Balanța de pe câmpul de luptă din Ucraina, înclinată în favoarea Rusiei. Este puțin probabil ca războiul „să se încheie curând", susține spionajul american

7
Publicat:

China a contribuit la schimbarea dinamicii de pe câmpul de luptă din Ucraina în favoarea Rusiei, punându-i la dispoziție componente și alte materiale necesare pentru a-și susține industria de apărare, a susținut joi în fața senatorilor cel mai important oficial american din domeniul serviciilor de informații, relatează NBC.

China nu a livrat Rusiei armament letal pentru invazia Ucrainei. FOTO: shutterstock (Arhivă)
China nu a livrat Rusiei armament letal pentru invazia Ucrainei. FOTO: shutterstock (Arhivă)

Sprijinul oferit de Beijing vine în timp ce trupele rusești înregistrează progrese în Ucraina, iar Moscova încearcă să intensifice presiunea asupra Kievului prin lansarea unor atacuri asupra infrastructurii critice a țării, a spus directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA. 

Cu toate că China nu a livrat Rusiei armament letal pentru invazia pe scară largă a Ucrainei, a furnizat tehnologie și instrumente cruciale pentru armata sa, a declarat ea. 

„O reconstituire a forței militare a Rusiei”

Furnizarea de către China de componente și materiale cu dublă utilizare pentru industria de apărare a Rusiei reprezintă unul dintre cei câțiva factori care au înclinat balanța de pe câmpul de luptă din Ucraina în favoarea Moscovei, accelerând în același timp o reconstituire a forței militare a Rusiei după invazia lor extraordinar de costisitoare", a afirmat Haines. 

Potrivit acesteia, mișcarea face parte din obiectivul Chinei de a-și consolida legăturile atât cu Rusia, cât și cu Iranul. 

Oficialii americani au spus anterior că China furnizează Rusiei tehnologie cu dublă utilizare pentru drone și rachete, imagini din satelit și echipamente necesare pentru producția sa de apărare. Utilizarea dublă se referă la elemente care pot fi folosite în scopuri civile sau militare. 

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Haines a declarat că președintele rus Vladimir Putin estimează că evoluțiile interne și internaționale curente îi sunt favorabile în comparație cu provocările cu care se confruntă Ucraina, inclusiv dificultățile de natură politică ale Kievului, care încearcă să facă rost de ajutor militar suplimentar din partea Statelor Unite și a Europei. 

Totuși, este puțin probabil ca războiul „să se încheie curând", a spus ea. 

Deși Rusia a declarat că este deschisă la discuții pe tema păcii, Putin nu a dat niciun indiciu că ar fi dispus să facă concesii semnificative, a spus Haines. 

Totodată, Rusia a continuat să se axeze pe încercarea de a influența și de a se amesteca în alegerile din America, a spus ea. Întrebată de senatorul Angus King dacă există semne de intensificare a activității Rusiei care vizează alegerile din luna noiembrie, Haines a răspuns: „Continuăm să îi vedem concentrați pe acest lucru și din ce în ce mai mult"

„Declinul semnificativ al investițiilor străine directe”

Referitor la China, liderii de la Beijing par să fie concentrați pe susținerea economiei în scădere și este puțin probabil să aplice represalii economice majore împotriva SUA, potrivit lui Haines. 

„Rămânem la părerea (...) că, în lunile următoare, este posibil să reducă nivelul de represalii economice în care se angajează pentru a evita costurile interne ale unor astfel de acțiuni", a spus ea. 

În special, declinul semnificativ al investițiilor străine directe în China, în scădere cu 77,5% în 2023, este posibil să determine Republica Populară Chineză să fie mai cumpătată în răspunsurile sale în absența unei escaladări neașteptate din partea Statelor Unite, mai degrabă decât să se angajeze în represalii economice directe care ar putea avea consecințe economice interne atât de negative", a spus Haines. 

De asemenea, aceasta a precizat că președintele chinez Xi Jinping este „din ce în ce mai îngrijorat de capacitatea Statelor Unite de a interfera cu obiectivele tehnologice ale Chinei". 

Administrația Biden a impus restricții severe asupra exportului de tehnologie a semiconductorilor în China, susținând că aceștia ar putea fi folosiți pentru a consolida armata acestei națiuni. 

Întrebată de amenințarea reprezentată de milițiile susținute de Iran în Irak, Haines a spus că grupurile par să fi suspendat atacurile asupra forțelor americane din regiune, deși nu este clar cât va dura „pauza". 

Haines a spus că acțiunile grupurilor vor depinde în parte de rolul premierului irakian Mohammed Shia al-Sudani, al cărui guvern are relații de prietenie atât cu SUA, cât și cu Iranul vecin. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite