15 Martie: Ziua în care „Colectiv” a devenit primul film românesc nominalizat la Premiile Oscar

0
Publicat:

Începând din 1991, Ungaria are trei sărbători naționale, în data de 15 martie fiind celebrată Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. De asemenea, în aceeași dată, în 18 a apărut la București, ziarul „Timpul”, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici și I.L. Caragiale. Tot în aceeași zi, dar în 2021, documentarul „Colectiv” a devenit primul film românesc nominalizat la Premiile Oscar. 

film colectiv afis

Ziua națională a Ungariei

Începând din 1991, Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este 20 august, sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei. Pe 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar pe 23 octombrie se comemorează Revoluția din 1956, notează Historia.ro.

Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei.

Început în Franța, valul revoluționar din 1848 s-a răspândit în aproape toată Europa, inclusiv în Imperiul Habsburgic. Revoluţia Maghiară a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta şi Buda.  

Revoluţionarii au prezentat o proclamaţie citită în 15 martie 1848:

„Ce doreşte naţiunea maghiară. Să fie pace, libertate şi înţelegere.

1. Dorim libertatea presei, desfiinţarea cenzurii

2. Guvern responsabil în Buda-Pesta 

3. Adunare Naţională anuală la Pesta. 

4. Egalitate în faţa legii în chestiunile civile şi religioase. 

5. Gardă naţională. 

6. Plata dărilor de toţi deopotrivă. 

7. Desfiinţarea iobăgiei. 

8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativităţi. 

9. Bancă Naţională. 

10. Armata să depună jurământul pe Constituţie, militarii maghiari să nu fie duşi înafara ţării, militarii străini să părăsească ţara. 

11. Deţinuţii politici de stat să fie eliberaţi. 

12. Uniune”

Demonstraţiile masive l-au forţat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele cele 12 puncte ale actului revoluției. Revoluționarii au preluat puterea, au înființat primul parlament modern maghiar și au format un Guvern condus de Lajos Batthyány. Confruntată cu revoluția de la Viena, care a izbucnit pe 13 martie, monarhia Habsburgică a fost nevoită să accepte noul Guvern al Ungariei.

1876 - A apărut, la Bucureşti, ziarul „Timpul” la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici şi I.L. Caragiale

Ziarul „Timpul” a publicat ultima fotografie a Reginei Maria, făcută în parcul sanatoriului din Dresda jpeg

Ziarul „Timpul” a fost un important ziar apărut la București, actualmente revistă culturală de rezonanță, cu sediul la Iași. Apare într-o primă etapă între 15 martie 1876 și 17 martie 1884.

În urma fuziunii Partidului Conservator cu Partidul Liberal-Sincer în urma căruia a apărut Partidul Liberal-Conservator are loc la 18 martie 1884 și fuziunea ziarului „Timpul” cu ziarul „Binele public” apărând în locul lor noul ziar „România”. Începând cu 13 noiembrie 1889 revine la numele inițial, „Timpul”, și apare sub acest nume până pe 14 decembrie 1900.

După fuziunea cu ziarul „Constituționalul” apare din 15 decembrie 1900 sub numele de Conservatorul ca organ oficial al Partidului Conservator până la data de 15 noiembrie 1914.

La ziarul „Timpul” au activat Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.

1906: A luat ființă compania britanică Rolls Royce

rolls-royce

Istoria originii mașinilor străine de lux datează din 1904, când doi prieteni britanici cu același gând au fost de acord cu ideea de a face o mașină de încredere de lux, aceștia erau Frederick-Henry Royce și Charles Rolls. Preistoria parteneriatului constă în nemulțumirea față de mașina achiziționată de Royce, care avea un interes pentru calitatea și buna construcție a mașinii. Curând a venit la ideea de a-și dezvolta propriul proiect și, după ce a proiectat prima sa mașină, a vândut-o inginerului Polos, care a analizat mai atent proiectul său. Modelul a fost creat de Royce în 1904 și a devenit prima mașină a companiei. Așa a început parteneriatul pentru a construi legendarul companie.

O caracteristică distinctivă a companiei este că până în prezent toate mașinile sunt asamblate manual. Singurul proces de mecanizare are loc în vopsirea unei mașini cu 12 straturi de vopsea.

Fabrica din Goodwood este al cincilea loc din Marea Britanie în care s-au produs în decursul timpului automobile Rolls-Royce. Celelalte sedii au fost în Manchester, Londra, Derby și Crewe. Stema caracteristică cu RR din partea din față a mașinii și-a schimbat culoarea din roșu în negru în 1934, după moartea lui Henry Royce în 1933. Phantom III din 1934 a fost primul Rolls Royce care avea stema neagră.

În anul 1973 Rolls-Royce Limited s-a divizat în în Rolls-Royce plc și Rolls-Royce Motors.

1940: S-a născut filozoful, pedagogul și teoreticianul antisemit Nae Ionescu

FRAGMENT/ „Seducătorul domn Nae  Viața lui Nae Ionescu”, noua apariție editorială Humanitas în colecția Memorii/Jurnale jpeg

Personalităţile puternice sunt de obicei controversate, influente şi creatoare de opinii. În România interbelică una dintre cele mai controversate personalităţi culturale a fost filosoful, logicianul şi profesorul Nae Ionescu, teoretician al naţionalismului şi antisemitismului.

A fost director al revistei „Cuvântul” şi prin şcoala sa au trecut cei mai importanţi reprezentanţi ai intelectualităţii române interbelice precum Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran. S-a implicat activ în politică, fiind un susţinător al regelui Carol al II-lea.

Nae Ionescu s-a născut în 1890 în Brăila. A absolvit Universitatea din Bucureşti în 1912 devenind profesor de liceu. În tinereţea sa a fost socialist, după care a migrat către fascismul italian. În anii 1920-1930, ascensiunea sa în publicistică, stilul său incisiv a atras atenţia opiniei publice.

A avut şi o viaţă mondenă activă fiind implicat în relaţii amoroase, printre altele, cu pianista Cella Delavrancea şi cu Maruca Cantacuzino, viitoarea soţie a muzicianului George Enescu.

Nae Ionescu s-a definit a un intelectual împotriva canoanelor tradiţionale ale culturii academice şi oficiale din România interbelică.

Profesor universitar şi gazetar plin de fervoare, Nae Ionescu se distinge ca mentorul unei generaţii. Opera i-a fost interzisă după moartea sa de regimul comunist. El a rămas însă în conştiinţa contemporanilor şi a discipolilor săi, care i-au publicat postum opera. Astfel, prin contribuţia acestora, Nae Ionescu a fost accesibil românilor din diaspora, fiind revelat, după decembrie 1989 şi românilor din ţară.

1960 - S-a născut antrenorul Ioan Andone

ioan andone fotbal voluntari rps1521 jpeg

Ioan Andone (n. 15 martie 1960, Alba, România) este un antrenor român de fotbal, care in prezent este liber de contract. În cariera de jucător, a evoluat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990 și, printre altele, pentru Dinamo București, fiind unul din jucătorii emblematici ai acestei echipe.

A fost component al clubului Corvinul Hunedoara, debutând în Divizia A la data de 7 martie 1979 în înfrângerea din deplasare cu Sportul Studențesc, scor 2-0. Din 1983 s-a transferat la FC Dinamo București. În anul 1990, a fost transferat la echipa spaniolă Elche pentru 125.000 de dolari. Are la activ un număr de 55 de selecții în prima reprezentativă, 255 de meciuri în Divizia A și 35 de goluri marcate.

1964 - Reprezentativa de handbal masculin cucereşte pentru a doua oară titlul de campioană mondială la Praga

A 5-a ediție a Campionatului Mondial de Handbal Masculin s-a desfășurat în perioada 6 martie-15 martie 1964 în Cehoslovacia. Echipa României a câștigat campionatul după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25 - 22 și a devenit pentru a două oară campioană mondială.

1990: Mihail Gorbaciov este ales ca prim președinte al Uniunii Sovietice

p 7 Mihail Gorbaciov WC jpg

Mihail Sergheevici Gorbaciov (n. 2 martie 931, Privolnoe, URSS – d. 30 august 2022, Moscova, Rusia) a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.

Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.  

2021: Filmul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau - primul film românesc nominalizat la Oscar

„Colectiv” este un film documentar din 2019 regizat de Alexander Nanau. Acesta urmărește o investigație a unor jurnaliști de la Gazeta Sporturilor despre corupția din sistemul de sănătate românesc care a cauzat dezastrul de la clubul Colectiv.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, la 4 septembrie 2019. A fost lansat în România la 28 februarie 2020 și la 20 noiembrie 2020 în alte țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA. A primit aprecieri de la critici, precum și premii, inclusiv de la Premiile Academiei Europene de Film și Societatea Națională a Criticilor de Film. 

La 15 martie 2021 a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar la cea de-a 93-a ediție a Premiilor Oscar.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite