Statele Unite ar putea retrage trupele din Afganistan până în 2014

Statele Unite ar putea retrage trupele din Afganistan până în 2014

Barack Obama se va întâlni cu preşedintele afgan Hamid Karzaipentru a discuta despre parteneriatul dintre cele două ţări FOTO Reuters

Oficialii americani au declarat joi că Statele Unite ar putea retrage trupele din Afganistan până la finalul lui 2014, opţiune care sfidează poziţia autorităţilor de la Pentagon.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Potrivit agenţiei Associated Press citate de „The Globe and Mail", Pentagonul susţine că trupele din Afganistan sunt necesare pentru a supraveghea Al-Quaeda şi pentru a se alătura poliţiei şi armatei afgane.

„Statele Unite nu doresc un număr anume de trupe în Afganistan”,  a declarat Ben Rhodes, consilier la Casa Albă pe probleme de securitate naţională.

„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că Al-Qaeda nu îşi poate găsi un refugiu în Afganistan şi că Guvernul are forţa necesară” pentru a-şi menţine stabilitatea, a adăugat acesta.

Statele Unite au acum 66.000 de trupe în Afganistan, în scădere faţă de 2010, când numărul trupelor americane ajunsese la 100.000.

Surse din administraţia americană au declarat că iau în considerare mai multe variante cu privire la prezenţa americanilor în Afganistan după 2014, aceştia considerând că ar putea lăsa în Afganistan între 3.000 şi 15.000 de trupe.

Întrebat în cursul unei conferinţe de presă dacă există posibilitatea ca Statele Unite să retragă toate trupele, Rhodes a răspuns că “este o opţiune care ar putea fi luată în calcul”.

Declaraţia sa vine la trei zile după ce preşedintele afgan Hamid Karzai a stabilit o întâlnire cu Barack Obama pentru a discuta despre posibilitatea prelungirii parteneriatului dintre cele două ţări şi după 2014.

Fără  a menţiona la ce se referă, Doug Lute, consilier la Casa Albă, a declarat marţi că afganii ar trebui să le acorde Statelor Unite o anumită „autoritate” dacă doresc ca trupele să rămână.

Rhodes a declarat că Obama a avut două priorităţi: să se asigure că ţara nu redevine refugiul Al-Qaeda, revenind la situaţia dinainte de 11 septembrie şi să sprijine Guvernul până la punctul în care acesta se poate susţine pe cont propriu.

Din această cauză, Statele Unite se gândesc la mai multe variante, inclusiv la posibilitatea „de a nu avea deloc trupe în ţară”, a mai spus Rhodes.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările