21 septembrie: Ziua când a fost arestat disidentul român Gheorghe Ursu, ucis în celulă de deținuții instruiți de Securitate

0
Publicat:

Tot pe 21 septembrie s-au născut scriitoarea Elena Văcărescu, celebrul actor Dem Rădulescu, a fost asasinat Armand Călinescu.

Disidentul Gheorghe Ursu FOTO: Arhivă
Disidentul Gheorghe Ursu FOTO: Arhivă

1860: A murit filosoful Arthur Schopenhauer  

Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Stutthof/Danzig – d. 21 septembrie 1860, Frankfurt am Main), filozof german, cunoscut – mai ales – prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman.

Este cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa din 1818 Lumea ca voință și reprezentare (extinsă în 1844), unde caracterizează lumea fenomenelor ca un produs al unei voințe metafizice oarbe și insațiabil.

A fost printre primii gânditori din filozofia occidentală care a împărtășit și a afirmat aspecte semnificative ale filozofiei asiatice, ca asceza și noțiunea de lume ca aspect. Opera sa a fost descrisă ca o manifestare exemplară a pesimismului filosofic.

1864: S-a născut Elena Văcărescu, scriitoare și traducătoare franceză de origine română

lena Văcărescu (n. 21 septembrie 1864 București – d. 17 februarie 1947 Paris), scriitoare română stabilită în Franța, membră de onoare a Academiei Române, laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. A avut o bogată activitate politică și literară la Paris. A tradus în limba franceză din poeziile lui Eminescu, Blaga, Goga, Topîrceanu, Minulescu, Vinea. A avut o idilă cu viitorul rege Ferdinand, relație dezaprobată de regele Carol I și guvern.

Elena Văcărescu FOTO: Arhivă
Elena Văcărescu FOTO: Arhivă

n perioada Primului Război Mondial, Elena Văcărescu a militat pentru realizarea Marii Uniri de la 1918. Începând din anul 1919 este numită de către regele României ca secretar general al Asociaţiei Române pe lângă Societatea Naţiunilor pentru o perioadă de douăzeci de ani. Pentru meritele sale, guvernul francez îi decernează ordinul Cavaler al Legiunii de Onoare.

Ca urmare, în anul 1925, Elena Văcărescu devine membru de onoare al Academiei Române, ea fiind prima femeie din România care a beneficiat de acest titlu. Moare la Paris, la 17 februarie 1947, şi este înhumată în cripta familiei Văcăreştilor din cimitirul Bellu. Ea a lăsat moştenire Academiei Române, prin testament, majoritatea averii Văcăreştilor.

1931: S-a născut celebrul actor Dem Rădulescu

Născut la Râmnicu Vâlcea, Dem Rădulescu, zis și „Bibanul”, a cochetat cu sportul înainte de a cuceri inimile oamenilor, asta datorită talentului său. Acesta a fost boxer la categoria semi-mijlocie și a obținut o stea de aur la un campionat de amatori. 

De asemenea, Dem Rădulescu a fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” din Capitală. 

Dem Rădulescu FOTO: Arhivă
Dem Rădulescu FOTO: Arhivă

De-a lungul timpului a interpretat o mulțime de roluri, care mai de care mai spectaculoase, printre care Motanul Dănilă în „Veronica”, Tache Farfuridi în „O scrisoare pierdută” sau Gogu Steriade în „Brigada Diverse intră în Acțiune”. 

Din filmografia sa amintim: „Am o idee”, „Grăbește-te încet”, „Primăvara bobocilor”, „Chirița în Iași”, „Harababura” și „Dănilă Perpeleac”. 

Marele actor a murit la 17 septembrie 2000. 

21 septembrie 1931: S-a născut actorul american Larry Hagman

Născut în Texas, Larry Hagman este cunoscut, în special, pentru interpretarea personajului J.R. Ewing din „Dallas”. Hagman a consumat în numeroase rânduri drogul de mare risc LSD.

El a recunoscut că acest drog i-a adus o nouă percepție asupra vieții și a morții. „Mi-a alungat frica de moarte. Ar trebui să fie obligatoriu pentru politicieni, ar trebuie să ia măcar o dată în viață“, a declarat actorul într-un interviu, cu câțiva ani înainte să moară. 

Larry Hagman FOTO: Arhivă
Larry Hagman FOTO: Arhivă

De asemenea, s-a luptat și cu o lungă dependență de alcool, fiind diagnosticat ulterior cu ciroză. Actorul a reușit să învingă boala după ce a trecut printr-o intervenție de transplant de ficat, în anul 1995. 

Totuși, în anul 2011, a anunțat că luptă cu cancerul la gât și a murit pe 23 noiembrie 2012, în urma complicaţiilor intervenite. 

1934: S-a născut Leonard Cohen, cantautor canadian

Leonard Cohen (n. 21 septembrie 1934, Montréal – d. 7 noiembrie 2016, Los Angeles[23]) a fost un poet, cântăreț și romancier evreu canadian. Cohen a trăit intermitent în Anglia, pe insula grecească Hydra, în California și la New York. Cele mai faimoase poezii ale sale și cântece se numesc Bird on a wire, Famous Blue Raincoat, Marianne.

Este autorul unui număr impresionant de volume de versuri bine primite de critică dar și al unei discografii care a făcut din el idolul mai multor generații. Primul sau disc a fost remasterizat și vocea lui groasă, guturală a fost modificată pentru a semăna cu cea a lui Bob Dylan, pe atunci în mare vogă.

Leonard Cohen FOTO: Arhivă
Leonard Cohen FOTO: Arhivă

început să imprime la studiourile din Nashville, cele care l-au lansat pe Elvis Presley și vocea sa a revenit la tonalitatea sa normală. După o ședere de câțiva ani într-o mănăstire budistă, în 2001 a avut o revenire spectaculoasă în lumea muzicii cu Zece cântece noi, disc ce l-a adus din nou în clasamentele de specialitate și pe primele pagini ale revistelor. Ultimul sau album, apărut în 2004, se numește Dear Heather.

1939: Prim-ministrul Armand Călinescu este asasinat

Născut la 4 iunie 1893, la Pitești, Armand Călinescu a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București, studiind în paralel și la Facultatea de Filosofie. În anul 1919 a intrat în politică, înscriindu-se în rândul Partidului Țărănesc, iar în anul 1926 a fost ales deputat. 

După ce a îndeplinit scurte mandate ca ministru al Sănătății, al Educației și al Apărării, la 7 martie 1939, Carol al II-lea l-a numit președinte al Consiliului de Miniștri, adică premier. 

Armand Călinescu FOTO: Arhivă
Armand Călinescu FOTO: Arhivă

Ulterior, în luna septembrie a aceluiași an, în jurul orei 14.00, premierul se afla la Ministerul Apărării pentru o întrevedere. După ce a terminat discuțiile, a plecat cu mașina, la volanul căreia se afla șoferul personal, către casă. 

Nu după mult timp, vehiculul în care se afla Călinescu a fost blocat de o căruță. În câteva clipe, din spate, mașina a fost lovită de un alt autoturism. Când a coborât să vadă ce se întâmplă, Călinescu a fost împușcat de opt legionari. 

1955: S-a născut folkistul Ducu Bertzi

Născut la Sighetu Marmației, Ducu Bertzi a urmat cursurile Facultății de Mecanică Fină a Institutului Politehnic din Capitală. În anul 1976 a debutat pe o scenă importantă, la un spectacol al Cenaclului Flacăra. Din anul 1995 a hotărât să se ocupe de realizarea unor emisiuni radiofonice de muzică folk, printre care: „Pe cine și câte cărări” și „Spiritul Libertății”.

Ducu Bertzi FOTO: Arhivă
Ducu Bertzi FOTO: Arhivă

Ulterior, doi ani mai târziu, a realizat alături de Mihai Cosmin Popescu emisiunea „Omul cu chitara”, conform site-ului artistului. 

Amintim câteva dintre piesele sale: „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Când s-o-mpărțit norocu'”, „Și de-ar fi”, „Suflet fără chei” și „M-am îndrăgostit”. 

1983: Este omologat primul telefon mobil din lume

 - Telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X în greutate de 800 de grame a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și va deveni primul telefon mobil din lume.

1985: Disidentul Gheorghe Ursu a fost arestat

Gheorghe Ursu (n. 1 iulie 1926, Soroca, Basarabia – d. 17 noiembrie 1985, torturat la penitenciarul din Calea Rahovei, București) a fost un inginer constructor, poet, scriitor și disident. A fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.

A fost un sarcastic critic, deseori exasperat, al abuzurilor regimului comunist si al marasmului de constiinta indus de cultul personalitatii lui Ceasusecu.

Gheorghe Ursu a fost arestat pe 21 septembrie 1985 pe motiv că deținea valută. A fost plasat în aceeași celulă cu „recidiviștii violenți” Marian Cliță și Gheorghe Radu, iar milițienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomote.

În paralel, Gheorghe Ursu era scos din celulă și „interogat” zilnic, prin „metode specifice”, de către Securitate. Disidentul a rezistat până pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o „peritonită”.

Gheorghe Ursu FOTO: Arhivă
Gheorghe Ursu FOTO: Arhivă

 Detinutii au fot pusi de Securitate sa il omoare. Procurorul Vasile Manea Drăgulin a stabilit în 1985 că moartea nu ar fi fost violentă și a dispus neînceperea urmăririi penale.

În anul 2000, după mai multe răsturnări de situație, un infractor de drept comun, aflat în detenție împreună cu Ursu, a fost condamnat pentru uciderea acestuia. În octombrie 2003 foștii colonei de miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu. În decembrie 2005 fostul general SRI, Eugen Grigorescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare privind dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu. Fiul inginerului Ursu, Andrei Ursu, încearcă să găsească aceste pagini de jurnal, care au ajuns pe la începutul anilor 90 la Gabriela Adameșteanu, cea care a publicat o selecție din Jurnal în revista 22, în arhiva CNSAS. Până în acest moment, manuscrisul nu a fost încă descoperit.

2012: A murit Sven Hassel, autor al unor romane bazate pe experienţa sa de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial

Sven Hassel, (n. 19 aprilie 1917 – d. 21 septembrie 2012), soldat danez, autor al unor romane (pseudo-autobiografice) bazate pe experiența sa de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial. Numele său adevărat era Sven Pedersen.

A luptat in armata germana pe toate fronturile, cu excepţia Africii de Nord şi a fost rănit de mai multe ori. A ajuns la gradul de locotenent şi a primit medalia Crucea de Fier clasa 1 şi clasa a 2-a. El s-a predat trupelor sovietice de la Berlin in 1945 şi şi-a petrecut anii următori în diverse lagăre de prizonieri. A început să scrie prima sa carte, Legiunea Blestemaţilor, în timp ce era prizonier. Prima lui carte „Legiunea blestemaţilor” a fost publicată în 1953.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite