2 ianuarie, ziua în care s-a născut Sanda Ladoși. A luat fiinţă Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România VIDEO

0
Publicat:

La 2 ianuarie 1970, s-a născut Sanda Ladoși. Tot într-o zi de 2 ianuarie s-au născut fondatorul Grădinii Botanice din Iași și Laura Cosoi.

1784: La Sibiu apare Siebenbürger Zeitung, primul ziar de pe teritoriul actual al României

Siebenbürger Zeitung a fost primul ziar din Transilvania. Primul număr a apărut pe 2 ianuarie 1784, la Sibiu, din presa tipografului Martin Hochmeister.

După 1789 publicația a fost continuată de Martin Hochmeister cel Tânăr. A apărut săptămânal, până în 1862, când s-a unit cu Hermannstädter Zeitung.

Sibiu, gravură de epocă
Sibiu, gravură de epocă

De trei ori pe an apărea cu suplimentul gratuit Siebenbürgische Provinzialblätter. Între 1788-1791 s-a numit Hermannstädter Kriegsbote („Curierul sibian de război”), apoi Siebenbürger Bote. Tirajul inițial a fost de 200 de exemplare.

1816: s-a născut Anastasie Fătu, medic și naturalist român, fondatorul Grădinii Botanice din Iași 

Prima grădină botanică, înființată în 1856 de Anastasie Fătu la Râpa Galbenă, a existat până la moartea creatorului ei, în 1886, când terenul a fost vândut de către urmașii lui. O stradă situată aici perpetueză memoria lui Anastasie Fătu.

În 1873, Societatea de Medici și Naturaliști din Iași înființează o a doua grădină botanică, în apropiere de cea veche. Sarcina de organizare a acesteia revine lui Dimitrie Brândză, iar majoritatea plantelor au fost donate de către Anastasie Fătu. Unele dintre plantele cultivate atunci mai există și astăzi, în curtea Muzeului de Istorie Naturală.

În 1870, Universitatea „Al.I. Cuza” hotărăște să construiască ea însăși o grădină botanică, în spațiul actual al Institutului de Medicină și Farmacie, care este extinsă în 1876. Dar, pentru că nici acum aceasta nu corespundea standardelor de învățământ, se planifică crearea uneia în spatele Palatului Culturii, care însă nu este finalizată din lipsă de fonduri, iar ulterior din pricina Primului Război Mondial.

Astfel, în 1921, profesorul Alexandru Popovici înființează o grădină botanică nouă în spatele clădirii Universității noi, unde construiește și mici sere, folosite pentru creșterea plantelor tropicale. Această locație se păstrează pentru mai bine de 40 de ani, până în 1963. În acest an se hotărăște mutarea grădinii în spațiul actual, pe Dealul Copoului, sub supravegherea profesorului Emilian Țopa, pentru ca aceasta să satisfacă cerințele de învățământ.

1920: s-a născut Isaac Asimov, scriitor american de origine rusă 

Isaac Asimov a fost un scriitor american, evreu născut în Rusia, biochimist, autor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei.

Cea mai faimoasă lucrare este seria Fundația, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic și seria Roboților. A scris și romane polițiste și fantasy, precum și o mare cantitate de lucrări non-ficțiune. Asimov a scris și editat peste 500 de volume și estimativ 90.000 de scrisori sau cărți poștale și are lucrări în toate categoriile majore ale Sistemului Decimal Dewey, cu excepția filozofiei.

Isaac Asimov FOTO Wikipedia
Isaac Asimov FOTO Wikipedia

Asimov a fost prin consens general un maestru al genului science-fiction, alături de Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke. A fost considerat a fi unul dintre membrii "Marelui Trio" al scriitorilor de science-fiction din timpul vieții sale.

1822: s-a născut matematicianul şi fizicianul Rudolf Clausius

Rudolf Julius Clausius s-a născut la Koslin, în familia unui învăţător. A studiat la Universitatea din Berlin şi apoi la Halle, până în 1848. A obţinut titlul de conferenţiar universitar şi a început să predea fi zica la Şcoala Tehnică Superioară de Artilerie de Geniu din Berlin.

În 1855, s-a mutat la Şcoala Tehnică Superioară din Zürich, unde a predat timp de 12 ani, apoi la Würzburg şi, în cele din urmă, la Bonn, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

A scris o serie de lucrări, dedicate în special teoriei matematice a elasticităţii.

În 1850, a publicat lucrarea „Despre forţa motrice a căldurii”, fiind primul care a formulat cea de-a doua lege a termodinamicii: „Căldura nu poate trece singură dintr-o substanţă mai rece în una mai caldă”.

Clausius a contribuit şi la elaborarea teoriei cinetice a gazelor, publicând, în 1857, lucrarea „Despre felul mişcării pe care o numim căldură”, în care a explicat diferenţa dintre gazele reale şi gazele ireale.

În 1860, a calculat viteza moleculelor din gaze şi, ulterior, presiunea gazului asupra pereţilor vasului, ca fiind rezultatul lovirii repetate a pereţilor vasului de către molecule. „Metoda mărimilor mijlocii”, combinată cu teoria probabilităţii, a dus la crearea unui domeniu deosebit de important al fi zicii, şi anume fi zica statistică.

Tot Clausius a stabilit o ecuaţie care exprimă dependenţa punctului de topire (solidificare) a unei substanţe de presiune şi care a fost apoi denumită ecuaţia Clausius-Clapeyron. Dezvoltând teoria mecanică a căldurii, Clausius a descoperit că într-un sistem închis (care nici nu primeşte, nici nu cedează căldură mediului înconjurător), raportul dintre cantitatea de căldură şi căldura absolută a sistemului creşte cu fiecare proces. În cazul unei funcţionări perfecte a sistemului, care în lumea reală nu există, acest raport rămâne constant, adică nu scade niciodată. În 1865, el a denumit acest raport „entropie”.

Clausius a fost preocupat şi de problemele electrodinamicii şi teoria polarizării corpurilor dielectrice, pe baza căreia a stabilit raportul dintre constanta dielectrică şi densitatea corpului dielectric. A murit la 24 august 1888.

1970: Sanda Ladoși, cântăreață română

Sanda Ladoși s-a născut pe 2 ianuarie 1970. Este o cântăreață română și, în ultimii ani, acrobată de circ și motociclistă acrobată.

În 2004, Sandra Ladoși câștigă selecția națională pentru concursul Eurovision cu piesa „I Admit”.

A făcut duete cu Marcel Pavel, Ștefan Iordache, Ioan Gyuri Pascu și Aurelian Temișan. A cântat la multe concerte în România și la un număr mare de festivaluri de vară din străinătate. Ea a lansat cinci albume până în prezent și a făcut turnee în întreaga lume.

Sanda Ladoși
Sanda Ladoși

„Când vine seara”, „Între noi mai e un pas”, „Nu mă iubi”, „Mi-e dor” și „Khalini” sunt doar câteva dintre melodiile cântate de Sanda Ladoși, iar Ovidiu Komornik, Ioan Gyuri Pascu și Marcel Pavel sunt câțiva dintre artiștii care au performat alături de ea.

În februarie 2017, cântăreaţa Sanda Ladoşi a fost numită de către primarul Gabriela Firea director adjunct interimar al Circului Metropolitan Bucureşti. Misiunea sa a fost de a relansa spectacolele de circ în condiţiile în care nu mai sunt permise numerele cu animale. A reuşit să capteze atenţia intrând ea însăşi în scenă, ca acrobat.

1990 - a luat fiinţă Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR)

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) este asociația foștilor deținuți politic, a anticomuniștilor, deportaților, prizonierilor și urmașilor acestora. A fost înființată în 2 ianuarie 1990 și legalizată prin hotărârea judecătorească 7/PJ/13 ianuarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 București.

AFDPR este membră a Uniunii Internaționale a Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Comunismului, INTER ASSO, cu sediul central în Berlin. Inițiatorul acestei uniuni și președintele ei până în 1998 a fost Constantin Ticu Dumitrescu.

Octav Bjoza, subsecretar de stat pe problemele deţinuţilor politic şi revoluţionarilor, a fost demis în 2021. În funcţia de secretar de stat fusese desemnat pe vremea guvernării PSD.

„Este una din cele mai ruşinoase decizii ale PNL. Marii făuritori ai Marii Uniri au murit lângă noi în temniţe, iar acum, un urmaş de-al lor şi-a permis să mă destituie. Este o ruşine, o pagină ruşinoasă a Partidului Liberal“, spune Bjoza.

Octav Bjoza a fost desemnat de asociaţie în această funcţie la 1 octombrie 2014, în timpul guvernării Ponta. Ca înalt secretar de stat primea suma de 8.000 de lei. Aceşti bani s-au cheltuit, spune el, în drumurile pe care le-a făcut în marile lagăre: Periprava, Târgu Ocna, Cluj.  

1982: s-a născut Laura Cosoi, actriță română

Laura Cosoi (n. 2 ianuarie 1982, Iași) este o actriță română de film, teatru, televiziune și voce, una dintre actrițele vedetă ale postului de televiziune PRO TV.

Laura Cosoi
Laura Cosoi

2004 - a murit fotbalistul român Mihai Ivănescu

Mihai Ivăncescu s-a născut în data de 22 martie 1942, la Adâncata și a murit la 2 ianuarie la Brașov.

Mihai Ivăncescu a fost un fotbalist român, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic din 1970. 

2023: a murit Dumitru Radu Popescu, prozator și dramaturg român

Dumitru Radu Popescu a fost un scriitor, prozator, dramaturg, scenarist de film, membru titular al Academiei Române. Dumitru Radu Popescu a fost membru supleant în CC al PCR din 1968 și deputat în Marea Adunare Națională din 1975.

Romanele sale au fost comparate cu cele din cadrul curentului numit realism magic latino-american, prezentând similitudini, până la un punct, cu romanele lui Italo Calvino. Este unul dintre dramaturgii contemporani români extrem de apreciați.

Capodoperele sale dramaturgice sunt „Pasărea Shakespeare“, „Acești îngeri triști“ și „Piticul din grădina de vară“.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite