Povestea copilului-minune de la Hollywood. La 6 ani, „Heidi” câștiga fabulos, de ce s-a retras în plină glorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Shirley Temple, copilul-minune al Hollywood-ului de altădată, ar fi împlinit astăzi 95 de ani. A debutat în lumea filmului la doar 4 ani, în 1932, iar în scurt timp a devenit unul dintre idolii cinematografiei mondiale.

 Fetița cu bucle blonde, un fenomen al cinematografiei FOTO Profimedia
Fetița cu bucle blonde, un fenomen al cinematografiei FOTO Profimedia

Shirley Temple, născută pe 10 februarie 1928, este cel mai cunoscut copil-vedetă al tuturor timpurilor, jucând în filme precum „The Little Colonel“, „Heidi“, „Bright Eyes“, „Stand Up“ şi „Cheer and Curly Top“. 

Fetiţa cu bucle blonde a cucerit atât copiii de vârsta ei, dar mai ales publicul matur. La 6 ani a devenit cea mai tânără actriţă care a câştigat un premiu Oscar onorific. 

La vârsta de 6 ani, Temple avea un salariu uriaş chiar şi pentru un adult, la vremea respectivă, cu atât mai mult pentru un copil: câştiga 1.250 de dolari pe săptămână. La 13 ani, putea fi considerată o „veterană“ a cinematografiei, pentru că jucase deja în 46 de filme, relatează BBC. 

Nu numai că a câştigat foarte bine pentru un copil-actor, dar a fost o mină de aur şi pentru studiouri: făcea reclame la cereale, haine sau săpun, iar păpuşa care o întruchipa se vindea în peste 1,5 milioane de exemplare pe an. 

Primea lunar 16.000 de scrisori

Starul hollywoodian - „împachetat“, totuşi, într-un ambalaj atât de mic – avea un capital imens de popularitate: primea lunar 16.000 de scrisori de la admiratori, iar cu ocazia unei zile de naştere a primit nu mai puţin de 167.000 de cadouri din toată lumea. 

A fost chiar o sursă de inspiraţie pentru suprarealistul Salvador Dali, care a pictat-o, iar un cockteil non-alcoolic, garnisit cu o cireaşă Maraschino, a primit numele ei.

Shirley Temple, un star la Hollywood FOTO Profimedia
Shirley Temple, un star la Hollywood FOTO Profimedia

 Era admirată în întreaga lume, de oameni obişnuiţi, dar şi de conducători de state. Printre cadourile pe care le-a primit de la diverse personalităţi s-au numărat un Rolls-Royce în miniatură (maşina era perfect funcţională, doar că era construită pentru un copil) şi elefant din jad de mărimea unui copil. 

Într-o Americă ce-şi revenea din Marea Recesiune, preşedintele Franklin Roosevelt declara: „Atâta timp cât ţara noastră o are pe Shirley Temple, vom fi bine“.

A jucat în 46 de filme

La un moment dat, succesul de box-office al lui Shirley Temple era mai mare decât al celebrului Clark Gable (starul din „Pe aripile vântului“, n.r.).

A jucat în 46 de lungmetraje în perioada copilăriei, dar i-a fost greu să-şi susţină cariera odată ajunsă la vârsta maturităţii, aşa că a decis să se retragă de la Hollywood în 1950, la doar 22 de ani. 

După renunţarea prematură la cariera de actriţă, Temple a revenit în atenţia publicului în postura de candidat republican pentru Congres şi ca diplomat american, după cum scrie BBC.

Shirley Temple, în rochie de mireasă FOTO AP
Shirley Temple, în rochie de mireasă FOTO AP

Am încetat să cred în Moş Crăciun la vârsta de 6 ani, când mama m-a dus într-un magazin să-l văd şi el mi-a cerut un autograf“, declara artista, citată de BBC. 

"Acea fetiță nu sunt eu!"

De asemenea, Shirley a separat foarte clar succesul din copilărie de cariera politică pe care a urmat-o mai târziu: „Unii oameni au rămas blocaţi la imaginea de fetiţă. Acea fetiţă nu sunt eu. Nu ar trebui să trăim în trecut, viaţa mea este acum“, mai spunea artista. 

Fetiţa ingenuă şi cochetă cu bucle blonde este imaginea care va rămâne mereu în inimile fanilor. Puţini ştiu însă că mama sa, Gertrude, este cea care o coafa de fiecare dată, iar de fiecare dată Shirley Temple avea exact acelaşi număr de bucle: 56.

Shirley Temple în tinerețe FOTO Profimedia
Shirley Temple în tinerețe FOTO Profimedia

Actriţa americană Shirley Temple Black a murit la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, luni, în locuinţa ei din Woodside, California, informează bbc.co.uk.

Shirley Temple a murit la domiciliul din Woodside, California, din cauze naturale. „A fost înconjurată de familie. Îi mulţumim pentru o viaţă plină de realizări remarcabile în calitate de actor, diplomat şi, cel mai important, în calitate de mamă, bunică şi străbunică iubită“, se arată într-o declaraţie a familiei, publicată de BBC. 

Shirley Temple la vârsta a treia FOTO Profimedia
Shirley Temple la vârsta a treia FOTO Profimedia

Shirley Temple s-a stins din viață în anul 2014 la vârsta de 85 de ani. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite