11 septembrie: Ziua în care s-a născut celebrul fotbalist german Franz Beckenbauer
0La 11 septembrie 1945, într-o familie modestă din Germania se năştea cel care a făcut istorie pentru fotbalul german, Franz Beckenbauer. Tot într-o zi de 11 septembrie, dar în anul 2007, Moscova a testat cea mai mare armă convențională, numită „Tatăl tuturor bombelor”.
1792: A fost furat diamantul „Speranța”
În timp ce regele Ludovic al XVI-lea al Franței și familia sa erau închiși în Tour du Temple în timpul Revoluției franceze, diamantul „Speranța” a fost furat împreună cu alte bijuterii ale coroanei franceze de un grup de șase hoți care au intrat în depozitul regal, Hôtel du Garde-Meuble de la Couronne.
Ulterior, mai multe bijuterii au fost recuperate, însă diamantul albastrul francez nu. În 1839 a apărut în catalogul unei colecții de bijuterii deținute de o familie bancară londoneză, iar în prezent poate fi admirat în Institutul Smithsonian din Washington DC.
1853: Se utilizează pentru prima dată telegraful electric
Cel mai cunoscut cod telegrafic este cel propus de Samuel Finley Breese Morse (1791-1872), în anul 1838, cod cunoscut în România sub denumirea de „alfabetul Morse".
În 1844, cu sprijinul inginerului Alfred Vail (1807-1859), Morse realizează primul telegraf electric oficial, cu care creează legătura telegrafică între Washington și Baltimore. Sistemul a fost rapid adoptat de serviciile poștale și de căi ferate din S.U.A.
În perioada de început a telecomunicațiilor fără fir, telegrafia Morse a fost intens folosită de marile companii.. Pe măsură ce alte moduri de comunicare au fost dezvoltate, telegrafia a pierdut teren datorită ratei scăzute a informațiilor transmise, dar și datorită faptului că necesita o pregătire specială a operatorilor.
1858: S-a născut politicianul, criticul literar și eseistul Nicolae Xenopol
Născut la Iași, Nicolae Xenopol a fost fratele cunoscutului istoric și scriitor Alexandru D. Xenopol. Acesta a fost membru al Partidului Național Liberal, ulterior s-a înscris în rândul Partidului Conservator-Democrat. Din anul 1912 și până în 1913 a fost ministru al Industriei și Comerțului, iar din luna septembrie a anului 1917 și până în luna decembrie a aceluiași an a ocupat funcția de ambasador al României în Japonia.
În aceeași ordine de idei, Nicolae Xenopol a susținut implicarea țării noastre în Primul Război Mondial alături de Antantă. Totodată, a ajutat la înființarea Academiei de Studii Economice din Capitală.
Xenopol a murit la 5 decembrie 1917, la vârsta de 59 de ani.
1945: S-a născut celebrul fotbalist Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer, fotbalist, antrenor, manager german (d. 2024)Beckenbauer s-a născut în 1945, în Münchenul postbelic, fiind fiul poștașului Franz Beckenbauer Sr. și al soției sale, Antonie.
S-a alăturat echipei Bayern München în 1964, echipă pentru care avea să joace peste 400 de meciuri.
Fostul jucător, care a început ca atacant în tinerețe, a câștigat patru titluri de campion și trei Cupe Europene, în Bavaria. A câștigat Cupa Mondială ca jucător în 1974 și a ridicat trofeul din nou, în calitate de antrenor al Germaniei, în 1990.
Beckenbauer este creditat cu crearea și dezvoltareapostului de libero, în fața defensivei.
De două ori câștigător al Balonului de Aur - acordat celui mai bun jucător din lume pe parcursul unui an calendaristic - a început cariera la juniorii lui Bayern, pe atunci o echipă neînsemnată.
Beckenbauer a fost inițial atacant și a fost folosit ulterior ca extremă stânga, la debutul din 1964.
Beckenbauer s-a retras treptat pe teren și s-a mutat în centru, contribuind esențial la promovarea lui Bayern în Bundesliga.
A fost numit căpitan înaintea sezonului 1968-69 și a condus echipa spre câștigarea titlului în campionatul german.
1971: A murit politicianul rus Nikita Hrușciov
Născut la 3/15 aprilie 1894, Nikita Hrușciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin. Acesta a fost, de asemenea, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din anul 1953 și până în 1964. Ulterior, a ocupat funcția de prim-ministru din anul 1958 și până în anul 1964.
Hrușciov a sprijinit epurările comandate de Iosif Stalin și a încuviințat mii de arestări.
2001: Atacurile teroriste din SUA
La 11 septembrie 2001, nouăsprezece teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane americane. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, unul a vizat clădirea Pentagonului din Washington, iar un altul s-a prăbușit pe un câmp din apropierea cartierului Shanksville, Pennsylvania.
Aproape 3.000 de persoane au murit în urma bombardamentelor teroriste, iar alte peste 6.000 au fost rănite.
La mai puţin de o lună după atacurile din 11 septembrie, președintele american George W. Bush a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare împreună cu Marea Britanie, susţinută ulterior de o coaliţie internaţională, în vederea eradicării Al-Qaeda şi prinderii lui Osama Bin Laden, consideraţi responsabili de atentate. Cu toate acestea, abia în anul 2011, trupele americane l-au localizat şi l-au ucis pe Bin Laden în Pakistan. Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost, la rândul său, arestat în Pakistan, în 2003.
2007: Moscova a testat cea mai mare armă convențională, numită „Tatăl tuturor bombelor”
Despre această armă s-a spus că este cea mai puternică bombă convențională din lume, fiind mai puternică chiar și decât GBU-43/MOAB, numită și „Mama tuturor bombelor”. Această armă a fost supusă unui test în data de 11 septembrie a anului 2007. Totuși, specialiștii din Occident au pus la îndoială probele privind existența acesteia.
Armata rusă susţinea la acea vreme că este vorba de cea mai puternică armă convenţională produsă vreodată. Adjunctul şefului statului major al armatei ruse, Alexandr Rukşin, spunea că bomba are o forţă similară cu una nucleară, dar fară efectele acesteia pe termen lung.
„Testele privind această nouă armă a forţelor aeriene arată că eficienţa şi potenţialul ei sunt comparabile cu a unei bombe atomice, dar, în acelaşi timp, în comparaţie cu arma atomică, aceasta nu aduce nicio ameninţare mediului natural”, a sublinia Alexandr Rukşin.
2011: A murit Andy Whitfield, interpretul lui Spartacus din serialul cu acelaşi nume
Născut la 17 iulie 1972, Andy Whitfield a devenit cunoscut în SUA după ce a interpretat rolul lui Spartacus, un luptător trac capturat de romani, în serialul omonim. În luna martie a anului 2010, actorul a fost diagnosticat cu cancer limfatic.
Din filmografia sa amintim: „Be Here Now”, „Gabriel” și „The Clinic”.
2015: A murit actrița Oana Ioachim
Născută la 17 iulie 1967, Oana Ioachim, fiica actorului Paul Ioachim, a fost angajată a Teatrului Mic timp de aproape două decenii. Aceasta a lucrat cu regizori cunoscuți, precum: Cătălina Buzoianu, Dragoş Galgoţiu și Sanda Manu.
Actrița a interpretat diverse roluri în spectacole, precum „Mătrăguna”, „Regăsire”, „Trei jobene”, „Desculți în parc”, „Popcorn” și „Cum iubește cealaltă jumătate”.
Din filmografia sa amintim: „Alexandra”, „Cealaltă Irina”, „Icre negre” și „America, venim!”.
2022: A murit scriitorul şi traducătorul spaniol Javier Marías
Scriitorul și traducătorul spaniol Javier Marías Franco a fost fiul filosofului Julián Marías Aguilera şi şi-a petrecut o parte din copilărie în Statele Unite ale Americii, împreună cu familia refugiată aici. A studiat el însuşi filosofie și litere la Universitatea Complutense Madrid și a devenit unul dintre cei mai importanți scriitori spanioli contemporani. La vârsta de 17 ani a fugit la Paris, unde a scris romanul „Domeniul lupului”, publicat în 1971. Cărțile sale s-au tradus și s-au vândut în peste cinci milioane de exemplare.
A fost recunoscut ca traducător, având în portofoliu nume ca Thomas Hardy, Joseph Conrad, William Faulkner sau Vladimir Nabokov, obținând premii importante precum Prix Femina Étranger, Premio Rómulo Gallegos și Premio Fastenrath, acordat de Real Academia Espanola de la Lengua pentru „Mâine în bătălie să te gândești la mine” (1994), Premiul Salambó pentru „Febră și lance” (2003). În anul 1997 primește Premiul Nelly Sachs, iar în 2000 Premiul Grinzane Cavour pentru întreaga sa operă.
La 29 ianuarie 2011, scriitorului de origine spaniolă Javier Marías i s-a decernat Premiul Internaţional Nonino, hotărât de un juriu prezidat de V.S. Naipaul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, un juriu din care au făcut parte şi alte voci remarcabile ale literaturii contemporane, printre care John Banville şi Norman Manea.
Dintre volumele semnate Javier Marías care au fost traduse în România amintim „Bărbatul sentimental”, „Când eram muritor”, „Romanul Oxfordului”, „Inima atât de albă”, „Mâine în bătălie să te gândeşti la mine”, „Dans şi vis”.