15 noiembrie. 36 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov. S-a strigat primul „Jos comunismul”

0
Publicat:

Pe 15 noiembrie, în 1868, se năștea savantul Emil Racoviță, în 1932 murea Peneș Curcanul, erou al Războiului de Independență, iar în 1958 venea pe lume artista Doina Aldea-Teodorovici. În 1987, în aceeași zi, izbucnea Revolta anticomunistă de la Braşov, iar în 2008 aveau loc exploziile de la mina Petrila.

1868 - s-a născut biologul Emil Racoviță, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei și explorator al Antarcticii

Savantul Emil Racoviţă (1868-1947) este considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran - peşteri și pânze freatice de apă). A devenit academician în 1920 şi a fost preşedinte al Academiei Române între 1926 şi 1929.

Emil Racoviţă. FOTO:  arhiva personală a lui Emil Racoviţă, TIFF 2013
Emil Racoviţă. FOTO: arhiva personală a lui Emil Racoviţă, TIFF 2013

Născut la Iaşi, a fost elevul lui Ion Crenagă şi mai târziu al geologului Grigore Cobălcescu. Deşi a studiat Dreptul, la Paris, respectând dorinţa tatălui său, a urmat în acelaşi timp cursurile Şcolii de Antropologie, încriindu-se ulterior la Facultatea de Ştiinţe din Universitatea Sorbona.

Din 1891 a lucrat la laboratoarele Arago, în cadrul staţiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer, unde a făcut scufundări pentru a studia viaţa subacvatică. La doar 25 de ani a fost ales membru al Societăţii zoologice din Franţa, pentru ca în 1897 să fie selectat ca naturalist în echipajul Expediţiei Antarctice Belgiene (1897-1899)la bordul navei Belgica.

În 1907 publică prima lucrare importantă din lume dedicată biospeologiei, „Essai sur les problemes biospeologiques”, şi inițiază un program internațional privat de cercetare numit „Biospeologica”, care în 1920 se materializează, la Cluj, în primul Institutut Speologic din lume.

1876 - s-a născut scriitoarea franceză de origine română Anne-Elisabeth de Noailles

Ana Elisabeta Brâncoveanu s-a născut Ile-de-France - Franța (unde a și murit în 1933), în familia boierească Brâncoveanu, dintr-o mamă de origine greacă, Raluca Moussourus (sau Rachel Musurus), căsătorită cu Grigore Brâncoveanu.

Portretul Anei, Contesă de Noailles, de Philip de László (1913). FOTO Wikipedia
Portretul Anei, Contesă de Noailles, de Philip de László (1913). FOTO Wikipedia

Scriitoare și poetă franceză de origine română, vedetă a saloanelor mondene din Paris la începutul secolului al XX-lea, Anne-Elisabeth de Noailles fost contesă De Mathieu și membru de onoare al Academiei Romane.

1924 - apare, la București, revista săptămânală „Mișcarea literară"

Revista săptămânală "Mișcarea literară" a fost condusă de Liviu Rebreanu și a apărut până la 17 octombrie 1925.

1932 - a murit Peneș Curcanul, erou al războiului de Independență din 1877

Peneş Curcanul, eroul poemului cu acelaşi nume scris de poetul Vasile Alecsandri, a existat în realitate, fiind unul dintre eroii Războiului de Independenţă din 1877.

Pe numele său adevărat Constantin Ţurcanu, Peneş Curcanul (n. 1854) a fost sergent în Regimentul 13 Dorobanți. 

Eroul îşi doarme somnul de veci în Cimitirul Eternitatea din Vaslui, în memoria sa şi a celorlalţi nouă dorobanţi fiind ridicat un monument.

1950 - s-a născut Principesa Elena a României, fiica Regelui Mihai

Alteța Sa Regală principesa Elena a României, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai al României, împlinește 73 de ani.

1951 - s-a născut actrița și cântăreața americană Beverly D'Angelo

Actrița și cântăreață americană Beverly D'Angelo împlinește 72 de ani.

Cunoscută mai ales pentru rolul lui Ellen Griswold în frnaciza National Lampoon's Vacation, Beverly D'Angelo a primit aprecieri de la critici pentru performanța sa în rolul lui Patsy Cline din Coal Miner's Daughter (1980), și pentru interpretarea personajului Doris Vinyard în American History X (1998).

A evoluat în teatrul Broadway și o serie de filme de televiziune, având per total peste 50 de roluri în filme, potrivit Wikipedia.

1958 - s-a născut artista Doina Aldea-Teodorovici

Cântăreață din Republica Moldova și soțul său Ion Aldea-Teodorovici au fost primii care au cântat despre limba română, fraţii de peste Prut şi Eminescu în anii de confuzie politică şi socială, de după Revoluţia din 1989.

Cei doi au murit noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, la orele 2.30, după ce maşina în care se deplasau a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti.

Autorităţile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă

1971 - Intel Corporation a lansat primul microprocesor integrat din lume

Primul microprocesor integrat din lume, denumit Intel 4004, putea executa până la 60.000 de instrucțiuni pe secundă.

1976 - a murit actorul francez Jean Gabin

Jean Gabin (n. 1904) a fost unul dintre cei mai mari actori de film francezi. Ajucat alături de actori ca Fernandel și Louis de Funès.

1987 - Revolta anticomunistă de la Braşov

Se împlinesc 36 de ani de la prima Revoltă Anticomunistă din România. Nemulţumiţi de condiţiile de trai, aproximativ 200 de muncitori de la Uzina Steagu Roşu din Brașov au ieşit pe stradă şi au făcut ca gestul lor să fie urmat de sute de braşoveni care li s-au alăturat în drumul spre sediul Partidului Comunist Judeţean şi Municipal.

revolta brasov FOTO Arhivă Asociaţia 15 Noiembrie 1987

Era duminică, zi lucrătoare, ca aproape toate duminicile din acea vreme, când Ceauşescu obliga cetăţenii „să strângă cureaua" pentru plata datoriei externe. În plus, un „nou prilej de sărbătoare", pentru că pe 15 noiembrie 1987 se votau deputaţii pentru consiliile populare locale.

Pe fondul iritării şi frustrării colective, anunţul de noi penalizări salariale pentru rebuturi la export şi pentru neîndeplinirea planului a pus în mişcare sute de muncitori de la „Steagul Roşu". Oamenii au ţâşnit pe porţile fabricii către Primăria oraşului. Au dat foc steagurilor roşii ale partidului şi au înălţat tricolorul. Grupul a prins consistenţă, atrăgând mulţimea. S-au vervalizat lozinci nemaiauzite împotriva conducătorilor.  S-a strigat primul „Jos comunismul” iar oamenii au cântat „Deşteaptă-te române!".

În sediul Judeţenei de partid au găsit alimente interzise cetăţeanului de rând: salam, fructe exotice, ciocolată. Răzvrătiţii au spart birouri şi ferestre, i-au bătut pe cei care li s-au pus în cale, au aruncat în stradă dosare şi au incendiat portretul „conducătorului iubit". Le-au făcut pe toate cu furie prea îndelung stăpânită.

Revolta Anticomunistă a fost reprimată de autorităţile comuniste.

S-au operat rapid patru sute de arestări. Braşovul a intrat în fierbere. Un sfert din cei arestaţi au fost duşi şi anchetaţi la Bucureşti. Declaraţiile lor au fost încropite cu bătăi şi cu presiuni psihice extreme

Lui Nicolae Ceauşescu i s-a raportat pe 26 noiembrie 1987, lu cum a decurs plenara cu activul de partid de la „Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roşu Braşov", ţinută cu o zi în urmă.

„Toţi oamenii muncii sunt indignaţi de faptele săvârşite de grupul de huligani şi au cerut ca aceştia să primească pedepse exemplare şi să se aprobe judecarea lor în uzină în faţa colectivului de oameni ai muncii pentru actele de vandalism care au adus prin aceasta o pată uzinei şi daune partidului şi ţării", scria în raportul său din acele zile, Ion Catrinescu, adjunctul secretarului CC Emil Bobu.

Conducerea întreprinderii - 15 oameni - a fost destituită şi împrăştiată prin ţară.  62 de muncitori au fost condamnaţi ulterior la locul de muncă sau deportaţi până la izbucnirea Revoluţiei din Decembrie 1989.

2008 - tragedia provocată de exploziile produse la mina Petrila

Opt mineri și patru membri ai echipelor de salvare au murit în urma a două explozii produse la mina Petrila pe 15 noiembrie 2008

2022 - oficial, populația lumii a trecut de opt miliarde de oameni

Potrivit Națiunilor Unite, populația mondială depășește opt miliarde de oameni.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite