De ce în țările arabe nu există proteste la fel de ample precum cele din campusurile universitare din SUA. Manifestații propalestinene au loc și în alte țări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce campusurile universitare din SUA sunt zguduite de proteste propalestiniene, în contextul ofensivei Israelului în Fâșia Gaza, unii locuitori din enclavă se întreabă de ce nu au avut loc proteste la fel de ample și în țările arabe pe care le consideră vechi aliate, relatează Reuters. 

Poliția a făcut peste 2.000 de arestări în campusurile din SUA FOTO PROFIMEDIA
Poliția a făcut peste 2.000 de arestări în campusurile din SUA FOTO PROFIMEDIA

„Urmărim protestele pe rețelele de socializare în fiecare zi cu admirație, dar și cu tristețe. Suntem tristi că acele proteste nu au loc și în țările arabe și musulmane", a dezvăluit Ahmed Rezik, 44 de ani, tată a cinci copii care se adăpostește în Rafah, în sudul Gazei. .

„Vă mulțumim, studenți care sunteți solidari cu Gaza. Mesajul vostru a ajuns la noi. Vă mulțumim, studenți de la Columbia. Vă mulțumim studenți”, scrie pe un cort din Rafah, unde mai mult de un milion de oameni se adăpostesc din calea ofensivei Israelului.

Motivele pentru care campusurile din SUA sunt mai vocale decât străzile arabe variază de la teama de a înfuria guvernele autocratice până la diferențe de opinie cu Hamas și susținătorii săi iranieni sau îndoieli că protestele pot avea realmente impact asupra politicii statului lor.

Studenții americani de la universitățile de elită se pot confrunta cu arestări sau exmatriculări, în timp ce pe cetățenii arabi care s-ar angaja în proteste neautorizate i-ar aștepta, probabil, consecințe cu mult mai dure, notează Reuters.

Studenții americani ar putea avea o motivație în plus să protesteze, în măsura în care guvernul țării lor susține și înarmează Israelul, în timp ce chiar și acele țări arabe care au relații diplomatice cu acesta au criticat puternic campania militară pe care o duce în Fâșia Gaza.

Întrebați cu privire la acest conflict, arabii din Maroc până în Irak și-au exprimat în mod constant furia față de acțiunile Israelului și solidaritatea cu locuitorii din Gaza, care au mers până la sărbătorirea în liniște a Ramadanului luna trecută în regiune.

Au izbucnit unele mitinguri pentru sprijinirea palestinienilor, în special în Yemen, unde rebelii houthii s-au alăturat conflictului lansând atacuri asupra transporturilor maritime din Marea Roșie.

Arabii din regiune și-au manifestat la rândul lor oroarea față de război și sprijinul pentru concetățenii lor din Gaza pe rețelele de socializare, chiar dacă nu au ieșit în stradă.

Totuși, indiferent de motivul pentru care au lipsit protestele publice, unii locuitori din Gaza fac acum comparații nefavorabile între tumultul din Statele Unite și reacția publică pe care o pot vedea în alte țări arabe.

„Îi rog pe studenții arabi să facă ceea ce au făcut americanii. Ar fi trebuit să facă mai mult pentru noi decât americanii", a spus Suha al-Kafarna, un locuitor al enclavei strămutat de război din nordul Gazei.

Opinia publică din țările arabe

În Egipt, care a făcut pace cu Israelul în 1979 și unde președintele Abdel Fattah al-Sisi a interzis în mare măsură protestele de stradă, autoritățile se tem că demonstrațiile împotriva Israelului s-ar putea întoarce ulterior împotriva guvernului de la Cairo.

La protestele aprobate de stat față de război care au avut loc în octombrie, unii demonstranți s-au abătut de la traseul convenit și au scandat lozinci antiguvernamentale, ceea ce s-a soldat cu arestări.

„Nu se poate aprecia lipsa unor ample proteste împotriva războiului și reacția slabă de pe străzile egiptene izolat de un context mai larg de represiune asupra tuturor formelor de protest și adunare publică”, a explicat Hossam Bahgat, șeful Inițiativei Egiptene pentru Personal. Drepturi.

La Universitatea Americană din Cairo, unde se presupune că există o mai mică probabilitate ca forțele de securitate să intervină în campus și unde de altfel au avut loc unele proteste, un student activist, care a cerut anonimatul, a spus că totuși lucrurile nu stau chiar așa.

„A fi arestat aici nu se aseamănă cu a fi arestat în SUA. Este complet diferit”, a spus el, adăugând că „factorul fricii” îi împiedică pe mulți să iasă în stradă.

În Liban, unde succesul academic a căpătat tot mai multă greutate pentru mulți tineri, după ani de crize politice și economice care le-au redus șansa către un viitor prosper, studenții își cântăresc mult mai atent reacția.

Mai mulți studenți abordați de Reuters la protestele din campusul din Beirut au refuzat să fie intervievați, pe motiv că se tem de repercusiuni din partea autorităților universitare.

Istoriile complexe ale Libanului și ale altor state arabe, cum ar fi Iordania, care găzduiesc mulți refugiați palestinieni sunt și ele un factor în joc în problema protestelor publice.

În Liban, unii cetățeni îi învinovățesc pe palestinieni pentru declanșarea războiului civil din 1975-1990. Alții se tem că orice fel de manifestare deschisă de sprijin pentru palestinieni ar putea fi deturnată de mișcarea Hezbollah, susținută de Iran, care s-a angajat în schimburi de foc cu Israelul de la începutul conflictului din Gaza.

„Lumea arabă nu reacționează precum Columbia sau Brown (universitățile americane) pentru că nu au luxul să facă acest lucru”, a subliniat Makram Rabah, profesor de istorie la Universitatea Americană din Beirut.

În plus, a adăugat el, având în vedere că opinia publică susține deja în mare măsură cauza palestiniană, nu este limpede ce ar fi realizat suplimentar protestele.

„Dinamica puterii și felul în care poate fi modificată percepția publicului sunt pur și simplu diferite în lumea arabă în comparație cu SUA”, a spus el.

Tamara Rasamny, o americancă libaneză, a fost arestată și suspendată pentru că a participat la un sit-in la Columbia cu o lună înainte de a-și obține diploma. Trebuia să să țină un discurs la absolvire și a cântărit cum putea trimite un mesaj mai puternic, prin acel discurs sau printr-o posibilă arestare.

„Și apoi m-am gândit că discursul meu este literalmente despre a fi curajos, și a-ți spune punctul de vedere– așa că m-am gândit că dacă nici măcar nu îmi ascult propriile cuvinte, cine sunt eu să spun ceva? Asta a fost logica mea și a meritat”, a declarat ea pentru Reuters.

Rasamny a spus că știa că nu ar fi fost posibil să se exprime în acest fel dacă s-ar fi aflat acasă, în Liban.

„Simt că în Liban ar fi fost mai frustrant să urmăresc ceea ce se întâmplă pentru că nu exista un mijloc real de a face prea multe în privința asta – cum ar fi să ieși în stradă”, a spus ea.

Ce spun studenții care protestează în alte țări

Liban

În Liban, sute de studenți s-au adunat în campusurile universitare din capitala țării, Beirut, săptămâna aceasta. O filmare difuzată online de la Universitatea Americană din Beirut i-a arătat pe demonstranți fluturând steaguri palestiniene și afișe cu mesaje prin care se cere ca universitatea să întrerupă toate legăturile de afaceri cu Israelul .

„Acesta nu este doar despre palestinieni, desigur ...este și despre ceea ce ni se întâmplă în propria noastră țară”, a declarat pentru CBS News Karine Ballout, o studentă libaneză de 23 de ani.

„Solicităm încetarea imediată a genocidului israelian susținut de SUA asupra palestinienilor și, de asemenea, încetarea imediată a agresiunilor israeliene susținute de SUA asupra Libanului.

Bineînțeles că am fost inspirați de protestele din SUA, și în special cele de la Universitatea Columbia ”, a declarat Rayyan Kilani, 21 de ani, student la Universitatea Americană, pentru agenția de presă Reuters.

Iordania

Mii de protestatari au manifestat și în Iordania, care, la fel ca Libanul, se învecinează cu Israelul, în solidaritate cu palestinienii de la izbucnirea războiului, inclusiv studenții.

Autoritățile iordaniene au reprimat însă activiștii din universități în ultimele șapte luni de război, iar activiștii au anulat o sit-in care fusese planificată marți la Universitatea Jordan din Amman, a raportat Reuters.

DAWN, o organizație axată pe drepturile omului în Orientul Mijlociu, a declarat că cel puțin nouă studenți au fost arestați și cinci exmatriculați sau suspendați pentru că au participat la demonstrații pro-palestiniene din 7 octombrie încoace.

„În timp ce regele Abdullah protestează cu voce tare împotriva războiului din Gaza în fața comunității internaționale, el nu le permite iordanienilor același drept de a-și exprima propriile opinii”, a declarat consultantul senior al DAWN, Jamal Al Tahat, într-un comunicat de presă din martie.

Marea Britanie

De la începutul războiului, au avut loc demonstrații în masă în campusurile universitare din Marea Britanie, inclusiv la Universitatea Oxford, Newcastle University, Warwick University și University College London, printre altele.

La University College London, protestatarii au cerut școlii să supende colaborarea cu Universitatea din Tel Aviv și, totodată, toate legăturile economice cu producătorii de arme despre care spun că sprijină efortul de război al Israelului.

„Solicitările noastre sunt, în esență, să cerem UCL să pună capăt complicității cu ceea ce percepem drept genocid în Gaza... să cerem un boicot academic pentru că Tel Aviv, la fel ca multe alte universități israeliene, este încorporată în cadrul establishment-ul militar israelian”, spune Bushra, o studentă la masterat în vârstă de 24 de ani. „UCL are colaborări cu BAE Systems, cu Lockheed Martin – nu a existat nicio declarație despre natura etică a acestor parteneriate”, a subliniat ea.

Franţa

La renumita universitate Sciences Po Paris din Franța, protestatarii s-au ciocnit cu poliția antirevoltă în ultima săptămână, câteva zeci de ofițeri au intrat în instituție pentru a risipi aproximativ 60 de protestatari care au înființat o tabără, potrivit ziarului Le Monde.

Miercuri, Comitetul pentru Palestina Sciences Po, care a organizat protestele, a postat o hartă care arată unde au fost programate protestele împotriva războiului din Gaza la universitățile din Franța.

„În timp ce studenții universităților americane sunt reprimați, mișcarea se răspândește în toată Franța”, a scris grupul în postarea sa pe Instagram.

Australia

Protestele colegiilor au apărut și în orașele australiene Sydney, Melbourne, Adelaide și capitala Canberra, potrivit Australian Broadcasting Corp., pe același model cu taberele de corturi din universitățile din SUA.

Studenții australieni au cerut, de asemenea, universităților lor să dezvăluie și să întrerupă legăturile cu producătorii de arme care fac afaceri cu Israelul, a spus radiodifuzorul național australian.

Ca și în unele campusuri din SUA , au existat relatări despre antisemitism pe fondul protestelor din universitățile din Australia.

Miercuri, Uniunea Studenților Evrei din Australia a declarat că, de la izbucnirea războiului, „studenții evrei au fost vizați la evenimente universitare și au cerut să-și declare public pozițiile politice în timpul orelor”.

Canada

Studenții au înființat o tabără în campusul Universității din Toronto, a informat joi postul național canadian CBC.

Activiștii de acolo au emis cereri similare ca universitatea lor să renunțe la activele care „susțin apartheidul israelian, ocupația și colonizarea ilegală a Palestinei”, potrivit CBC News .

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite