16 ianuarie, ziua în care studentul Jan Palach şi-a dat foc, în semn de protest față de invazia Cehoslovaciei de către URSS

0
0
Publicat:

Pe 16 ianuarie se împlinesc 56 de ani de când studentul Jan Palach şi-a dat foc, la Praga, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice. La aceeași dată, în 1979, Iranul a rămas fără monarh, iar în 1547 Ivan cel Groaznic a devenit primul țar al Rusiei. Tot într-o zi de 16 ianuarie s-a născut actorul român Radu Gheorghe, dar și Aurel Dragoș Munteanu, ambasador al României în SUA și la ONU, și președinte al Consiliului de Securitate al ONU.

Student şi-a dat foc în semn de protest față de invazia Cehoslovacie FOTO janpalach.cz / Petr Blažek
Student şi-a dat foc în semn de protest față de invazia Cehoslovacie FOTO janpalach.cz / Petr Blažek

1547: Ivan al IV-lea al Moscovei devine primul țar al Rusiei

Marele Duce Ivan al IV-lea al Moscovei (Ivan cel Groaznic) devine primul țar al Rusiei, fiind înlocuind Marele Ducat al Moscovei, vechi de 264 de ani, cu țaratul Rusiei.

Ajuns pe tronul Rusiei la 16 ianuarie 1547, Ivan al IV-lea s-a autointitulat Cezar (Ţar), titlu pe care nu îl mai purtase nimeni până atunci. În prima parte a domniei, Ivan s-a remarcat prin reforme populare. Politica de deschidere spre Europa a dus la modernizarea ţării. Ţarul şi-a organizat prima armată profesionistă şi a anexat teritorii, ducând războaie cu tătarii, Polonia şi Suedia.

1927: S-a născut compozitorul Radu Paladi

S-a născut la Storojineț, un oraș din Ucraina, situat la o distanță de 22 km sud-vest de Cernăuți, în apropiere de frontiera cu România. A fost un remarcabil compozitor, pianist și dirijor român, cu o contribuție semnificativă în diverse genuri muzicale.

Radu Paladi a început studiul pianului la Conservatorul de muzică din Cernăuți, avându-l ca profesor pe Titus Tarnavski (1941-1943). Între 1947 și 1956, a urmat cursurile Academiei Regale de Muzică și Arte Dramatice din București (astăzi cunoscută ca Conservatorul Ciprian Porumbescu). Aici a studiat pian cu Florica Musicescu, compoziție cu Leon Klepper, armonie cu Paul Constantinescu și orchestrație cu Theodor Rogalski.

Paladi a împărtășit cunoștințele sale ca lector (1954-1963) și ulterior conferențiar (1963-1996) la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România încă de la înființarea acestei instituții în 1949. A susținut recitaluri camerale în țară și în străinătate, evidențiindu-se nu doar ca un compozitor talentat, ci și ca un pianist remarcabil. A avut numeroase contribuții în calitate de dirijor și a ocupat funcția de director și dirijor al Orchestrei filarmonice din Botoșani între 1969 și 1972.

Paladi a compus peste 200 de lucrări pentru cor mixt a cappella, cor cu pian, cor cu orchestră, precum și colinde și poeme pentru cor. În plus, a avut contribuții semnificative în muzica vocală și de cameră, precum și în cea simfonică și vocal-simfonică. 

A murit la data de 30 mai 2013, la București.

1928: S-a născut Virgil Calotescu, regizor

Virgil Calotescu s-a născut la Dobroteasa, județul Argeș (în prezent în județul Olt) și a fost un distins regizor român de filme documentare și de ficțiune. 

A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1950, iar debutul său cinematografic a avut loc în cadrul studioului Sahia Film, unde a regizat documentarul „Daruri smulse naturii” în 1952, având un scenariu scris de Pompiliu Gîlmeanu.

Calotescu a lăsat o amprentă semnificativă în cinematografia românească, contribuind la realizarea unor filme cu teme variate și diversificate, evidențiindu-se ca un regizor talentat și dedicat artei cinematografice. S-a stins din viață pe data de 6 mai 1991, la București

1942: S-a născut Aurel Dragoş Munteanu, președinte al Consiliului de Securitate al ONU

Născut la 16 ianuarie 1942 în comuna Buda (astăzi Lăpușna, Republica Moldova), Aurel Dragoș Munteanu a fost un prozator și eseist român, cunoscut și pentru rolurile sale post-decembriste ca primul director al TVR, ambasador al României în SUA și la ONU, și președinte al Consiliului de Securitate al ONU.

A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Cluj în 1964 și a fost asistent la Institutul Pedagogic din Oradea. Debutul său în presa literară și editorial a avut loc în anii '60, iar prima colecție de povestiri, „După-amiază neliniștită”, a fost publicată în 1967. Ulterior, a continuat să publice romane și eseuri notabile.

A fost director al Radioteleviziunii Române, iar la 23 februarie 1990 a fost numit ambasador al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite. Decesul său a survenit la New York, SUA, la data de 30 mai 2005, iar înmormântarea a avut loc în orașul Washington D.C.

1945: S-a semnat Convenția economică româno-sovietică privind despăgubirile de război

La 16 ianuarie 1945, a avut loc întrevederea între primul ministru Nicolae Rădescu şi mareşalul sovietic R. Malinovski, în cadrul căreia a fost semnată convenţia de executare de către partea română a clauzelor Convenţiei de Armistiţiu (semnată la Moscova, la 12 septembrie 1944).

România urma să livreze Uniunii Sovietice, până la 12 septembrie 1950, produse petroliere, cereale, vite, material lemnos, vase maritime şi fluviale, locomotive, vagoane, alte materiale de cale ferată, diverse maşini industriale, în valoare de 300 milioane dolari, conform Agerpres .

1951: S-a născut actorul Radu Gheorghe

Radu Gheorghe s-a născut în Tulcea și este un remarcabil actor român cu o gamă variată de modalități de exprimare artistică, inclusiv actoria, pantomima și interpretarea muzicală vocală și instrumentală.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în 1975, fiind elevul profesorului Sanda Manu și coleg de grupă cu personalități notabile precum Vlad Rădescu, Horațiu Mălăele, Dan Condurache și Maria Ploae.

Cu o carieră impresionantă în teatru, film, teatru de televiziune și teatru radiofonic, Radu Gheorghe a devenit cunoscut pentru abilitățile sale remarcabile în improvizație, contribuind semnificativ la promovarea genului Stand-Up Comedy în România. În plus față de activitatea sa actoricească, Radu Gheorghe s-a remarcat și în domeniul muzical.

1969: Studentul Jan Palach şi-a dat foc, la Praga

La 16 ianuarie 1969, studentul Jan Palach al Universităţii din Praga şi-a dat foc în piaţa Wenceslas din capitala cehoslovacă, în semn de protest faţă de lipsa de reacţie a societăţii în urma invaziei forţelor unora dintre statele Pactului de la Varşovia în august 1968.

FOTO janpalach.cz
FOTO janpalach.cz

Gestul care a dus la decesul lui Jan Palach a generat o reacţie extraordinară atât în Cehoslovacia cât şi în străinătate, indică www.janpalach.cz.

Palach s-a născut la 11 august 1948 la Praga. Între 1967-1968, a studiat la Academia de Studii Economice, însă, îndrumat de pasiunea sa pentru filosofie, s-a înscris în 1968, la Facultatea de Arte din cadrul universităţii din Praga. Palach a întocmit o declaraţie cu mai multe revendicări, pe fondul invaziei forţelor unora dintre ţările Pactului de la Varşovia, care vizau oprirea încercărilor din ce în ce mai pronunţate ale conducerii de partid şi de stat de a introduce cenzura, de a se împăca cu ocupanţii şi de a limita drepturile cetăţeneşti.

Ultimele şase luni din viaţa lui Palach au fost transpuse într-un film, în regia lui Robert Sedlacek, care a avut premiera în august 2018, conform www.imdb.com. 

1974: S-a născut top-modelul Kate Moss

Născută în Croydon, Londra, ca fiica lui Linda Rosina Moss și Peter Edward Moss, a crescut în zonele Addiscombe și Sanderstead ale aceluiași cartier. Părinții ei au divorțat când avea 13 ani, iar Moss a urmat școala primară Ridgeway și liceul Riddlesdown High School. A avut câteva locuri de muncă locale în adolescența sa timpurie.

Cariera ei în modeling a început în 1988, la vârsta de 14 ani, când a fost recrutată de Sarah Doukas, fondatoarea agenției Storm Management, la Aeroportul JFK din New York. Prima ședință foto importantă a fost realizat de Corinne Day pentru revista The Face, la vârsta de 16 ani.

În 2016, a fondat agenția Kate Moss Agency, reprezentând modele precum Rita Ora și Jordan Barrett. Kate Moss rămâne un nume de referință în lumea modei și a divertismentului, cu o carieră de peste 25 de ani și o influență semnificativă în industrie.

1977: A murit astronomul, astrofizicianul şi geodezul Călin Popovici

Călin Popovici s-a născut pe 4 octombrie 1910, la Galați. Astronom, astrofizician și geodez, a conceput „metoda cercului de simultaneitate” pentru determinarea coordonatelor geocentrice ale unui satelit şi ale staţiilor de observare, a afectuat studii asupra meteorilor, precum și a mișcării soarelui în spațiu.  

Academicianul Călin Popovici şi-a desfăşurat activitatea la Observatorul Astronomic din Bucureşti , numit în cinstea sa, și a ocupat o poziţie specială printre oamenii de ştiinţă din generaţia sa. În 1924, împreună cu fratele său şi câţiva prieteni, a înfiinţat, la Galaţ,i Asociaţia Astronomilor Români, cu ajutorul profesorului Constantin Pârvulescu. A publicat numeroase lucrări de popularizare a astronomiei și a coordonat editarea „Dicţionarului de astronomie şi astronautică”. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române din 1990.

1979: Șahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul. „Shah raft” („Șahul a plecat”)

În urma unor puternice manifestații, șahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, lucru care a dus la sfârșitul monarhiei în Iran. 

„Shah raft” („Șahul a plecat”) – acesta era titlul de pe prima pagină a ziarelor Kayhan și Ettela’at. La câteva minute după ce anunțul a fost făcut și la postul public de radio, un număr impresionant de oameni a ieșit pe străzile din Teheran. Dinastia Pahlavi tocmai se prăbușise și, odată cu ea, regimul imperial al Iranului.  

Instrumentalizate sau uitate, amintirile revoluției în urma căreia Iranul a devenit Republică Islamică, reflectă pozițiile și agendele contemporane ale diverșilor actori. 

1995: A murit Ştefan Popescu, poet, prozator şi traducător

Ștefan Popescu, cunoscut și sub pseudonimul Sabin Vasia, s-a născut în București, provenind dintr-o veche familie de armeni din Agân (Turcia), care se stabilit în București încă de la începutul secolului trecut (tatăl român și mama armeanca).

Inițial, și-a început cariera ca bibliotecar timp de patru ani, apoi a devenit profesor și redactor la Radio între anii 1945-1948. Primele sale încercări literare au văzut lumina tiparului în revista liceului și ulterior în „Viața românească”. A fost unul dintre fondatorii revistei „Cadrul”, unde și-a semnat creațiile cu pseudonimul Sabin Vasia.

Ștefan Popescu a debutat în lumea literară ca un adept al stilului withmanian, explorând teme care nu glorificau marile energii colonizatoare, ci, imitând gesturile unui autohton rural și arhaic. A publicat aproximativ 50 de titluri, inclusiv 18 volume de poezie, 6 de proză, o piesă de teatru pentru copii și 15 traduceri.

2005: Adriana Iliescu devine cea mai vârstnică femeie din lume care dă naștere unui copil

Adriana Iliescu, în vârstă de 66 de ani, din Craiova a rămas însărcinată în 2005, și până în decembrie 2006 a deținut titlul de cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naştere unui copil.

Nu a putut să conceapă un copil în mod natural şi s-a supus unui tratament de fertilitate timp de nouă ani înainte să rămână, în sfârşit, însărcinată cu tripleţi. Din păcate, doi dintre fetuşi au murit în pântece, iar fiica ei Eliza s-a născut mai devreme, cântărind doar 1,3 kilograme.

Adriana Iliescu, cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naştere unui copil FOTO Facebook
Adriana Iliescu, cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naştere unui copil FOTO Facebook
Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite