Statul american Arizona abrogă o interdicţie împotriva avortului care datează din 1864

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatoarea democrată care conduce Arizona a promulgat abrogarea legii care interzicea aproape toate avorturile și care data din 1864, pe care instanța supremă din acest stat din sud-vestul Statelor Unite o considerase aplicabilă la începutul lui aprilie, scrie AFP, potrivit AGERPRES.

Governatoarea Katie Hobbs FOTO: Facebook/GovernorHobbs
Governatoarea Katie Hobbs FOTO: Facebook/GovernorHobbs

„Sunt mândră să semnez acest text şi să ofer un moment de uşurare locuitorilor Arizonei”, a spus guvernatoarea, Katie Hobbs, într-o transmisie video în direct, făcând din nou legal avortul până la 15 săptămâni de sarcină în acest stat cu peste şapte milioane de locuitori.

Legea abrogata interzicea avortul din momentul concepţiei, cu excepţia cazului în care viaţa mamei era în pericol.

Inactivă de zeci de ani, această lege a fost considerată „de acum aplicabilă” pe 9 aprilie printr-o hotărâre decisă de Curtea Supremă din Arizona.

Dreptul la avort reprezintă o problemă majoră în campania prezidenţială din Statele Unite. Arizona este unul dintre statele balama care ar putea decide rezultatul final în cursa pentru Casa Albă.

Violul sau incestul nu erau considerate excepţii valide, potrivit legii din 1864. Decizia Curţii Supreme locale a suscitat o adevărată controversă în ţară, fiind condamnată de Joe Biden, şi fiind totodată criticată, ce-i drept, mai moderat, de Donald Trump.

Hotărârea din 9 aprilie a Curţii Supreme din Arizona lua astfel act de anularea de către Curtea Supremă a Statelor Unite, în iunie 2022, a garanţiei federale a dreptului la avort.

De la momentul deciziei Curții Supreme federale statele au toată libertatea de a legifera în acest domeniu, iar aproximativ 20 dintre ele au interzis sau restricţionat sever accesul la avort.

Promotorii unei iniţiative cetățenești au comunicat în aprilie că au strâns semnăturile necesare pentru a obţine un referendum pentru includerea avortului în Constituţia statului Arizona. Votul ar trebui să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Preşedintele democrat în exerciţiu, Joe Biden, face din apărarea drepturilor femeilor un obiectiv fundamental al campaniei sale pentru un al doilea mandat, în faţa adversarului său republican Donald Trump.

Trump se mândreşte că, prin numirile sale la Curtea Supremă a Statelor Unite, a dus, în iunie 2022, la anularea protecţiei federale pentru avort, dar insistă asupra riscurilor electorale ale unei poziţii prea conservatoare în această chestiune. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite