Reţeaua de „furnici” a miliardarului chinez Guo Wengui, „cel mai dur opozant al Partidului Comunist”. Cum a dezvoltat un amplu sistem de conspiraţii în SUA

Reţeaua de „furnici” a miliardarului chinez Guo Wengui, „cel mai dur opozant al Partidului Comunist”. Cum a dezvoltat un amplu sistem de conspiraţii în SUA

Susţinătorii guvernului chinez în exil  Noul Stat Federal China protestează faţă de arestarea lui Steve Bannon pentru deturnare de fonduri FOTO EPA-EFE

Platforme media şi grupuri activiste locale de „furnici” pornite de omul de afaceri chinez Guo Wengui constituie o reţea de dezinformare în SUA privind vaccinurile anti-COVID-19 şi politica americană, răspândind inclusiv conspiraţii ale QAnon, potrivit unui raport al companiei de analiză pe internet Graphika, relatează Washington Post.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul consilier al administraţiei Trump, Stephen K. Bannon, a fost arestat pe iahtul lui Guo anul trecut pentru deturnare de fonduri..

Guo,un miliardar din domeniul imobiliarelor, a devenit cunoscut pentru legăturile sale cu Bannon şi mesajele sale contradictorii în care fie atacă Partidul Comunist, fie disidenţii anticomunişti din ţările vestice. Guo îl considera aliatul său în constituirea unui guvern chinez în exil numit „Noul Stat Federal China”.
 
„Este personalitatea din frunte, cel care pare să definească obiectivele şi mesajele, fiind prezentat ca un lider înţelept ce ar trebui urmărit şi admirat”, arată raportul Graphika, o firmă ce a condus cercetare pe internet pentru Facebook şi Comisia de Informaţii din Senat.
    
Reţeaua sa de amplificatori a distribuit pe Instagram imagini cu vaccinuri în formă de grenade, gloanţe şi arme de foc. Un meme postat în ianuarie avertiza: „Să nu te încrezi în vaccinuri, industria medicală este controlată deplin de interese speciale”.
 
 Daniel Podhaskie, purtătorul de cuvânt al omului de afaceri a spus că „GTV este o platformă video” care funcţionează ca şi Facebook cu diferenţa că majoritatea postărilor sunt în chineză astfel încât ar fi „absurd” să fie făcut responsabil de tot ce postează utilizatorii.
 
„Guo îşi postează propriile clipuri pe GTV şi nu controlează sau coordonează ce fac alţi utilizatori cu ele”, a spus ei.
 
Pe de altă parte, disidenţii chinezi spun că sunt hărţuiţi de un om de afaceri conectat cu Steve Bannon.
Cu toate că reţeaua are în centru atacuri asupra guvernanţilor din China, reţeaua a fost vocală şi în privinţa politicii americane, distribuind dezinformare privind fraudarea masivă a alegerilor americane din 2020, dar şi teorii ale conspiraţiei vehiculate de QAnon.
 
Potrivit analizei Graphika, reţeaua operează coordonat pentru a amplifica anumite teme şi a le distribui către mai mulţi urmăritori - iar unele conturi, deşi reale, au doar acest rol. Cei care se descriu ca susţinătorii lui Guo în comunităţile de expaţi chinezi din Satele Unite, Canada, Australia şi alte ţări se ocupă de traducerea şi pregătirea clipurilor şi meme-urilor ce urmează a fi propagate larg.
 
Din reţeaua pornită de Guo fac parte companii, organizaţii media şi grupuri activiste - una din ele este Saraca Media Group Inc, înregistrată în Delaware, care furnizează aplicaţiile GNews şi GTV pentru magazinul Apple. Saraca deţine Guo Media, compania care i-a plătit lui Bannon servicii de consultanţă de un milion de dolari americani pe an. Contractul a fost publicat de Axios în 2018.
 
Podhaskie a precizat că Guo nu deţine, nu e angajat şi nici nu are o relaţie de consultanţă cu entităţile vizate de analiza Graphika.
 
„El a avut capacitatea de sponsor al GTV Media şi a fost un consilier informal neplătit şi gazdă de conţinut”, a arătat purtătorul său de cuvânt.
 
Totuşi Podhaskie apare ca preşedinte şi director al Saraca, potrivit unor declaraţii din 2018.
 

„Cel mai dur opozant cu care a avut de-a face Partidul Comunist Chinez”.

 
„Acceptăm investiţii doar din partea prietenilor noştri”, spunea Guo într-un clip din aprilie 2020 în care oferea şi instrucţiuni pentru a-i trimite un acord semnat de investitori pe WhatsApp. În acelaşi clip îl menţionează şi pe Bannon ca membru în consiliul de administraţie.
 
Bannon l-a numit pe Guo „cel mai dur opozant cu care a avut de-a face Partidul Comunist Chinez”.
 
„Statisticile vizualizărilor şi membrilor înregistraţi se multiplică săptămânal. Şansele ca produsele noastre să aibă creştere rapidă şi să aducă profituri enorme sunt nelimitate”, spunea Guo anul trecut preluat de GNews.

Teng Biao, disident chinez şi cercetător pentru drepturile omului, a dezvăluit că anul trecut a fost hărţuit de protestatari trimişi de Guo la locuinţa sa.
 
"Guo şi mass-media sa au jucat un rol foarte activ în răspândirea dezinformării legate de politica şi societatea chineză şi americană", a spus Teng menţionând că materialele au circulat larg în engleză, dar „au poluat semnificativ discuţia publică pe reţelele de socializare de limbă chineză”, inclusiv populara aplicaţie WeChat.

Protestele de la casa lui Teng au început după ce Guo i-a încurajat pe adepţii săi să „elimine” aproximativ 20 de persoane pe care le considera „trădători”, inclusiv pe Teng. Alţi disidenţi menţionaţi în videoclipuri au raportat că au fost vizaţi de proteste similare care uneori au devenit violente, a relatat anterior Washington Post.
 
„Eu, susţinătorii anti-PCC şi mişcarea Noului Stat Federal al Chinei ne-am exercitat dreptul nostru din Primul Amendament de a expune şi a ne opune celor care susţin PCC ”, a spunea el la acea vreme, referindu-se la o mişcare pro-democraţie pe care a creat-o cu Bannon cu scopul declarat de se opune guvernării PCC şi negând incitarea la violenţă.
 

Furnicile

 
Susţinătorii luii Guo, cei care produc şi distribuite meme-uri şi clipuri în reţea sunt voluntari şi persoane plătite se descriu ca „furnici” ce lucrează alături de Gao la o mişcare de „raportori”.
De alfel Graphika şi-a numit raportul „Furnici într-o pânză Web: Deconstrucţia Mişcării de raportori a lui Guo Wengui.
 
Graphika a remarcat postările identice numite „neautentice” apărute simultan pe mai multe conturi Facebook- cele care atrag de regulă suspendarea lor.
 
O analiză Alethea Group a identificat „instrumente de ascultare socială„ prin care se urmăreşte performanţa şi popularitatea articolelor,dar şi tactici de fentare a sancţionării din partea platformelor sociale.
Susţinătorii lui Guo au format grupuri de acţiune locală numite „fermele din Himalaya” care au comitete de supraveghere a reţelelor.
 
Potrivit Graphika, Lude Media, a relatat despre conţinutul laptopului lui Hunter Biden cu trei săptămâni înainte să apară în presa mainstream americană pentru prima dată.
 
Reţeaua afiliată lui Guo au preluat acuzaţiile de fraudă electorală şi au promovat marşul lui Donald Trump de le 6 ianuarie, difuzând în direct protestele şi asaltul de la Capitoliu numind mulţimile „patrioţi”.

 

Coronavirusul - o armă biologică

 
Reţeaua a amplificat teoria că China a fabricat coronavirusul ca armă biologică.
 
Omul de ştiinţă chinez Li-Meng Yan, a cărui răspândire a afirmaţiilor nedovedite cu privire la originile noului coronavirus a stârnit o reacţie negativă în rândul cercetătorilor medicali americani anul trecut, este menţionat constant în clipuri şi s-a afiliat în mod deschis cu două organizaţii nonprofit pe care Guo le-a anunţat în 2018.
Este vorba de Fundaţia „Rule of Law” şi Societatea „Rule of Law”. Bannon ar fi urmat să o conducă pe ultima care ar fi primit o finanţare de 100 de milioane de dolari de la Guo.
 
Un videoclip lansat pe GNews în aprilie de o fermă Himalaya din Toronto arăta că autorităţile chineze „au dezvoltat şi exportat rapid un alt virus biochimic sub formă de vaccin”. Videoclipul a inclus imagini ale vaccinului AstraZeneca şi clipuri ale lui Guo: „Câţi oameni vor muri? Vaccinul este o adevărată otravă ”şi„ Vaccinurile sunt false. ... Nu există niciun vaccin, niciodată. Pentru că este arma biologică. ”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările