Trump se ia din nou de vinul franţuzesc. Ce l-a deranjat pe preşedintele american

Trump se ia din nou de vinul franţuzesc. Ce l-a deranjat pe preşedintele american

Donald Trump FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat din nou, înaintea summitului G7 de la Biarritz, în Franţa, că va impune taxe vamale suplimentare pentru vinurile franţuzeşti, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Însoţit de soţia sa, Melania, Trump a părăsit Casa Albă, sâmbătă, puţin după ora 3.00 GMT (06.00, ora României).

Afirmând că se aşteaptă la discuţii „foarte constructive“ la summitul de la Biarritz, el le-a spus jurnaliştilor că se gândeşte la represalii în urma unei taxe aplicată de Franţa împotriva giganţilor americani din sectorul high-tech. 

„Nu-mi place ce a făcut Franţa“, a spus liderul de la Casa Albă. „Nu vreau ca Franţa să impună taxe companiilor noastre. Este foarte nedrept. Dacă o vor face, noi vom impune tarife vamale pe vinurile lor. Tarife aşa cum n-au mai văzut niciodată“, a adăugat el, precizând că are „relaţii foarte bune“ cu omologul fancez Emmanuel Macron.

Summitul G7 reuneşte şefi de stat şi de guvern din şapte cel mai industralizate ţări: Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit. 

În timpul întâlnirii din 2018, în Quebec, Donald Trump a provocat discuţii după ce l-a caracterizat pe premierul canadian Justin Trudeau drept „necinstit“ şi a refuzat să semneze să semneze declaraţia finală a summitului, notează AFP, potrivit news.ro.

Miliardarul republican a spus că a programat întâlniri tête-à-tête cu cei mai mulţi dintre participanţii la G7, începând cu Emmanuel Macron, cu care are multe dezacorduri, de la Iran şi climat până la taxarea giganţilor din industria IT. 

Întâlnirea dintre Trump, partizan al unui Brexit fără acord, cu noul premier britanic Boris Johnson va fi de asemenea în atenţie.

Preşedintele american a răspuns vineri tarifelor anunţate de China pentru importuri din SUA de 75 de miliarde de dolari cu tarife suplimentare de 5% pentru produse chinezeşti în valoare de 550 de miliarde de dolari. Măsura a fost anunţată de Trump pe Twitter la câteva ore de la dezvăluirea de către China a tarifelor de retorsiune, de 5%-10% impuse bunurilor americane. Tot vineri, preşedintele american a cerut companiilor americane să îşi transfere operaţiunile din China.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: