10 martie: Ziua în care s-au născut actorul Chuck Norris și actrița Sharon Stone
0Pe 10 martie 1957, s-a născut în Riad, Arabia Saudită, Osama Bin Laden, șeful grupării teroriste „Al Qaida”, considerat autorul moral al atentatului terorist asupra SUA, când Turnurile Gemene și Pentagonul au fost lovite de trei avioane de pasageri. În aceeași dată, dar în anul 1974, echipa de handbal masculin a României cucereşte, pentru a patra oară, titlul de campioană mondială.

1940 - S-a născut actorul american Chuck Norris
Carlos Ray „Chuck” Norris (n. 10 martie 1940, Ryan, SUA) este un actor american, expert în arte marțiale. După ce a servit în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, el a devenit un foarte popular expert în arte marțiale și și-a fondat propria școală numită Chun Kuk Do.
Chuck Norris a jucat în numeroase filme de acțiune, cum ar fi „Way of the Dragon”, în care a apărut alături de Bruce Lee, fiind unul din principalii actori ai anilor 1980. El a fost personajul principal în serialul televizat „Walker, Texas Ranger” între 1993 și 2001.
Chuck Norris s-a implicat şi în politică, în special în 1988, atunci când l-a sprijinit în campania electorală pe George Bush.
Starul american a fost căsătorit de două ori: cu Dianne Holechek, cu care are trei copii dar de care a divorţat în 1988, precum şi cu Gena Okelley, cu care are doi gemeni.
În 1997, a devenit primul occidental ce a dobândit centura neagră cu opt dani. Lui i se datorează şi stilul Chun Kuk Do, o îmbunătăţire a artei Tang Soo Do.
1941 - S-a născut Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe si director al SIE

Teodor Viorel Meleșcanu (n. 10 martie 1941, Brad, județul Hunedoara) este un diplomat și om politic român, ministru de externe în perioada 1992-1996 în guvernul Văcăroiu din partea FDSN, din nou ministru de externe din 10 noiembrie 2014 până în 18 noiembrie 2014, în guvernul Ponta.
În perioada aprilie 2007–decembrie 2008 a fost ministru al apărării naționale în Guvernul Tăriceanu (PNL). A fost senator de Prahova, ales în colegiul al treilea al acestei circumscripții, pe listele Partidul Național Liberal. Membru al senatului în legislatura 1996-2000, a fost ales atunci pe listele PDSR, iar în 2004 a fost ales pe listele Alianței D.A.
În 27 februarie 2012 președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Teodor Meleșcanu drept director al Serviciului de Informații. A fost validat în funcție de Parlamentul României în data de 28 februarie 2012. Pe 22 septembrie 2014 a demisionat din funcție și și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2014.
1950 - „Transporturile morții”

În anii 1949 şi 1950 au avut loc o serie de crime comise de Securitate împotriva unor deţinuţi politic, deja condamnați de instanțele de judecată, dar ale căror pedepse erau considerate „prea mici” de către autoritățile comuniste.
Pădurea Verde (Timișoara) a fost locul asasinării unor partizani din lotul „Babadag”, trimişi în decembrie 1949 să-şi ispăşească pedeapsa la penitenciarele Gherla şi Aiud. Cazul este mult mai complex şi, după investigaţii migăloase, inginerul Teodor Stanca, preşedintele AFDP Timiş, a reuşit să descopere amănunte lămuritoare.
Se ştia iniţial că „dobrogenii” au fost transferaţi din cele două închisori şi executaţi cu toţii în Pădurea Verde. Asta se întâmplase însă doar cu o parte dintre ei, omorâți în 10 martie 1950. Alţii au fost transferaţi în februarie 1950 la Piteşti, fiind asasinaţi, unii la 20 martie, iar alţii la 23 martie 1950.
În evidenţele Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cea care dăduse ordinele de transfer spre şi dinspre Aiud şi Gherla, este consemnat decesul fiecărui deţinut şi data acestuia, însă nu se vorbeşte nimic despre împuşcare: la rubrica „Motivul morţii” apar, ca de obicei, diagnostice cardiace, digestive sau, în câteva cazuri, pur şi simplu, „moartea naturală”.
1957 - S-a născut Osama Bin Laden, șeful grupării teroriste „Al Qaida”, considerat autorul moral al atentatului terorist din 11 septembrie 2001 asupra SUA

Osama Bin Laden s-a născut în Riad, Arabia Saudita. Tatăl său, Muhammed Awad bin Laden, a fost un om de afaceri prosper, apropiat de familia regală. Părinții săi au divorțat imediat după nașterea lui Osama, iar copilul a rămas cu mama, trăind alături de trei frați vitregi și o soră vitregă. S-a alăturat de tânăr grupărilor radicale islamiste și a format apoi organizația teroristă Al-Qaeda.
Este acuzat că a orchestrat mai multe atacuri sângeroase, dar mai ales cel asupra SUA, când Turnurile Gemene și Pentagonul au fost lovite de trei avioane de pasageri. A fost condamnat în lipsa pentru mai multe fapte, inclusiv bombardarea ambasadelor americane din Tanzania și Kenya.
A figurat pe lista celor mai căutați infractori din lume (Ten Most Wanted Fugitives list), până în anul 2011, când a fost lichidat în ziua de 2 mai de o unitate a forțelor speciale americane, în timpul unui atac fulger asupra locuinței sale clandestine din Pakistan.
1958 - S-a născut actrița americană Sharon Stone

Sharon Stone (n. 10 martie 1958 în Meadville, Pennsylvania) este o actriță și producătoare americană de film. Fiica unui muncitor, a studiat la Universitatea Edinboro University, iar după absolvire a concurat la un concurs de frumusețe și a obținut titlul Miss Pennsylvania, ceea ce a determinat-o să urmeze o carieră de model în New York.
A semnat un contract cu agenția Ford, dar la sfârșitul anilor ’70 a renunțat la cariera în modelling ca să se dedice actoriei. A devenit celebra cu rolul din „Instinct primar” (Basic Instinct), unde a jucat alături de un alt actor celebru, Michael Douglas.
1966 - Căsătoria prințesei Beatrix (viitoare regină) a Olandei cu diplomatul german Claus von Amsberg

Beatrix Wilhelmina Armgard de Orania-Nassau (n. 31 ianuarie 1938, Baarn) este fiica cea mare a reginei Juliana și a soțului acesteia, Prințul Bernhard.
A fost regină a Regatului Țărilor de Jos care cuprinde: Țările de Jos, Curaçao, Sint Maarten și Aruba, din 1980 până în 2013.
În urma abdicării ea este numită Prințesa Beatrix.
Apariția ei pe scena politică a fost aproape imediat marcată de controverse. În 1965, prințesa Beatrix s-a logodit cu aristocratul german Claus von Amsberg, un diplomat al Ministerului German de Externe. Căsătoria lor a provocat un protest masiv în timpul nunții la Amsterdam la 10 martie 1966. Prințul Claus a servit în Tineretul lui Hitler și în Wehrmacht și a fost, prin urmare, asociat de către o parte a populației olandeze cu nazismul german.
Protestele au inclus sloganuri memorabile, cum ar fi „Claus 'raus!” (Claus afară!) și „Mijn fiets terug” (Dă-mi înapoi bicicleta), o trimitere la memoria soldaților germani ocupanți care confiscau biciclete olandeze. O bombă de fum a fost aruncată în alaiul de la nuntă de către un grup provo, provocând lupte de stradă violente cu forțele de poliție. Pe măsură ce timpul a trecut, prințul Claus a devenit unul dintre membri cei mai populari ai monarhiei din Țările de Jos și moartea sa din anul 2002 a fost larg jelită.
Cuplul a avut trei copii:
- Prințul Willem-Alexander (n. 27 aprilie 1967); căsătorit la 2 februarie 2002 cu Máxima Zorreguieta Cerruti; au trei fiice: prințesa Catharina-Amalia, prințesa Alexia și prințesa Ariane.
- Prințul Johan-Friso (n. 25 septembrie 1968 - 12 august 2013); căsătorit la 24 aprilie 2004 cu Prințesa Mabel a Olandei; au două fiice: contesa Luana și contesa Zaria.
- Prințul Constantin (n. 11 octombrie 1969); căsătorit la 19 mai 2001 cu Laurentien Brinkhorst; au două fiice și un fiu: contesa Eloise, contele Claus-Casimir și contesa Leonore.
1974 - Echipa de handbal masculin cucereşte, pentru a patra oară, titlul de campioană mondială
A opta ediție a Campionatului Mondial de handbal masculin s-a desfășurat în perioada 28 februarie - 10 martie 1974 în Republica Democrată Germană. Echipa României a câștigat titlul mondial după ce a învins în finală, după un meci viu disputat, echipa gazdă, RDG, cu scorul de 14-12.
2007 - Miliardarul român Ion Țiriac a devenit primul român aflat în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume

Ion Țiriac (n. 9 mai 1939, Brașov) este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei pe gheață, și actualmente un influent om cu afaceri în Germania, Spania și România.
Ion Țiriac este, de asemenea, unul dintre cei mai bogați români, fiind proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor.
Este primul român care a intrat în lista Forbes a miliardarilor lumii fiind cotat ca având o avere personală în jur de 1,1 miliarde dolari în martie 2007. În noiembrie 2007, revista Capital a estimat averea lui Ion Țiriac la 2,2-2,4 miliarde de dolari.
2018 - A murit Hubert de Givenchy, designerul celebru pentru ţinutele purtate de Audrey Hepburn şi Jackie Kennedy

Givenchy, care a fondat celebra casă de modă Givenchy în 1952, şi-a dezvoltat o semnătură elegantă şi rafinată, fiind cel care a impus stilul chic în anii ’50-’60, care influenţează şi astăzi modul în care se îmbracă regina Angliei şi vechii socialişti americani şi chinezi.
Probabil cea mai faimoasă creaţie a lui Givenchy este rochia neagră (Little Black Dress) purtată de actriţa Audrey Hepburn în scena de debut a clasicului „Breakfast at Tiffany’s“.
Creaţiile Givenchy concepute pentru rolurile lui Hepburn, printre care cele din „Funny Face“ şi „How to Steal a Million“, i-a transformat pe amândoi în etaloane în ceea ce priveşte stilul vestimentar. Hepburn a purtat una dintre creaţiile lui şi pe scena galei Oscar din 1954, când a fost recompensată pentru rolul din „Roman Holiday“.
De asemenea, o fană a creaţiilor Givenchy a fost şi prima doamă a Americii Jacqueline Kennedy, una dintre cele mai apreciate apariţii ale sale fiind într-o rochie de mătase marca Givenchy, la o cină de stat de la Palatul Versailles.
Compania Givenchy a fost achiziţionată de gigantul de lux LVMH în 1989, însă designerul a continuat să creeze pentru acest brand până la pensionarea lui din 1995.
Odată cu moartea lui Hubert de Givenchy a dispărut unul dintre ultimii martori ai vârstei de aur a modei haute couture franceze, care a strălucit încă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi întruchiparea unui stil de viaţa privilegiat şi rafinat.