SUA. Fermierii din bazinul Klamath sunt lăsaţi fără apă pentru culturi de autorităţile de gospodărire a apelor

SUA. Fermierii din bazinul Klamath sunt lăsaţi fără apă pentru culturi de autorităţile de gospodărire a apelor

Conducte de irigaţii în sudul Californiei FOTO SHUTTERSTOCK

Criza apei de-a lungul bazinului Klamath întins între statele Oregon şi California riscă să devină catastrofală pentru fermierii care depind de sistemul de irigaţie al Proiectului Klamath cu o existenţă de peste un secol, relatează AP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biroul federal de Gospodărire a Apelor a anunţat că nu va furniza rezerve de apă critice pentru sezonul agricol curent din cauza condiţiilor de secetă severă. Periclitate sunt şi speciile de somon de care depind pentru subzistenţă triburile din regiune.
 
Este prima dată de când există Proiectul de irigaţii când se ia o astfel de decizie. 
 
Regiunea se confruntă cu secetă extremă, în special comitatul Klamath din statul Oregon care n-a mai avut un sezon atât de secetos de 127 de ani.
 
„Seceta de anul acesta pune o povară fără precedent pe umerii comunităţilor din bazinul Klamath ( 40.790 kilometri pătraţi). Biroul e dedicat colaborării cu utilizatorii, triburile şi partenerii pentru a traversa acest an dificil şi creării unor soluţii pe termen lung”, a declarat comisarul adjunct al Biroului de Gospodărire a Apelor care a numit decizia „istorică”.
 
Canalul A  al Proiectului Klamath adminsitrat federal alimentează cu apă râul Klamath din Lacul Superior de apă dulce cu acelaşi nume din nordul frontierei Oregon-Califiornia, irigând peste 52.600 de hectare de pâmânt unde generaţii în şir de fermieri au cultivat pământ şi au crescut vite.
 
Un singur district din aria de 80.940 de hectare acoperită de proiect va primi rezerve de apă pentru acest sezon agricol., iar acestea vor fi în cantitate limitată.
 
„Nici nu se putea mai rău. Impactul asupra familiilor de fermieri şi acestor comunităţi rurale va fi nemăsurabil”, a spus preşedintele districtului de irigaţie din Klamath.
 
 
 
De asemenea, agenţia federală a anunţat că nu va da drumul unor fluxuri de apă pentru a creşte nivelurile apei din josul râului Klamath de care depinde supravieţuirea somonului Cho, o specie periclitată. Specia de peşte are nevoie de ape proaspete şi agitate pentru a supravieţui, fiind principala hrană pentru tribul Yurok, cel mai mare trib recunoscut federal din California.
 
Triburile au spus că lipsa fluxurilor şi administrarea defectuoasă a apelor de autorităţile federale determină rate ridicate de mortalitate printre somonii tineri ce mor din cauza unei infecţii bacteriene ce proliferează când nivelurile apei scad.
 
Biologii triburilor York au descoperit că 70% din somonii tineri prinşi în plase pentru a fi examinaţi erau morţi şi 97% reau infectaţi cu o bacterie mortală, 
 
„În acest moment râul Klamath este plin de peşti tineri morţi sau în agonie din rezervaţia Yurok”, a spus vicepreşedintele Tribului Yurok.
 
„Boala va decima aproape toată populaţia de somoni tineri din Klamath ce va afecta migraţiile de somoni pentru mulţi ani. Iar pentru omenii ce trăiesc de pe urma lor este cel mai rău scenariu posibil”.
 
Asociaţia Consumatorilor de Apă din regiune, ce îi reprezintă pe fermieri,  a numit anunţul „ziua cea mai rea din istoria Proiectului Klamath”. Fermierii au transmis că au observat furtuni de nisip ce au limitat vizibilitatea la 90 de metri şi că se tem că le va seca puţurile.
 
 
GAuvernatorii democraţi ai statelor Oregon şi California au decretat stare de urgenţă de secetă în timp ce Biroul federal de Gospodărire a Apelor a alocat un buget de ajutor de 15 milioane de dolari. Departamentul pentru Agricultură din SUA a anunţat la rîndul său slrijin de secetă în valoare de 10 milioane de dolari.
 
Bazinul Klamath a luat naştere acum mai bine de un secol când administraţia SUA a început să dreneze lacuri şi mlaştini de apă dulce pentru alimentarea cu apă a unor zone aride, construind sute de kilometri de canale care să alimenteze culturile gospodăriilor oferite de stat familiilor de veterani de război.
 
Regiunea  a devenit un centru agricol important, dar a modificat iremediabil un sistem de apă ce se întinde pe sute de kilometri din sudul Oregonului în nordul Californiei.
 
Penuria de apă va afecta rezervaţiile naturale din Complexul Naţional pentru Specii Sălbatice Klamath care susţine 80% dintre păsările migratoare din ruta de zbor din Pacific.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările