei lui Alexandru cel Bun datează din 29 iunie 1400.

Domnia sa lungă s-a suprapus unei perioade caracterizată în special prin pace. Domnitorul a ştiut să menţină tot timpul un echilibru între marile puteri de atunci, Polonia şi Ungaria.

23 aprilie 1564 - s-a născut William Shakespeare

Se împlinesc astăzi 459 de ani de la naşterea marelui dramaturg englez William Shakespeare (23 aprilie 1564 - 23 aprilie 1616), a cărui operă este alcătuită din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum şi alte multe poezii. Piesele de teatru ale lui Shakespeare au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită şi sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg.

William Shakespeare. FOTO Profimedia
William Shakespeare. FOTO Profimedia

23 aprilie 1858 - s-a născut fizicianul german Max Planck

Fizicianul german Max Planck a declanşat o adevărată revoluţie în fizică prin elaborarea teoriei cuantice a radiaţiei.

În anul 1894 a fost ales membru al Academiei de ştiinţe din Berlin şi, de asemenea, tot din acest an, a fost numit director al Institutului de fizică teoretică. S-a ocupat de constituirea unui nou institut de cercetări, iar în anul 1914, la propunerea sa, Albert Einstein a acceptat să ocupe funcţia de director al institutului de fizică „Kaiser Wilhelm” şi să fie profesor la Universitatea din Berlin. Max Planck a murit în 1947.

23 aprilie 1887: Sfințirea Catedralei mitropolitane din Iași

Sfințirea Catedralei mitropolitane din Iași a avut loc în prezenta Regelui Carol I și a membrilor Guvernului. Slujba a fost săvârșită de către Mitropolitul de atunci al Moldovei, Iosif Naniescu și de alți 11 ierarhi, în prezenta Regelui Carol I și a membrilor Guvernului.

 Catedrala mitropolitană din Iași. FOTO Arhivă
Catedrala mitropolitană din Iași. FOTO Arhivă

23 aprilie 1894 - s-a născut scritorul român Gib Mihăescu

Prozator, romancier și dramaturg român interbelic, Gib Mihăescu, pe numele său real Gheorghe Mihăescu, a fost decorat pentru acte de bravură în timpul Primului Război Mondial.

Este autorul volumelor de nuvele Grandiflora în 1928 și Vedenia în 1929, al unor romane de analiză psihologică a apariției unor stări obsesive, îndeosebi erotice, „Rusoaica” (tradus și în limba slovacă), „Brațul Andromedei”, „Femeia de ciocolată”, „Zilele și nopțile unui student întârziat”, „Donna Alba”, potrivit Wikipedia. A scris și piese de teatru (adunate în volumul „Pavilionul cu umbre”) și a purtat o interesantă corespondență cu Cezar Petrescu, Corneliu Moldovanu, Apriliana Medianu și Susanne Dovalova, din Bratislava. Gib Mihăescu a murit în 1935).

23 aprilie 1928 - s-a născut actrița americană Shirley Temple

Shirley Temple, copilul-minune al Hollywood-ului de altădată, ar fi împlinit astăzi 95 de ani. A debutat în lumea filmului la doar 4 ani, în 1932, iar în scurt timp a devenit unul dintre idolii cinematografiei mondiale.

Fetiţa cu bucle blonde devenită cel mai cunoscut copil-vedetă al tuturor timpurilor, a jucat în filme precum „The Little Colonel“, „Heidi“, „Bright Eyes“, „Stand Up“ şi „Cheer and Curly Top“. 

La 6 ani a devenit cea mai tânără actriţă care a câştigat un premiu Oscar onorific. Shirley Temple a murit în 2014.

23 aprilie 1950 - se năștea actorul român Geo Costiniu

Geo Costiniu a fost idolul tinerilor în anii '70. S-a născut la 23 aprilie 1950. În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. S-a recomandat mereu ca un actor de teatru, jucând în peste 20 de piese la Odeon. 

A devenit celebru prin rolurile pe care le-a avut în filme ca „Ora zero”, „Patul Conjugal” sau „Septembrie”. Acesta din urmă, regizat în 1977 de Timotei Ursu, este o capodoperă a filmului de dragoste românesc. Pelicula a reuşit să treacă de cenzura ceauşistă, deşi conţine scene de nuditate, o premieră în cinematografia românească. Protagonista acestor scene a fost tânăra, pe atunci, Anda Onesa, o debutantă în lumea filmului. Imaginea cuplului Anda Onesa - Geo Costiniu a devenit iconică pentru generaţia anilor '70.    

23 aprilie 1962 - încheierea colectivizării agriculturii

Colectivizarea agriculturii a început în martie 1949.

Teoretic, procesul trebuia să se realizeze pe baza liberului consimțământ al țăranilor, dar care s-a caracterizat prin abuzuri și violențe.

23 aprilie 1967 - a fost lansată nava cosmică sovietică Soiuz–1

Nava cosmică sovietică Soiuz–1, lansată pe 23 aprilie 1967 a fost pilotată de Vladimir Komarov, primul om care a zburat în spațiul cosmic mai mult de o dată, precum și primul om ce a murit în timpul unei misiuni spațiale (chiar Soiuz 1). Potrivit Wikipedia, el a fost, împreună cu Konstantin Feoktisov și Boris Yegorov, un membru al Voshod 1 (octombrie 1964), prima misiune spațială cu mai mulți oameni la bord.  

23 aprilie 1971 - Rolling Stones lansează albumul „Sticky Fingers”

Trupa The Rolling Stones, formată la Londra în 1962 de Brian Jones, Mick Jagger și Keith Richards, a devenit populară la începutul anilor '60. A lansat 55 de albume, iar unul dintre ele, realizat la 9 ani de la debut, este „Sticky Fingers”.

23 aprilie 2007 - moare politicianul rus Boris Elțin

Născut pe 1 februarie 1931, într-o familie de ţărani, într-un sat din munţii Urali, Boris Elţîn a intrat în Partidul Comunist al URSS la vârsta de 30 de ani. Cariera sa politică a cunoscut un avânt în 1985, în momentul în care preşedintele de atunci Mihail Gorbaciov l-a adus la Moscova, pentru a ocupa funcţia de adjunct în Sovietul Suprem.

În 1991, când Uniunea Sovietică încă nu se destrămase, Boris Elţîn devenera primul preşedinte ales liber al Rusiei. Boris Elțin a demisionat din funcția de preşedinte al Rusiei pe 31 decembrie 1999, numindu-l pe Vladimir Putin preşedinte interimar, până la noile alegeri din 26 martie 2000. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite