10 ani de Astroclub la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Membrii lui se pregătesc de tabăra „Deep-Sky”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astroclubul „Călin Popovici” a însemnat pentru mulţi dintre membri un punct de plecare în cariera de astronom sau de muzeograf în planetarii publice şi observatoare astronomice din ţară.

Pe 16 aprilie se împlinesc zece ani de când Astroclubul "Călin Popovici" şi-a început activitatea, acesta derulându-şi programele educaţionale pe lângă secţia Planetariu-Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Iniţiatorul  astroclubului este chiar coordonatorul Observatorului Astronomic, muzeograful Ovidiu Tercu. Astroclubul „Călin Popovici” reprezintă pentru mulţi dintre membri un punct de plecare în cariera de astronom sau de muzeograf/operator în planetarii publice şi observatoare astronomice din ţară. Astroclubul poartă numele marelui astronom gălăţean, academicianul Călin Popovici (1910 - 1977), care a adus mari contribuţii la dezvoltarea astronomiei în România. Academicianul Călin Popovici şi-a desfăşurat activitatea la Observatorul Astronomic din Bucureşti şi a ocupat o poziţie specială printre oamenii de ştiinţă din generaţia sa, fiind caracterizat de pasiunea sa extraordinară pentru astronomie. În tinereţe, mai precis în anul 1924 Călin Popovici, împreună cu fratele său şi câţiva prieteni, au înfiinţat la Galaţi Asociaţia Astronomilor Români, cu ajutorul profesorului Constantin Pârvulescu.

Începuturile Astroclubului „Călin Popovici” se identifică cu data de 16 aprilie 2005 (chiar de Ziua Astronomiei!), când în sala de proiecţie a Planetariului au venit mai mulţi pasionaţi de astronomie în urma unui comunicat de presă, în care se anunţa punerea bazelor unui astfel de club la Galaţi.

„Au venit în acea zi foarte mulţi tineri, şi nu numai, care au dorit să devină membri ai clubului de astronomie. Iată că au trecut 10 ani şi mă bucur să văd că în continuare avem multe persoane care vin la muzeu să se înscrie în Astroclubul „Călin Popovici” pentru a desluşi tainele cerului”, ne-a declarat Ovidiu Tercu.

Cele mai frumoase şi interactive dintre toate activităţile din cei 10 ani de activitate ai astroclubului au fost taberele de astronomie „Deep-Sky” din Munţii Măcinului. Organizate în fiecare an în luna august, când condiţiile meteo sunt cele mai potrivite pentru observaţii astronomice, membrii astroclubului „Călin Popovici” se deplasează în locaţia „Dealul Pietrişului”, instalează corturile şi instrumentele pentru observaţii nocturne. În acest moment mai mulţi membri ai astroclubului sunt studenţi la diferite universităţi din lume, unde studiază astronomie şi astrofizică, sunt doctoranzi în acest domeniu, pregătindu-se astfel să devină astronomi profesionişti, sau  lucrează în domeniul popularizării astronomiei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite