2 decembrie: Ziua când s-a născut Nicole Labiș, poetul răpit de „pasărea cu clonţ de rubin”

0
Publicat:

Pe 2 decembrie au avut loc mai multe evenimente în istoria lumii și cea națională, tot în această zi fiind născuți mari artiști și oameni de cultură.

Nicolae Labiș FOTO: Adevărul (arhivă)
Nicolae Labiș FOTO: Adevărul (arhivă)

1861: Poarta otomană a admis unirea administrativă și politică a Principatelor române, printr-un firman însoţit de o notă restrictivă, ca aceasta să înceteze la sfârşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

În anul 1862, pe 22 ianuarie, cu ajutorul unioniştilor din cele doua principate, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizand unirea politica odata cu formarea primului guvern unitar al României.

Două zile mai târziu, pe 24 ianuarie 1862, adunarile Moldovei şi Ţarii Romaneşti, reunite în şedinţa comună, au proclamat oraşul Bucureşti drept capitala a intregii ţari. De la acea dată Principatele Moldova si Valahia şi-au încetat existenţa istorica.

După înlăturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

1864: Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul Penal român

La 2/14 decembrie 1864, Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul penal, care a intrat în vigoare la 1/13 mai 1865. Codul penal era alcătuit după modelul Codului penal francez (din 1810) şi al Codului penal prusian (din 1851), având la bază şi unele legi penale autohtone.

Alexandru Ioan Cuza  FOTO: Wikipedia
Alexandru Ioan Cuza FOTO: Wikipedia

La 4/16 decembrie 1864 Cuza a promulgat şi Codul civil, care urma să intre în vigoare de la 1/13 ianuarie 1866. Codul civil era alcătuit după modelul Codului napoleonean şi al Codului civil italian, având la bază şi unele prevederi ale vechiului drept românesc.

1915: Albert Einstein a publicat Teoria relativității generale

Relativitatea generală sau teoria relativității generale este teoria geometrică a gravitației, publicată de Albert Einstein în 1915. Ea constituie descrierea gravitației în fizica modernă, unifică teoria relativității restrânse cu legea gravitației universale a lui Newton, și descrie gravitația ca o proprietate a geometriei spațiului și timpului (spațiu-timp).

 Albert Einstein FOTO: Profimedia
Albert Einstein FOTO: Profimedia

În particular, curbura spațiu-timp este legată direct de masa-energia și impulsul materiei, respectiv a radiației. Relația fundamentală a teoriei relativității generale este dată de ecuațiile de câmp ale lui Einstein, un sistem de ecuații cu derivate parțiale.

1923: S-a născut soprana greacă Maria Callas

Cecilia Sophia Anna Maria Kalogeropoulos, pe numele ei la naştere, s-a născut pe 2 decembrie 1923, la New York, într-o familie de imigranţi greci, Gheorghiou Kalogheropoulos şi Evangelia Dimitriades. Când a împlinit vârsta de şase ani, tatăl ei şi-a schimbat numele în Georges Callas şi a deschis o farmacie, în cartierul Manhattan din New York.

Considerată „cea mai mare soprană a secolului XX",  şi-a început cariera fulminantă în decembrie 1951, când a inaugurat stagiunea la Scala din Milano. A interpretat apoi rolurile celor mai proeminente figuri ale liricii universale: de la Norma lui Vincenzo Bellini, la Lucia di Lammermoor, Medea, Aida.

Maria Callas FOTO: Cinemagia
Maria Callas FOTO: Cinemagia

În 1957, la o recepţie la Veneţia, l-a întâlnit pe Aristotele Onassis, cel care avea să-i marcheze profund viaţa. Din punct de vedere al carierei, acel an a fost nefast. La Roma, la o serată de gală în prezenţa unor oaspeţi iluştri, în frunte cu preşedintele italian din acea vreme, Giovanni Gronchi, după primul act din Norma, Callas a întrerupt spectacolul, acuzând un rău fizic general, stare care avea să i se accentueze pe parcursul timpului.

Pe 16 septembrie 1977, Maria Callas s-a stins din viaţă în apartamentul său. Oficial, s-a stabilit că decesul a survenit în urma unor complicaţii cardio-vasculare. Ce s-a întâmplat în acea zi rămâne însă învăluit în mister. 

1935. S-a născut poetul Nicolae Labiș

Dacă ar mai fi trăit, pe 2 decembrie 2024 Nicolae Labiş - unul dintre cei mai iubiţi şi mai incomozi poeţi ai generaţiei sale - ar fi împlinit 88 de ani şi, cel mai probabil, ar fi avut în urmă o bibliografie impresionantă.

Poetul s-a stins pe un pat de spital, după mai multe zile de agonie, în 1956, la doar 21 de ani, după ce fusese lovit de un tramvai, în chiar prima zi în care mijlocul de transport în comun funcţiona în Bucureşti.

Nicolae Labiș FOTO: Adevărul Arhivă
Nicolae Labiș FOTO: Adevărul Arhivă

În cele din urmă zile ale vieţii sale, poetul a scris 15 poeme pe care nu a mai avut timp să le cizeleze. Cea din urmă este din chiar noaptea accidentului şi a fost dictată de poetul ţintuit pe patul Spitalului de Urgenţă lui Aurel Covaci. Este un fel de testament liric: „Pasărea cu clonţ de rubin/ S-a răzbunat, iat-o, s-a răzbunat./ Nu mai pot s-o mângâi,/ M-a strivit/ Pasărea cu clonţ de rubin.// Iar mâine,/ Puii păsării cu clonţ de rubin,/ Ciugulind prin ţărână,/ Vor găsi, poate,/ Urmele poetului N L/ Care va rămâne o amintire frumoasă./ Vai! Vai! Vai!" 

La 67 de ani de la tragedie, moartea poetului e, în continuare, un mister nedezlegat.

„Asasinat? S-a sinucis? Accident? Împrejurarea rămâne până azi o enigmă. Am cerut dosarul morții sale la arhiva SRI în urmă cu 30 de ani. Mi s-a dat o pagină, într-un carton gri. Am făcut aceeași încercare prin 2007-8 la CNSAS. Tot fără succes. Cineva mi-a spus o dată că ar fi văzut niște pagini. Ele trebuie să existe – măcar cele ale procesului intentat vatmanului. Miliția a făcut o anchetă și fiind un accident soldat cu victimă, l-a trimis în judecată. Exista depozițiile martorilor, fotografii, probe, măsurători. A fost un proces…Unde este dosarul acesta? A dispărut? Cine era interesat să îl ascundă? E de știut. Securitatea? Numai ea avea puterea să distrugă un dosar“, explica scriitorul Stelian Tănase pe pagina de Facebook.  

1944: Constantin Sănătescu demisionează din funcția de premier, fiind înlocuit de generalul Nicolae Rădescu

Guvernului Sănătescu i-a fost încredințată misiunea importantă de a consolida lovitura de stat prin respingerea atacului contingentelor germane din țară, iar în luptele purtate între 24 august și 31 august a fost eliberată o mare parte a teritoriului României (deși armata Uniunii Sovietice a ocupat de facto țara). Numirea lui Sănătescu în fruntea guvernului a fost oficializată printr-un decret regal emis abia la 1 septembrie 1944.

Guvernul Sănătescu a trimis o delegație formată din prințul Barbu A. Știrbey, generalul Dumitru Dămăceanu, Lucrețiu Pătrășcanu și Ghiță Popp pentru negocierea și semnarea Convenției de Armistițiu la Moscova cu Națiunile Unite; rușii au tărăgănat primirea delegației până armata lor ocupase teritoriul României, actul fiind semnat pe 12 septembrie. Pe 15 septembrie a avut loc o ședință de lucru între membrii guvernului Constantin Sănătescu și participanții la semnarea armistițiului, în cadrul căreia Iuliu Maniu observa că negociatorii României au fost nevoiți „să accepte puncte care reprezintă o adevărată capitulație nu un contract liber de Armistițiu.” De asemenea, pe 12 septembrie 1944, la intervenția energică a generalului Sănătescu, a fost eliberat Anton Buga, care fusese condamnat la moarte.

Pe 4 noiembrie 1944 s-a format cel de-al doilea guvern condus de generalul Constantin Sănătescu. Cabinetul s-a confruntat cu provocările Partidului Comunist Român (susținut de Uniunea Sovietică), care a solicitat să-i fie acordate două ministere strategice, Ministerul de Interne și Ministerul de Război. Pierzând și încrederea liderilor partidelor liberal și țărănist, care îl percepeau prea moderat față de comuniști, Sănătescu și-a depus pe data de 2 decembrie 1944 mandatul.

1964: S-a născut muzicianul Leo Iorga

Simbol al rockului românesc, Leo Iorga se identifică în amintirea fanilor cu piese precum „Să te gândeşti la mine“, „După ani şi ani“, „Singur în noapte“, „Ploaia“, „Toamnă în sufletul meu“, „Trenul pierdut“ şi „Cine eşti tu oare?“.

S-a născut la Arad, în 1964, şi a debutat ca toboşar în trupa Liceului „Ioan Slavici“. Între anii 1984 şi 1985 a fost solist al grupului Pacific, iar din 1985 până în 1988 a fost toboşar şi solist pentru Sui-Generis. Ulterior, el a devenit solistul trupei Cargo, lansând hiturile „Brigadierii“, „Poveştiri din gară“ şi „Erata“.

Din 1988 până în 1996 a fost solist al trupei Compact, iar în 1996 s-a alăturat trupei Schimbul 3.

În ciuda problemelor de sănătate, în 2012, Leo Iorga a format alături de Adrian Ordean, trupa Leo Iorga & Ordean. Li s-au alăturat în această formulă Alex Ardelean (chitară), Cristi Iorga (tobe), Dan Stesco „Polymoog“ (clape) şi Marian „Lacke“ Mihăilescu (bass). Din decembrie 2012, trupa se va numi PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. În 2014, grupul a lansat albumul „Numărul unu“, cu piese reorchestrate.

În 2017, Compact B s-a reunit în formula Adrian Ordean, Costi Cămărăşan, Leluţ Vasilescu, Adrian Coco Tinca şi Monel Puia, solist invitat fiind Leo Iorga.

Leo Iorga murit pe 2 noiembrie 2019, după ce, în ultimii opt ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale şi tratamente dure din cauza cancerului pulmonar, care s-a extins şi la creier.

2015: A avut loc atacul terorist la San Bernardino, California, soldat cu 14 morți

14 persoane au fost împuşcate mortal pe 2 decembrie 2015, în comitatul californian San Bernardino, de două persoane înarmate: Syed Farook şi soţia sa Tashfeen Malik, de origine pakistaneză. Autorităţile americane au stabilit că a fost un atac terorist islamist, suspectând legături ale criminalilor cu reţeaua teroristă Statul Islamic.

Atacul este cel mai grav atentat de pe teritoriul SUA după cel din 11 septembrie 2011.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite