10 iulie: ziua în care s-a născut Nikola Tesla, unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 10 iulie 1856 s-a născut fizicianul Nikola Tesla, unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din istorie, iar în 1951, în aceeași zi, a venit pe lume autorul și interpretul de muzică folk Vasile Șeicaru. Tot pe 10 iulie, dar în 2015, a murit șarmantul actor Omar Sharif.

10 iulie 1509 - s-a născut reformatorul religios francez Jean Calvin

 Jean Calvin a fost, alături de Martin Luther, unul din inițiatorii Reformei protestante, în opoziție cu dogme și ritualuri ale Bisericii Catolice romane. Reformatorul religios francez a dezvoltat o doctrină care-i poartă numele - Calvinismul - diferită de aceea a lui Luther, în special în ceea ce privește practicarea cultului. Jean Calvin a murit în 1564.

Omul de știință Nikola Tesla
Omul de știință Nikola Tesla

10 iulie 1856 - s-a născut fizicianul Nikola Tesla

Numele fizicianului, inginerului și inventatorului american de origine sârbă Nikola Tesla, unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din istorie, este legat de descoperirea curentului alternativ şi a motorului electric alternativ. Unul dintre promotorii cei mai importanţi ai electricităţii comerciale, Nikola Tesla a patentat, de-a lungul vieţii, sute de invenţii. Savantul a fost descris de presa vremii drept un om excentric şi megaloman, care făcea tot felul de experimente ciudate.

S-a luptat cu diverse afecţiuni mintale. Una dintre ele a fost no formă de tulburarea obsesiv-compulsivă, savantul dezvoltând o serie de obsesii, printre care fobia de mizerie ori teame de contaminare cu microbi. A murit în 1943.

 10 iulie 1871 - s-a născut scriitorul și criticul francez Marcel Proust

Romancier, eseist şi critic francez, Marcel Proust (1871 - 1922) a devenit celebru datorită romanului „În căutarea timpului pierdut“, operă monumentală de ficţiune a secolului XX, publicată în şapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani.

10 iulie 1872 - s-a născut actorul și regizorul Aristide Demetriade

Aristide Demetriade a fost unul dintre pionierii filmului românesc. A regizat peliculele „Înșir'te mărgărite (1911), Independența României (1912), Scheci cu Jack Bill (1913) și Oțelul răzbună (1913).

În „Independența României”, rolul domnitorului Carol I, viitorul rege, a fost interpretat chiar de către Aristide Demetriade, iar doamna Elisabeta a fost jucată de către soţia acestuia, Constanţa. Constantin Nottara a primit rolul lui Osman Paşa. Pepi Machauer, machior al Teatrului Naţional, l-a interpretat pe ţarul Rusiei, Alexandru al II-lea. Ceilalţi protagonişti ai filmului, Peneş Curcanul şi soţia lui, Rodica, au fost interpretaţi de către Aurel Athanasescu şi Jeni Metaxa-Doro.

Aristide Demetriade a murit în 1930. 

10 iulie 1908 - lichefierea heliului prin răcirea gazului la mai puțin de un kelvin

Fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes a fost primul care a reușit să lichefieze heliul prin răcirea gazului la o temperatură mai mică decât un kelvin, potrivit Wikipedia.

10 iulie 1951 - s-a născut autorul și interpretul de muzică folk Vasile Șeicaru

Vasile Șeicaru s-a lansat în urmă cu aproape cinci decenii, la „Cenaclul Flacăra", fiind recrutat de însuşi Adrian Păunescu in timpul unei transmisiuni TV din Galaţi (locul de naștere al interpretului). Alături de Ştefan Hruşcă, Victor Socaciu şi Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru a făcut istorie în muzica folk autohtonă.

De-a lungul carierei, a participat la cele mai importante manifestări folk naţionale (Festivalul Primăvara Baladelor, Festivalul Naţional de Muzică Folk Om Bun), dar şi internaţionale (Festivalul Rock Pop Folk de la Moscova, unde a primit premiul presei pentru piesa „Lumina”), pe lângă concertele susţinute în ţări ca Germania, China, Coreea, Rusia, Statele Unite, Canada, Suedia, Irlanda, Austria, Franţa, Belgia, Grecia, Italia

În urmă cu exact un an, la împlinirea vârstei de 71 de ani, Vasile Şeicaru a anunţat că a suferit o operaţie dificilă la coloană, într-un spital din Franţa, dar şi că a lăsat concertele pe plan secund.

10 iulie 1973 - răpirea adolescentului John Paul Getty de către organizația „Ndrangheta”

 John Paul Getty III, în vârstă de 16 ani, a fost răpit, la Roma, de membrii ai organizației „Ndrangheta”, autorii solicitând o răscumpărare de 17 milioane de dolari. Bunicul său miliardar J. Paul Getty a refuzat să plătească. Familia a primit însă urechea tăiată a adolescentului, împachetată într-un ziar, și în cele din urmă a negociat o plată de 3,2 milioane de dolari. Băiatul a fost eliberat la cinci luni după ce a fost răpit.

 10 iulie 1975 - s-a născut politicianul Dan Barna

Vicepremier în Guvernul Florin Cîțu din 23 decembrie 2020 până în 7 septembrie 2021, membru al Camerei Deputaților din 2016 și fost președinte al Uniunii Salvați România (2017-2021), Dan Barna s-a născut la Sibiu în urmă cu exact 47 de ani.

10 iulie 1980 - s-a născut actrița și cântăreața Jessica Simpson

Actrița și cântăreața americană Jessica Simpson a a devenit cunoscută la finele anilor '90 grație cântecului său de debut intitulat „I Wanna Love You Forever”, devenit cel mai cunoscut disc single al său din întreaga sa carieră.

 10 iulie 1985 - revenirea la denumirea „Coca-Cola"

 După numeroase controverse legate de schimbarea numelui din „Coca-Cola" în „New Coke", în 1985 a fost reintrodusă în Statele Unite ale Americii vechea formulă clasică a „Coca-Cola".

 10 iulie 1991 - primul președinte rus ales de un electorat

 Boris Elțîn a devenit, în 1991, primul președinte rus ales de un electorat.

10 iulie 2015 - a murit actorul Omar Sharif

Șarmantul actor de origine egipteană Omar Sharif, cunoscut mai ales datorită rolurilor din filmele clasice „Lawrence al Arabiei“ şi „Doctor Zhivago“, considerat şi unul dintre cei mai buni jucători de bridge din lume, a murit la vârsta de 83 de ani, în urma unui infarct.

10 iulie 2017 a murit scriitorul Augustin Buzura

Născut pe 22 septembrie 1938, la Berinţa, în judeţul Maramureş, Augustin Buzura  a fost şi va rămâne un nume fundamental al prozei româneşti.

A fost psihiatru, prozator, scenarist și eseist. De-a lungul vremii, a fost preocupat nu doar de propria carieră, ci şi de modalităţile prin care se poate crea un cadru în care să aibă dreptul la exprimare cât mai multe dintre vocile artistice ale ţării, indiferent de orientarea, ideologia sau opţiunile estetice ale acestora.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite