Pentagonul a blocat accesul la Starlink pentru ruși în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul afirmă că a luat măsuri pentru a împiedica armata rusă să folosească terminale de internet Starlink, operate de compania SpaceX a lui Elon Musk, pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit Bloomberg, preluat de European Pravda.

Terminale Starlink în Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Terminale Starlink în Ucraina FOTO PROFIMEDIA

Secretarul adjunct al Apărării pentru Politica Spațială, John Plumb, a dezvăluit într-un interviu pentru Bloomberg că SUA au fost „strâns implicate în colaborarea cu guvernul Ucrainei și cu SpaceX pentru a contracara utilizarea ilegală de către Rusia a terminalelor Starlink”.

„În acest moment, am contracarat cu succes utilizarea rusă, dar sunt sigur că Rusia va continua să încerce să găsească modalități de a exploata Starlink și alte sisteme de comunicații comerciale”, a adăugat el.

Oficialul Pentagonului nu a dorit să precizeze ce fel de tactici, metode sau proceduri sunt folosite pentru a opri Rusia să folosească terminalele Starlink. El a dat totuși asigurări că acestea sunt „soluții bune” găsite împreună cu Starlink și Ucraina.

Terminalele Starlink fac încă obiectul anunțurilor de vânzare în Rusia pe platforme precum site-ul de comerț electronic Ozon. Vânzătorii spun că acestea funcționează prin intermediul unor abonamente încheiate în numele rezidenților din țările europene în care tehnologia este licențiată și spun că terminalele au semnal cel puțin în apropierea regiunilor de frontieră.

Săptămâna aceasta, însă, utilizatorii s-au plâns de probleme de conectivitate fără precedent. Pe platforma Telegram, unul dintre vânzători a recomandat transferarea la un plan de servicii globale mai scump.

În februarie, armata ucraineană a observat că rușii au început să folosească terminalele SpaceX Starlink ale lui Elon Musk la pozițiile lor. Ulterior, această informație a fost confirmată de informațiile militare ucrainene, care au explicat că Rusia cumpără terminale din țările arabe.

Drept urmare, democrații din Camera Reprezentanților SUA au lansat o investigație asupra SpaceX.

În septembrie 2023, Comisia pentru Serviciile Armate a Senatului SUA a început să studieze problemele de securitate națională cauzate de decizia lui Elon Musk de a-și bloca rețeaua privată de satelit Starlink în apropierea Crimeei ocupate.

Până mai 2022, Ucraina a primit 10.000 de terminale Starlink, care asigură comunicații critice în războiul său cu invadatorii ruși, potrivit lui Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale. Pentagonul a acordat ulterior companiei SpaceX un contract pe un an în valoare de 23 de milioane de dolari, care expiră luna aceasta, notează Bloomberg.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite