Pentagonul doreşte să coopereze în continuare cu luptătorii kurzi împotriva Statului Islamic în Siria

Pentagonul doreşte să coopereze în continuare cu luptătorii kurzi împotriva Statului Islamic în Siria

Statele Unite doresc să continue cooperarea cu combatanţii kurzi din Forţele Democratice Siriene (FDS) în lupta contra grupării Stat Islamic (SI), a afirmat marţi un responsabil cu rang înalt al Pentagonului, citat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Vom vedea ce fel de sprijin putem continua să furnizăm FDS chiar dacă nu mai avem forţe în nordul Siriei", a declarat presei acest responsabil sub protecţia anonimatului.
 
În faţa operaţiunii militare turce din Siria, Statele Unite au anunţat retragerea celor 1.000 de militari americani desfăşuraţi încă în nord-estul ţării, dar au precizat că vor păstra garnizoana Al-Tanf, la frontiera dintre Iordania şi Siria, unde menţin în prezent circa 150 de soldaţi.
 
"Conservăm poziţia de la Al-Tanf care probabil ne va permite să ne continuăm această misiune în sud", a mai spus oficialul de la Pentagon.
 
"FDS au fost un partener important. Cred că au semnalat dorinţa lor de a continua lupta împotriva SI în Siria", a adăugat el. "Cred că vor exista discuţii în legătură cu modalitatea în care îi putem ajuta să continue lupta în Siria", a ţinut să adauge responsabilul.
 
Întrebat despre încrederea erodată a combatanţilor kurzi faţă de Statele Unite, care i-au abandonat recent în faţa Turciei care le doreşte moartea, acest înalt responsabil a fost de părere că legăturile cu armata americană rămân suficient de puternice pentru a continua cooperarea.
 
"Vom continua să discutăm la un nivel foarte înalt şi ei au relaţii foarte puternice cu militarii americani", a subliniat el. "Cred că vom putea păstra această relaţie", a adăugat reprezentantul Pentagonului.
 
 După ce Casa Albă a revocat protecţia pentru aceşti luptători kurzi, unii dintre ofiţerii forţelor speciale care au luptat alături de ei spun că simt o remuşcare profundă pentru faptul că şi-au abandonat aliaţii.
 
Au avut încredere în noi şi noi am încălcat această încredere. Este o pată pe conştiinţa americană, a spus într-un interviu telefonic pentru New York Times un ofiţer al Armatei care a fost alături de kurzi în nordul Siriei
 
„Îmi este ruşine”, a afirmat un alt ofiţer care a fost în misiune tot în nordul Siriei. Ambii ofiţeri au vorbit sub anonimat, pentru a evita eventuale represalii de la superiorii lor.
 
Şi răspunsul din partea kurzilor a fost la fel de dur. „Cel mai rău lucru din logica militară şi din camaraderie este trădarea”, a spus Shervan Darwish, un oficial aliat cu Forţele Democrate Siriene conduse de kurzi.
 
Alianţa militară dintre americani şi kurzi împotriva Statului Islamic din Siria şi Irak „a început prin noi ajutându-i pe ei”, a spus Peter W. Galbraith, fost diplomat american care a fost şi consilier al kurzilor atât în Siria, cât şi în Irak. „Însă până la urmă, ei ne-au ajutat pe noi. Ei sunt cei care au recuperat teritoriul pe care ISIS îl capturase”.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările