11 august: 63 de ani de la moartea poetului Ion Barbu, pseudonimul lui Dan Barbilian, nume cu care a semnat ca matematician
0Pe 11 august, în 1961, a murit poetul Ion Barbu, iar în aceeași zi, dar în 1999, a avut ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX vizibilă în România. În 2003, NATO a preluat comanda forței de menținere a păcii în Afganistan, iar în 2014, în aceeași zi, a murit actorul american Robin Williams.
106 - O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, atesta că, în acest an, provincia romană imperială Dacia era deja constituită
Castrul de la Porolissum - locul descoperirii diplomei - cel mai nordic punct de aparare al Daciei Romane a fost înfiinţat în anul 106 d.Hr., de către împaratul roman Traian, pentru a apăra principalul loc de trecere dinspre Munţii Meseş spre Dacia Porolissensis.
Construcţia iniţială, din lemn, cu fundaţii de piatră, gazduia aprozimativ 5.000 de soldati, pentru ca mai tarziu, fortificaţia să fie mărită şi reconstruită din piatră, cu ziduri, valuri şi şanturi de apărare, dar şi mai multe castre mici.
În timpul împaratului Septimiu Severus, oraşul a primit statut de municipiu, ceea ce oferea conducătorilor şi negustorilor posibilitatea să lucreze independent.
Plecarea romanilor a avut loc în anul 271 d.Ch, însă, conform dovezilor istorice păstrate, Complexul Arheologic "Porolissum" a continuat să fie locuit timp de mai multe secole de la data plecării.
Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj.
1934 - În temnițele Alcatraz, SUA, au fost închiși primii prizonieri federali
Pe Insula Alcatraz, situată în centrul Golfului San Francisco din California, SUA, a fost, inițial, amenajată o fortăreață, Fort Alcatraz.
Ulterior a fost construită celebra închisoare „Alcatraz”, închisă în 1963, azi care, ulterior a devenit o atracție turistică, ceea ce este și astăzi.
Insula are o lungimea de 500 m, o înălțime de 41 m și o suprafață de 85.000 m², fiind formată din gresie. Pe această suprafață au fost clădite închisoarea și cel mai vechi far de pe coasta de vest americană.
Lucrările de transformare a fortăreței în închisoare au început la 12 octombrie 1933 au început , fiind dată în funcțiune la 1 ianuarie 1934, ca închisoare federală a SUA.
Din cauza apei reci și a curenților puternici din golf, „The Rock“ (Stânca), a devenit o închisoare ideală din punct de vedere al securității.
1934 a fost anul în care aici au fost aduși primii 53 de deținuți din Atlanta. Alcatraz a funcționat ca închisoare timp de 29 de ani cu 302 (în total 1.576) deținuți, în ciuda protestelor și demonstrațiilor pentru drepturile omului, până la 21 martie 1963, când a fost definitiv închisă.
Gangsteri renumiți, precum Al Capone (1934-39), Robert Franklin Stroud (1942-59), George „Machine Gun” Kelly (1934-51) și Alvin „Creepy” Karpis (1936-62), au fost închiși aici.
Timpul petrecut în celulă era între 18 și 23 de ore pe zi, excepții se făceau (prin care se înțelege și dreptul la muncă) celor care dovedeau o purtare excepțională.
În cantină erau montate deschideri, prevăzute în caz de nevoie, pentru gaze lacrimogene. Alcatraz era unica închisoare din SUA cu dușuri cu apă caldă, pentru a nu permite deținuților, în cazul evadării, să se obișnuiască cu apa rece din golf.
În 29 de ani niciun deținut nu a reușit să evadeze; conform statisticilor cei care au încercat să evadeze au murit împușcați sau înecați în apa rece a Golfului San Francisco.
1961 - A murit Ion Barbu (pseudonimul literar al lui Dan Barbilian), poet şi matematician
Ion Barbu - pseudonimul lui Dan Barbilian, nume sub care a rămas consacrat ca matematician, a fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc, fiind, de asemenea participant la avangarda artistică românească, dar și un afiliat al gândirismului.
„Cititorul care străbate paginile volumului «Joc secund», nu trebuie să uite niciodată că se găsește în fața unui poet matematician. Chiar o simplă inventariere a vocabularului său arată cât datorește Ion Barbu astronomiei, mecanicii sau geometriei. (…) Viziunea matematicianului este atât de puțin conexată cu activitatea simțurilor, atât de liberă de contingențele care întinerează funcțiunea lor, încât lumea care i se relevează este resimțită de el ca pură. Pe de altă parte, față de lumea experienței, aceea a matematicei este a doua lume, o suprastructură ideală. Într-un asemenea univers ideal dorește să se situeze viziunea lui Ion Barbu și acesta este înțelesul expresiei joc secund, care intitulează volumul său”, spuneaTudor Vianu spunea despre opera lui Ion Barbu.
Ion Barbu a plecat în Germania în anul 1921, reuşind să-şi susţină acolo doctoratul în matematică. Odată cu plecarea din România, din sânul familiei, la vârsta de 26 de ani, poetul a devenit dependent de cocaină, acest viciu devenit rapid cunoscut printre prietenii săi.
Într-o scrisoarea pe care i-a trimis-o amicului său Leo Defloss, Ion Barbu preciza: ”din cauza unei prea lungi dezrădăcinări şi a interesului meu, mereu viu, pentru experienţele spirituale am luat obiceiul anumitor stupefiante: eter şi cocaină!”.
Este cunoscut faptul că poetul consuma săptămânal cocaină şi nu de puţine ori era acompaniat de criticul literar Tudor Vianu, care era şi el la studii în Germania.
Ca matematician a rămas cunoscut sub numele Dan Barbilian, nume pe care-l poartă, în cinstea sa şi un liceu din Câmpulung Muscel, oraşul său natal, dar ca poet a semnat ca Ion Barbu, pentru că n-a fost niciodată încântat de varianta latinizată a numelui cu care tatăl său s-a trezit „botezat” în şcoală.
1983 - S-a născut actorul american Chris Hemsworth
Actorul australian Christopher (Chris) Hemsworth împlinește 43 de ani.
Hemsworth a fost nominalizat în 2011 la premiile BAFTA, la categoria de Cel mai bun actor în ascensiune, iar în 2010, revista GQ l-a ales Omul Anului.
A devenit cunoscut în anul 2004, cu rolul Kim Hyde, în serialul australian „Home and Away”, însă faima i-a adus-o rolul locotenentului George Kirk în filmul „Star Trek XI” în 2009.
Hemsworth este cel mai bine cunoscut la nivel mondial pentru rolul lui Thor, în filmele adaptate după benzile desenate „Marvel Thor” din 2011 și „Răzbunătorii” lansat în 2012 și pentru interpretarea sa din filmele „Albă ca Zăpada și Războinicul Vânător” și „Cabana din pădure”.
1999 - Ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX vizibilă în România
Municipiul Bucureşti a fost singura capitală europeană situată exact pe linia centrală a benzii de totalitate (zona de maximum la ora 14:07, ora locală), care a mai cuprins şi alte oraşe importante din România, printre care Arad, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Mangalia.
La 11 august 1999, a avut loc o eclipsă totală de soare, ultima din secolul al XX-lea şi al mileniului al doilea. A fost considerată cea mai spectaculoasă eclipsă totală de soare, vizibilă din România. (…) România a fost punctul de maximă vizibilitate a eclipsei în Europa, iar Bucureştiul a fost singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate.
Eclipsa a avut o durată maximă atunci când axa umbrei lunii s-a apropiat cel mai mult de centrul pământului, la ora 11:03:04 (GMT), moment de apogeu care a putut fi observat în România, la Ocnele Mari, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea, unde fenomenul a avut cea mai lungă durată – 2 minute şi 23 secunde (ora 11:07,GMT; ora 14:00, ora României). Bucureştiul s-a aflat în zona de maximum la ora 11:07 (GMT) – ora 14:07 (ora locală). La ora 11:13 (GMT), eclipsa a atins litoralul şi a părăsit România.
2003 - NATO a preluat comanda Fortei de mentinere a pacii în Afganistan
Alianţa Nord-Atlantică a preluat, în 2003, în cadrul unei ceremonii oficiale, desfăşurate la Kabul, comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), aflată sub mandat ONU, din decembrie 2001.
Momentul a marcat prima sa operațiune majoră militara în afara Europei în cei 54 de ani de istorie a sa.
În 2021, NATO s-a retras din Afganistan după două decenii de război.
2014 - A murit actorul Robin Williams,
Actorul american Robin McLaurin Williams a devenit celebru datorită rolului Mork din Mork și Mindy, iar mai târziu a făcut comedie pe scenă și a jucat în multe filme începând cu 1980. Williams a fost onorat în 1998 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din Good Will Hunting.
A mai fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1988, cu rolul interpretat în Bună dimineața, Vietnam!, în 1990 pentru rolul din Cercul poeților dispăruți, iar în 1992 pentru cel din Regele pescar. A câștigat și trei premii Golden Globe, două premii Screen Actors Guild și trei premii Grammy.
Robin Williams a pe 11 august 2003, fiind găsit spânzurat în locuinţa sa din California
A fost descoperit de asistentul său personal, cu o curea în jurul gâtului, uşor suspendat deasupra podelei, după cum a anunţat atunci Keith Boyd, şeriful din comitatul californian Marin.
Potrivit conferinţei de presă susţinute de autorităţile din comitatul Marin, raportul preliminar al medicilor legişti arată că decesul lui Robin Williams a fost cauzat de „asfixiere prin spânzurare”. Medicii legişti au prelevat probe şi pentru analizele toxicologice.
Potrivit presei americane, actorul nu a lăsat niciun bilet de adio.
Într-o scurtă declaraţie de presă, Susan Schneider, soţia actorului american, a precizat că este important ca lumea să îşi aducă aminte de Robin Williams nu din cauza morţii sale, ci datorită tuturor momentelor frumoase pe care le-a lăsat în urmă.