Viitor ambasador cu trecut românesc

Viitor ambasador  cu trecut românesc

Avocatul Mark Gitenstein, nominalizat joi de preşedintele Statelor Unite Barack Obama pentru postul de ambasador în România, a declarat că are origini româneşti, bunicul din partea tatălui emigrând din Basarabia în Statele Unite, în timp ce părinţii bunicii sale erau din România.

Peste Ocean, pe micul ecran, de mai multe ore curg imaginile video şi schimburile de opinii cu experţi în relaţia bilaterală dificilă dintre SUA şi China oficial comunistă, neoficial dornică de a capitaliza tot ceea ce îi va putea permite depăşirea, în timp, a superputerii Statelor Unite. Prezicerile unora sunt sumbre, în condiţiile în care libertăţile din Hong Kong vor dispărea.

acum 3 zile · comentarii (14)

La fel ca în cazul altor puncte de inflexiune istorică, trei factori vor contura viitorul ordinii globale: schimbările în forţa militară şi economică a marilor puteri, modul în care aceste schimbări sunt percepute în întreaga lume şi ce strategii vor desfăşura marile puteri. Pe baza acestor factori, China, Rusia şi Statele Unite au motive să se îngrijoreze de influenţa lor globală în lumea post-pandemică.

acum 11 zile · comentarii (4)

Criza generată de pandemia de coronavirus e pe cale să ruineze şansele preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a fi reales la viitoarele alegeri din noiembrie. Gestiunea defectuoasă a pandemiei a fost considerată de americani una crucială pentru modul său în ceea ce priveşte gestiunea afacerilor publice, în timp ce criza economică ce însoţeşte actualele măsuri a eliminat cel mai important argument al său în alegeri.

acum 14 zile · comentarii (93)

CBP, în traducere “Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor din SUA”, a anunţat public că persoanele aflate pe teritoriul Statelor Unite prin programul Visa Waiver îşi pot prelungi şederea cu până la 30 zile, dacă se află în imposibilitatea de a pleca din cauza pandemiei COVID-19.

acum 21 zile · comentarii (0)

Preşedintele SUA şi preşedintele Federaţiei Ruse au reamintit Planetei Albastre, printr-o declaraţie comună, faptul că pe 25.04.1945, Divizia 69 Infanterie din Armata I a SUA şi Divizia 69 Gardă din Armata 5 a URSS au intrat în contact la Torgau, pe râul Elba. După 75 de ani, ambele superputeri nucleare au parte de un nou inamic comun - coronavirusul.

acum 23 zile · comentarii (11)

Pe 30 aprilie, aceşti domni, purtând aceste nevinovate ţinute lejere de vacanţă, au intrat nestingheriţi, alături de mulţi colegi de-ai lor, în sediul care adăposteşte birourile guvernatorului Statelui Michigan, pentru a marca protestul lor susţinut de o manifestaţie cu personaje la fel de interesante, împotriva măsurilor de carantinare a populaţiei în cadrul eforturilor de stopare a progresiei pandemiei pe întreg teritoriu SUA.

acum 24 zile · comentarii (93)

Preşedintele Trump a semnat ieri, 22 aprilie 2020, ordinul prezidenţial prin care suspendă temporar emigrarea în Statele Unite a anumitor categorii de persoane.  Această măsură a fost luată pentru a proteja locurile de muncă ale populaţiei aflate acum în Statele Unite, grav afectate de pandemia Covid-19.

luna trecuta · comentarii (1)

În mod paradoxal, în timp ce Alianţa Nord-Atlantică a avut forţa de a reacţiona gradual, cu un potenţial vizibil, la extinderea pandemiei, Uniunea Europeană a rămas iniţial blocată de atitudinile mai degrabă aristocratice ale Germaniei, Olandei, Austriei şi ale unor state nordice, fiind ulterior marcată de scuzele Ursulei Gertrud von der Leyen şi de ieşirea din adormire a celei considerată Mutter von Deutschland, încă puternica Angela Merkel.

luna trecuta · comentarii (5)

Preşedintele Donald Trump a anunţat ieri, 20 aprilie 2020, că va emite un nou ordin prezidenţial care va viza suspendarea temporară a emigrării în Statele Unite.  Preşedintele a argumentat că a luat această decizie pe fondul pandemiei Covid-19 şi a protejării locurilor de muncă pentru cetăţenii americani.

luna trecuta · comentarii (8)

Preşedintele american Donald Trump a semnat pe 27 martie 2020, documentul intitulat Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security (CARES) Act, prin care a aprobat un buget de 2 trilioane de dolari pentru lupta cu COVID-19. Acest ajutor de urgenţă este cel mai mare alocat din istoria Statelor Unite.

luna trecuta · comentarii (7)

Întâlnirea miniştrilor apărării din ţările membre ale NATO, prin utilizarea videoconferinţei a pus sub lupa militară ceea ce anterior au discutat şefii diplomaţiilor din statele aliate. Dincolo de declaraţiile oficiale va conta doar rapiditatea cu care preşedinţii şi premierii din Alianţă vor înţelege lecţiile de învăţat, multe dureroase, generate de pandemia de Coronavirus, pentru ca erorile uluitoare, la nivel înalt, să nu se mai repete.

luna trecuta · comentarii (4)

În contexul pandemiei Covid-19, pe întreg teritoriul Statelor Unite, restaurantele şi barurile şi-au închis porţile ca urmare a reglementărilor emise de guvern pentru protejarea sănătaţii publice.  Proprietarii de restaurante se luptă cu nesiguranţa şi riscurile pe plan financiar, iar angajaţii lor îşi pierd locurile de muncă.

acum 2 luni · comentarii (4)

Este evident c-o face. Are ce să pună în loc? Să vedem. După alte ieşiri succesive din tratate şi acorduri internaţionale, Trump ameninţă acum că ar putea retrage finanţarea pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii deoarece, afirmă preşedintele SUA, ar fi eşuat în a elabora previziuni corecte asupra evoluţiei epidemiei şi apoi a pandemiei cu coronavirus.

acum 2 luni · comentarii (115)

Cel mai probabil, cel mai târziu pe 20 iunie 2020 vom respira liber în spaţii deloc închise, privind înapoi, cu tristeţe, perioada de restricţii generate de pandemia de coronavirus. Un virus care a generat doar întrebări la G20, confruntări sterile, la nivel înalt, în UE, dar şi consens la NATO, în privinţa răspunsurilor pragmatice aşteptate de ţările aflate şi acum în dificultate.

acum 2 luni · comentarii (17)

Nici în cele mai negre vise ale sale actualul preşedinte al SUA, Donald Trump, nu credea că va ajunge în luna martie în an electoral pentru alegerile prezidenţiale, unde vizează al doilea mandat, şi să fie în această situaţia complicată.

acum 2 luni · comentarii (32)

Trăim în lumi paralele. Una este aceea a principiilor convenite de semnatarii unor tratate ce au constituit baza edificării instituţiilor menite a reda omenirii speranţa postbelică a reîntoarcerii cu faţa de la confruntări militare la cooperări politice şi economice benefice promotorilor acestora. Alta este cea din teren, rod al manipulării machiavelice promovate de personaje cu titulaturi oficiale democratice, dar cu apucături dictatoriale.

acum 2 luni · comentarii (7)